Transelectrica continuă lucrările la tronsonul Liniei Electrice Aeriene (LEA) de 400 kV Oradea Sud - Nădab, parte din LEA 400 kV Oradea - Bekescsaba, conform unui comunicat de presă.
În această perioadă, pe şantierul din vestul ţării a fost demarată acţiunea de asamblare şi ridicare a celor 15 stâlpi necesari pentru finalizarea tronsonului de linie Oradea Sud - Nădab. Este vorba despre o investiţie de peste 4 milioane de lei, începută în luna august a acestui an, lucrările fiind executate de către Electromontaj Bucureşti, cu o durată contractuală de 12 luni.
Potrivit comunicatului, proiectul Liniei Electrice Aeriene LEA 400 kV Oradea - Beckescsaba a fost iniţiat în anul 2006, iar din 2008 tronsonul Oradea Sud-Nădab a fost în conservare, ca urmare a unor dificultăţi legate în principal de procedurile de expropriere. Investiţia, care va asigura creşterea capacităţii de interconexiune a ţării şi va contribui la completarea Inelului de 400 kV al României, a fost reluată în vara acestui an după mai bine de 12 ani de blocaje.
Cătălin Niţu, preşedintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA, a declarat: "Operaţionalizarea acestei linii are un rol important în securizarea alimentării cu energie electrică în zona de nord-vest a ţării. Beneficiile pe care le va aduce această investiţie sunt raportate atât la bunăstarea comunităţilor locale, prin asigurarea unor condiţii optime de funcţionare a reţelelor interne de transport, cât şi la atingerea obiectivelor europene în ceea ce priveşte realizarea pieţei unice de energie electrică şi la creşterea capacităţii de interconexiune. Realizarea acestei linii va însemna totodată şi eliminarea congestiilor din zona de nord-vest. Ne-am stabilit un termen ambiţios pentru finalizarea acestui tronson şi ne propunem să-l respectăm cu ajutorul contractorului. Monitorizăm cu atenţie acest şantier care va contribui la dezvoltarea României".
Punerea în funcţiune a tronsonului Oradea Sud - Nădab contribuie la completarea inelului de 400 kV în zona de Vest, obiectiv prioritar al României, cu impact semnificativ asupra creşterii siguranţei în funcţionare şi asupra minimizării riscurilor în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor din zona de nord - vest a ţării. De asemenea, în ceea ce priveşte siguranţa în funcţionare, este de precizat că LEA 400 kV Oradea-Bekescsaba are o fiabilitate superioară liniilor existente, fiind
proiectată în baza unor noi standarde, ce ţin cont de creşterea impactului fenomenelor meteorologice.
Prin finalizarea LEA 400 kV Oradea Sud - Nădab, capacitatea de transfer în interconexiune pe direcţia export va creşte cu 100 MW, iar pe direcţia import cu 300 MW, ceea ce contribuie la conformarea României la obligaţiile care îi revin din implementarea Regulamentelor UE. Această investiţie va avea un rol semnificativ şi pentru realizarea obiectivului Uniunii Europene de realizare a Pieţei Unice de Energie Electrică Europeană, care are ca scop bunăstarea socială (reducerea preţului energiei electrice la consumatorul final prin creşterea concurenţei şi competitivităţii).