TRANSELECTRICA ACUZĂ: "Consiliul de Administraţie al Smart SA a decis în mod nelegal acordarea unei susţineri financiare, de 500.000 EUR, către Smart Tanzania Company"

Companii / 19 februarie 2016

"Consiliul de Administraţie al Smart SA a decis în mod nelegal acordarea unei susţineri financiare, de 500.000 EUR, către Smart Tanzania Company"

Aproximativ 500.000 de euro au fost transferaţi în luna decembrie a anului trecut din SMART, filiala de mentenanţă a Transelectrica, într-o companie mixtă nou înfiinţată în Tanzania care ar trebui să se ocupe de proiecte de construcţie şi modernizare a liniilor electrice de transport, ne-au declarat surse apropiate situaţiei, adăugând, însă, că banii ar fi dispărut.

Oficiali Transelectrica, companie care deţine 70% din SMART, au avut amabilitatea să ne povestească într-un interviu despre acest împrumut.

Reporter: De ce a fost sigilat biroul fostului director general SMART Constantin Iacov?

Oficiali Transelectrica: Dorim să menţionăm că în data de 12.02.2016, în prima şedinţă a noului Consiliului de administraţie al Smart SA (al cărui mandat a început în data de 11 februarie 2016), reprezentanţii Ministerului Economiei şi ai Transelectrica SA în Consiliul de administraţie Smart SA au informat conducerea Ministerului şi a Transelectrica SA despre o serie de aspecte de care au luat la cunoştinţă în respectiva şedinţă, de la angajaţii Smart SA, privind:

- aprobarea în data de 08.10.2015 de către Consiliul de administraţie Smart SA a acordării unei susţineri financiare - capital de lucru, în valoare de 500.000 EUR, către Smart Tanzania Company;

- încheierea în data de 09.11.2015 a unui contract de împrumut prin care Smart SA (semnatar al contractului din partea Smart SA fiind domnul Constantin Iacov) se obliga să împrumute Smart Tanzania Company cu suma de 500.000 euro pentru 12 luni;

- încheierea în data de 14.12.2015 a unui Protocol de cooperare între Smart SA (semnatar al protocolului din partea Smart SA fiind domnul Constantin Iacov) şi Smart Tanzania Company prin care Smart SA şi-a asumat obligaţia de a finanţa prin împrumut susţinerea economico-financiară a Smart Tanzania Company;

- încheierea în data de 4 februarie 2016 a unui contract de mandat pe 5 ani între Smart Tanzania Company (reprezentată de domnul Adrian Corbu) şi domnul Constantin Iacov, prin care acesta este mandatat să îndeplinească calitatea de director general al Smart Tanzania Company, primind în schimb o remuneraţie lunară de 12.000 USD (din care 36.000 USD trebuie plătiţi în avans până pe 19.02.2016, deşi contractul stipulează că intră în vigoare abia pe 19.04.2016!) - Transelectrica SA neavând informaţii cu privire la plata efectivă a acestor bani;

- negocierea unui contract între Smart (nu reiese despre care societate este vorba, Smart SA ori Smart Tanzania Company) şi o firmă din Egipt (Elsewedy Electric Tradding & Distribution) care se intenţiona să fie semnat în zilele următoare, obiectul acestuia fiind prestarea de către cele două firme a unor lucrări/servicii de instalare, transport şi testare echipamente, în cadrul unor proiecte energetice a unor beneficiari din Tanzania, contract în care se precizează că Smart va plăti penalităţi de 5.000.000 USD pentru neîndeplinirea obligaţiilor asumate.

Noii membri ai Consiliului de administraţie al Smart SA, luand act în şedinţă de faptele menţionate mai sus, de faptul că domnul Constantin Iacov se afla în Tanzania, împreună cu domnii Corbu şi Făgărăşanu, de faptul că semnarea contractului de împrumut şi a protocolului de colaborare de către domnul Constantin Iacov contravine dispoziţiilor Adunării Generale a Acţionarilor Smart SA (astfel cum se detaliază mai jos) şi depăşeşte competenţa acestuia, precum şi de faptul că protocolul de cooperare ce justifică acordarea unui împrumut societăţii mixte este încheiat la mai mult de o lună de la momentul la care împrumutul fusese deja acordat, calitatea domnului Iacov de mandatar plătit (chiar în avans de intrarea în vigoare a mandatului) al Smart Tanzania Company putând constitui şi un grav conflict de interese, au hotărât demararea unei analize a modului în care toate aceste acte respectă sau nu prevederile legale sau statutare aplicabile. Imediat ce analiza va fi încheiată vor fi făcute publice concluziile acesteia şi, dacă este cazul, va fi angajată răspunderea tuturor persoanelor implicate şi vor fi sesizate organele competente.

De asemenea, menţionăm că Statul Român şi-a putut exercita drepturile de acţionar la Smart SA doar începând cu luna ianuarie 2016, deşi acţionariatul Smart SA s-a diversificat încă din decembrie 2014, Statului Român revenindu-i la acea dată un pachet de acţiuni, reprezentând 29,994% din capitalul social al Smart SA, în baza legislaţiei privatizării. În acest sens menţionăm că, deşi la data înregistrării diversificării acţionariatului Smart SA era în vigoare OUG nr. 86/2014, prin care acţiunile Transelectrica SA au trecut de la Secretariatul General al Guvernului (SGG) la Ministerul Economiei Comerţului şi Turismului (denumirea ministerului de la acea dată, în continuare Ministerul Economiei), Consiliul de Administraţie al Smart SA a refuzat înscrierea Ministerului Economiei în locul SGG în Registrul Acţionarilor Smart SA, făcând imposibilă exercitarea de către Statul Roman a drepturilor de acţionar la Smart SA.

Reporter: A transferat Constantin Iacov, în luna decembrie 2015, 500.000 de euro (sau o altă sumă de aproximativ aceeaşi mărime) în filiala Smart din Tanzania? A avut acceptul AGA? Dar al Consiliului de Administraţie al SMART? Pentru ce a folosit aceşti bani?

Oficiali Transelectrica: În data de 08.10.2015 Consiliul de Administraţie al Smart SA a decis în mod nelegal, cu depăşirea atribuţiilor, acordarea unei susţineri financiare - capital de lucru, în valoare de 500.000 EUR, către Smart Tanzania Company. Mai mult, domnul Constantin Iacov a semnat nelegal un contract de împrumut prin care Smart SA se obliga să împrumute Smart Tanzania Company cu suma de 500.000 euro pentru 12 luni, precum şi protocolul de cooperare între Smart SA şi Smart Tanzania Company, prin care Smart SA şi-a asumat obligaţia de a finanţa, prin acordarea unui contract de împrumut pentru susţinerea economico-financiară a Smart Tanzania Company.

singura decizie luată de către acţionarii Smart SA privind activităţile din Tanzania este cea din 09.07.2015, prin care Adunarea Generală a Acţionarilor Smart SA a aprobat înfiinţarea unei societăţi în Tanzania, cu încadrarea în bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat, respectiv angajarea unor resurse în limita sumei de 20.000 EUR, incluzând un aport la capitalul social de 5.000 EUR. Menţionăm că domnul Constantin Iacov, prin materialele puse la dispoziţia acţionarilor prin care a cerut aprobarea înfiinţării acestei societăţi în Tanzania a afirmat că necesarul de resurse ce va fi alocat este de 20.000 EUR. De asemenea, Adunarea Generală a Acţionarilor a mandatat Consiliul de administraţie (şi nu directorul general) al Smart SA să îndeplinească formalităţile necesare pentru înfiinţare. Astfel, împrumutul de 500.000 EUR acordat de Smart SA către Smart Tanzania Company Limited a fost făcut cu încălcarea hotărârii Adunării Generale a Acţionarilor Smart SA care limitase la 20.000 euro implicarea financiară a Smart SA în Tanzania.

În privinţa folosirii banilor acordaţi ca împrumut, nu avem informaţii cu privire la destinaţia acestora, cu excepţia obligaţiei Smart Tanzania Company Limited, conform contractului de mandat al domnului Constantin Iacov, prin care Smart Tanzania s-a obligat să plătească domnului Iacov 36.000 USD în avans până pe 19.02.2016. Nu cunoaştem dacă această sumă a fost plătită.

Reporter: Câţi bani au fost de acord acţionarii să-i dea lui Constantin Iacov pentru înfiinţarea filialei SMART din Tanzania?

Oficiali Transelectrica: Adunarea Generală a Acţionarilor Smart SA a aprobat înfiinţarea unei societăţi în Tanzania, cu încadrarea în bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat, respectiv angajarea unor resurse în limita sumei de 20.000 EUR, incluzând un aport la capitalul social de 5.000 EUR. Menţionăm că domnul Constantin Iacov, prin materialele puse la dispoziţia acţionarilor prin care a cerut aprobarea înfiinţării acestei societăţi în Tanzania a afirmat că necesarul de resurse ce va fi alocat este de 20.000 EUR. De asemenea, Adunarea Generală a Acţionarilor a mandatat Consiliul de administraţie (şi nu directorul general) al Smart SA să îndeplinească formalităţile necesare pentru înfiinţare.

Reporter: Cine sunt acţionarii companiei din Tanzania?

Oficiali Transelectrica: Din documentele interne ale Smart SA rezultă că structura acţionariatului Smart Tanzania Company este următoarea:

- Smart SA deţine 95% din acţiunile Smart Tanzania Company;

- domnul Richard Atufigwege Kasesela deţine 5% din acţiunile Smart Tanzania Company.

Reporter: Cine se va ocupa de filiala din Tanzania după demisia lui Constantin Iacov?

Oficiali Transelectrica: În data de 4 februarie 2016, domnul Constantin Iacov a semnat în nume personal un contract de mandat pe 5 ani cu Smart Tanzania Company - mandant, reprezentată de domnul Adrian Corbu, prin care domnul Constantin Iacov este mandatat să îndeplinească calitatea de director general al Smart Tanzania Company. Actuala conducere a Smart SA va analiza situaţia existentă şi va acţiona în consecinţă, în interesul companiei Smart SA.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Viata bate orice film, mancaț'aș!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb