Transelectrica a fost dată în judecată de un acţionar, Tudor Dimofte, care contestă trecerea de la sistemul unitar la sistemul dualist de conducere. La finele lunii noiembrie, instanţa a acordat termen de judecată pentru ieri, astfel încât reclamantul (Tudor Dimofte) să ia cunoştinţă de întâmpinarea depusă de Transelectrica SA, precum şi de cererile de intervenţie depuse în interesul companiei de către Ministerul Economiei prin OPSPI şi de Fondul Proprietatea (acţionar minoritar semnificativ, care susţine trecerea la sistemul dualist de conducere).
Numai că, la şedinţa de ieri, au lipsit juriştii Transelectrica şi cei ai OPSPI, susţin surse din companie. Se pare că aceştia ar fi uitat să se prezinte la Tribunal fix când trebuiau să susţină cauza trecerii la conducerea dualistă, mai spun sursele citate.
Surse din conducerea Transelec-trica ne-au spus, însă, că juriştii transportatorului de energie susţin că au depus înscrisuri şi că nu era nevoie de prezenţa fizică în instanţă.
Că au uitat sau nu, deja faptul este consumat. Dacă instanţa va decide în favoarea acţionarului Tudor Dimofte, atunci va fi anulată trecerea la conducerea dualistă şi toate deciziile luate de actualul Consiliu de Supraveghere şi de directorat. Unii acţionari sunt nemulţumiţi de situaţie spunând că Transelectrica ar fi trebuit să aştepte decizia instanţei înainte să schimbe sistemul de conducere.
Ieri, instanţa a amânat pronunţarea în dosarul deschis de Tudor Dimofte pentru 18 ianuarie.
O anulare a sistemului dualist de conducere în plină iarnă ar fi deosebit de riscant pentru siguranţa sistemului nostru energetic. Transelectrica a fost zguduită, în acest an, de schimbarea repetată a conducerii, fiind în permanenţă sub semnul provizoratului.
CE a deschis o procedură antitrust împotriva OPCOM şi Transelectrica
• OPCOM susţine că a găsit soluţii pentru rezolvarea problemei
Comisia Europeană (CE) a anunţat ieri că investighează dacă OPCOM (operatorul bursei noastre de energie) şi Transelectrica (compania din care face parte OPCOM) blochează accesul traderilor străini de electricitate la piaţa noastră centralizată. Potrivit Reuters, CE a dat un comunicat în privinţa deschiderii procedurii antitrust, în care arată că cercetează dacă OPCOM face abuz de poziţie dominantă.
CE analizează dacă OPCOM dis-criminează companiile din cauza naţionalităţii lor sau a locului în care funcţionează prin impunerea ca toţi participanţii la piaţa spot să aibă un număr de înregistrare pentru TVA în România şi, în consecinţă, să aibă sediul în România. Acest lucru ar putea creşte costul participării traderilor străini la piaţa de tranzacţionare a energiei şi i-ar putea descuraja să intre pe piaţa noastră.
Executivul UE a informat OPCOM SA şi Transelectrica SA, precum şi autoritatea română pentru concurenţă că a declanşat o procedură în acest caz.
Conducerea OPCOM a comentat: "Acest subiect este cunos-cut şi a făcut şi continuă să facă obiectul acţiunilor noastre împreună cu autorităţile naţionale implicate precum şi cu reprezentanţii Asociaţiei furnizorilor de energie electrică activi în pieţele de energie electrică administrate. În acest cadru de colaborare, au fost identificate mai multe soluţii posibile. Analizele efectuate conduc către identificarea unei soluţii care prezintă potenţial de viabilitate şi care să menţină eficacitatea mecanismelor de tranzacţionare pentru piaţa spot şi piaţa intrazilnică".
Reprezentanţii OPCOM mai spun că, în această perioadă se întreprind demersuri în vederea creării condiţiilor necesare implementării în cel mai scurt tip posibil a soluţiei care să răspundă aşteptărilor tuturor participanţilor la piaţă, eliminând interpretările de discriminare.
OPCOM asigură toţi participanţii la pieţele administrate precum şi toate părţile interesate că procesul de tranzacţionare nu este afectat de această procedură deschisă de CE.
Potrivit Agerpres, măsura impusă de OPCOM traderilor străini ar încălca articolul 102 din Tratatul de funcţionare a Uniunii Europene (TFUE). Deschiderea procedurii antitrust nu înseamnă o antepronunţare ci doar că CE va efectua o investigaţie aprofundată. Articolul 102 din TFUE interzice abuzul de poziţie dominată de piaţă care poate afecta tranzacţionarea între statele membre. Implementarea acestei prevederi este definită de Regulamentul Antitrust, care poate fi aplicat de către Comisie şi de către autorităţile naţionale competente în domeniul concurenţei din statele UE. (A.T)
1. Trimite-ti acasa pe uituci !
(mesaj trimis de Theraflu în data de 12.12.2012, 09:46)
Trimite-ti acasa pe uituci in frunte cu conducerea !