Preşedintele Traian Băsescu a vizitat sâmbătă câteva secţii ale combinatului Oltchim de la Râmnicu Vâlcea. "Am venit să văd dacă ceea ce a discutat guvernul la Bucureşti este pus în practică la Râmnicu Vâlcea. Lucrurile sunt pe drumul cel bun, creditul de 62 milioane euro este achiziţionat. În luna noiembrie, combinatul va funcţiona la parametri normali", a spus şeful statului. Vizita şefului statului urmează la scurt timp celei efectuate în zonă de premierul Emil Boc care s-a deplasat pe platforma industrială Oltchim pentru a se informa cu privire la situaţia combinatului chimic - o situaţie dificilă care trena de mai bine de opt luni, de când Arpechim Piteşti sud a fost închis. Din acel moment, etilena şi propilena, materia primă vitală funcţionării combinatului vâlcean la parametri normali şi care se produceau în secţia de piroliză din cadrul societăţii argeşene nu au mai fost livrate. Pentru a-şi relua activitatea, Oltchim, unde acţionar majoritar este statul român, avea nevoie de un credit pentru a putea cumpăra secţia de piroliză de la Arpechim, pe bază unei garanţii de stat. Demersurile întreprinse de combinatul vâlcean la Comisia Europeană pentru a primi avizul ca statul să garanteze un credit de aproximativ 62 de milioane de euro au fost obstrucţionate de acţionarul minoritar de la Oltchim, PetroCarboChem, care şi-a exprimat intenţia de a cumpăra pachetul majoritar de acţiuni. De aici a rezultat un conflict economic, prin care se reitera faptul că, scos la vânzare în acest context de criză economică, Oltchim-ul nu ar fi achiziţionat la un preţ real valoric. Emil Boc a afirmat că societatea Oltchim va fi privatizată numai când va fi un agent economic puternic şi viabil, iar în acest moment scopul statului român este să scoată Oltchimul din dificultate.
"Guvernul a reuşit acordarea garanţiei de 50 de milioane de euro pentru achiziţionarea pirolizei de la Arpechim Piteşti. Avem avizul pentru conversia în acţiuni a datoriilor istorice pe care Oltchim le are la AVAS şi, mai mult decât atât, putem acorda garanţii de stat pentru suma de 399 de milioane de euro, necesară realizării investiţiilor la Oltchim în următorii trei ani", a spus Emil Boc.
La începutul lunii august, urmează ca secţia de piroliză de la Arpechim, cea care produce etilena şi propilena, să intre în proprietatea Oltchim