Trăim cel mai fierbinte interval din istoria înregistrărilor meteorologice

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Miscellanea #Mediu / 2 iulie 2019

Trăim cel mai fierbinte interval din istoria înregistrărilor meteorologice

Oamenii de ştiinţă nu au veşti bune în ceea ce priveşte încălzirea globală. Anul 2019 este pe cale să devină unul dintre cei mai călduroşi din toate timpurile, fapt care ar transforma perioada 2015-2019 în cel mai fierbinte interval de cinci ani din istoria înregistrărilor meteorologice, a precizat vineri Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM).

Este prea devreme pentru a pune actualul val de caniculă abătut asupra Europei pe seama încălzirii globale, dar este "'în perfectă concordanţă'' cu fenomenele extreme asociate emisiilor de gaze cu efect de seră, a precizat agenţia ONU. "Valurile de căldură vor deveni mai intense, mai epuizante, mai extreme, vor începe mai devreme şi se vor termina mai târziu", a declarat purtătoarea de cuvânt a OMM, Clare Nullis, care a mai adăugat: "Este abia sfârşitul lunii iunie, dar se pare că Terra urmează să se confrunte cu cinci cei mai călduroşi ani din istoria înregistrărilor meteo, adică perioada 2015-2019 inclusiv".

Pe acest fond vine şi o altă informaţie. Pragul de 45 de grade Celsius a fost depăşit pentru prima dată în Franţa , săptămâna trecută, cu o temperatură de 45,1C măsurată la Villevieille, o localitate din departamentul Gard. "Franţa s-a alăturat clubului de ţări europene care au recorduri naţionale cel puţin egale cu 45C (Bulgaria, Portugalia, Italia, Spania, Grecia, Macedonia de Nord)", a anunţat pe Twitter meteorologul Francois Jobard de la Meteo-France. Incendii, poluare, res-tricţii la apa potabilă, disconfort termic şi decese sunt doar câteva dintre incidentele provocate de caniculă în Europa. "Bătrânul continent" se confruntă din a doua parte a lunii iunie cu o caniculă excepţională prin precocitatea sa, care a determinat doborârea mai multor recorduri de temperatură. Specialiştii consideră că astfel de fenomene se vor repeta în viitorul apropiat din cauza modificărilor climatice.

Luna trecută, Papa Francisc i-a îndemnat, la Vatican, pe liderii companiilor din domeniul petrolului să lase deoparte obiectivele economice pe termen scurt întrucât omenirea are nevoie de politici imediate împotriva schimbărilor climatice: "Dragi prieteni, timpul ne presează. Nu ne permitem să prioritizăm câştiguri economice pe termen scurt, nici luxul de a-i aştepta pe alţii să acţioneze. Criza climatică necesită măsuri ferme, aici şi acum, iar Biserica şi-a luat deplinul angajament să-şi aducă contribuţia". Liderii companiilor din domeniul petrolier au afirmat că sunt dornici să sprijine "regimuri de preţuri pentru emisiile de carbon fiabile şi semnificative din punct de vedere economic, fie bazate pe taxe, mecanisme comerciale sau alte măsuri bazate pe piaţă''. Aceştia au adăugat că taxele pe emisiile de carbon ar trebui stabilite la un nivel corespunzător cu "minimizarea costurilor pentru comunităţile vulnerabile şi în sprijinul creşterii economice''. Papa Francisc este cunoscut pentru opiniile sale ecologiste: În 2015, a dat publicităţii "Laudato Si'', un document papal pe teme climatice. Doi ani mai târziu, i-a catalogat drept "'ridicoli'' pe cei care neagă schimbările climatice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb