Traian Băsescu: "Nu vreau ca România să fie o ţară în zona gri"

Ziarul BURSA #Politică / 10 decembrie 2012

Traian Băsescu: "Nu vreau ca România să fie o ţară în zona gri"

Cătălin Ivan, PSD: "Avem cel mai iresponsabil şef de stat din istoria mapamondului"

Preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat ieri opţiunea electorală şi a punctat că votează pentru continuitate în drumul spre Vest, adăugând că România poate să fie prietenă cu Rusia sau China, dar drumul trebuie să fie spre valorile euroatlantice, potrivit Agerpres.

Traian Băsescu a declarat, la ieşirea de la secţia de vot: "Eu am spus deja pentru ce votez - pentru continuitate în drumul spre Vest. Nu vreau ca ţara mea, ţara noastră, să fie o ţară în zona gri în care să nu ştim dacă prioritatea este către Bruxelles sau spre Moscova, către Washington sau spre Beijing. Eu cred că Româ­nia trebuie să-şi continue drumul euroatlantic, iar cu Rusia şi China putem fi foarte buni prieteni, dar drumul nostru cert este către valorile euroatlantice, care trebuie să fie parte din viaţa noastră".

Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu, potrivit cărora România ris­că să revină după alegeri "într-o zonă gri", reprezintă un gest grav de trădare naţională, conform europarlamentarului PSD Cătălin Ivan.

"Am spus multe în campania aceas­ta despre Traian Băsescu, dar nu am spus niciodată că este cel mai iresponsabil şef de stat din istoria nu doar a României, ci a mapamondului. Este incredibil cum un personaj poate să pună în pericol viitorul unei ţări, doar pentru că în timp ce se relaxa la Predeal s-a gândit să mai facă puţină campanie pentru ARD", a afirmat Cătălin Ivan. În opinia sa, niciodată după revoluţia din 1989 drumul european al României nu a fost pus în discuţie.

Europarlamentarul PSD a menţionat: "Niciodată românii nu au fost şi nu vor trebui împărţiţi vreodată din partea unor oameni responsabili, ceea ce nu-i cazul lui Traian Băsescu, între proeuropeni şi antieuropeni. Cei care merg şi votează nu votează pentru o zonă gri, o zonă neagră, pentru o zonă albă. Votează pentru propriul viitor. Iar ceea ce face Traian Băsescu prin declaraţiile sale astăzi este un gest grav de trădare naţională. Este evidentă strategia lui Traian Băsescu de a arunca toată clasa politică într-o nouă criză".

Adriean Videanu, ARD: "Dacă USL face numărătoare paralelă, o face ilegal"

Coordonatorul campaniei electorale a ARD, Adriean Videanu, a afirmat că Alianţa solicită Parchetului General să se autosesizeze în cazul în care USL face numărătoare paralelă a voturilor, pentru că dacă aceasta este efectuată timpul desfăşurării procesului de votare, ea este ilegală.

"Dacă USL face numărătoare paralelă, o face ilegal, pentru că în­seamnă că ei contactează reprezentanţii din secţiile de vot sau pe preşedinţii secţiilor de vot, motiv pentru care solicităm Parchetului General să se autosesizeze, pentru că, dacă în timpul desfăşurării procesului de votare se face numărătoare paralelă, ea este ilegală", a declarat ieri Videanu.

Prezenţa la votul pentru alegerile parlamentare a fost ieri, la ora 14.00, de 20,56% la nivel naţional, conform Biroului Electoral Central (BEC).

În mediul urban, prezenţa a atins, la ora menţionată, 20,71%, iar în mediul rural - 20,36%. În 21 de judeţe, prezenţa la vot a fost superioară mediei calculate la nivel naţional, potrivit BEC.

Datele oficiale arătau că procente mai mari s-au înregistrat în judeţele Teleorman (29,85%), Gorj (27,79%) şi Olt (25,46%), iar o participare mai redusă în judeţele Timiş (12,30%), Arad (13,38%) şi Cluj (14,86%).

În Bucureşti, până la ora 14.00 îşi exercitaseră dreptul la vot 20,48% dintre alegători, situaţia pe sectoare fiind următoarea: Sectorul 1 (23,74), Sectorul 2 (21,08%), Sectorul 3 (19,54%), Sectorul 4 (20,24%), Sectorul 5 (17,50%), Sectorul 6 (21,45%).

Petre Tobă: Peste 150 de sesizări privind posibile incidente electorale

Peste 150 de sesizări privind posibile incidente legate de procesul de vot au fost înregistrate ieri, până la ora 14.00, la nivel naţional, a anunţat şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, la videoconferinţa cu prefecţii şi reprezentanţii autorităţilor locale, conform Mediafax.

Petre Tobă a precizat că au fost 152 de sesizări privind posibile incidente electorale înregistrate în şapte ore de la începerea procesului de votare la alegerile parlamentare, faţă de 411 în acelaşi interval orar de la alegerile locale din luna iunie.

Un număr de 181 de secţii de votare din ţară au rămas ieri fără curent electric, conform anunţului făcut de un oficial al Ministerului Economiei într-o videoconferinţă cu prefecţii, anunţă Agerpres.

În urma acestor dificultăţi semnalate, ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, a dispus un control la "Electrica".

Totodată, ministrul Duşa a anunţat că 4.000 de cadre militare erau pregătite să intervină în judeţele unde condiţiile meteo erau nefavorabile.

Premierul Victor Ponta a declarat ieri, la amiază, că nu au existat "incidente grave" la alegeri, fiind vorba doar despre incidente obişnuite.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb