Transelectrica şi SMART, la cuţite

Andrei Murguleţ
Ziarul BURSA #Companii / 25 ianuarie 2016

Transelectrica şi SMART, la cuţite

SMART vrea bani pentru redresare de la Transelectrica

Toni Teau, Transelectrica: "Constantin Iacov doreşte să se desprindă de "societatea mamă"

Constantin Iacov, Smart: "Actuala conducere din Transelectrica are ca scop falimentarea SMART"

Săptămâna trecută, Consiliul de Administraţie al Smart a convocat Adunarea Generală a Acţionarilor pentru 25 februarie 2016, având pe ordinea de zi, printre altele, aprobarea unui împrumut acordat de Transelectrica pentru redresarea pe termen scurt a Smart, informarea acţionarilor cu privire la înfiinţarea unei societăţi în Tanzania, dar şi aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al Smart pe 2015 şi proiecţiile pe 2016 şi 2017.

Scandalul dintre "Transelectrica" şi filiala de mentenanţă a reţelei electrice de transport "Smart", unde "Transelectrica" deţine 70%, se înteţeşte, acuzaţiile oficialilor celor două companii devenind din ce în ce mai dure.

În luna decembrie, reprezentanţii "Transelectrica" ne-au declarat că nu au fost lăsaţi să participe la Adunarea Generală a Acţionarilor din 14 decembrie, care avea ca principal punct pe ordinea de zi schimbarea Consiliului de Administraţie al filialei. Potrivit acestora, chiar şi cu intervenţia Poliţiei, şi contrar practicilor celor două societăţi (SMART şi Transelectrica) în legătură cu transmiterea mandatelor pentru ţinerea şedinţelor, Adunarea Generală a Acţionarilor SMART nu s-a putut ţine, persoanei împuternicite de reprezentantul legal al Transelectrica nefiindu-i permisă exprimarea votului companiei în legătură cu punctele ce se regăseau pe ordinea de zi a şedinţei AGA convocată de Consiliul de Administraţie al SMART SA.

Constantin Iacov, preşedintele SMART, are însă o cu totul altă variantă. Potrivit acestuia, membrii Transelectrica nu au dorit să vină să voteze la Adunarea Generală a Acţionarilor din 14 decembrie 2015, cu intenţia să falimenteze compania. "Actuala conducere de la Transelectrica a decontat 80 de milioane de euro, deşi suma lucrărilor subantrepriză, din perioada 2012-2015, a fost mult mai mare", ne-a mai spus domnul Iacov.

De asemenea, domnia sa acuză Transelectrica de folosirea unor metode ilegale pentru a schimba Consiliul de Administraţie din SMART. "În legătură cu respectarea legii noi putem demonstra cu acte orice lucru, Transelectrica, în schimb, comite mari infracţiuni", ne-a mai spus preşedintele CA SMART.

În replică, Toni Teau, directorul general al Transelectrica, a spus că aceste informaţii sunt eronate, iar Constantin Iacov doreşte să se desprindă de "societatea mamă".

În luna decembrie oficialii Transelectrica ne-au spus că domnul Iacov, având şi funcţia de director general al SMART, şi calitatea de preşedinte de şedinţă AGA, invocând articolului 125 alin. 3 din Legea societăţilor nr. 31/1990, în contradicţie cu practica de până la acest moment, nu a permis persoanei împuternicite de către reprezentatul legal al CNTEE Transelectrica să exprime votul acţionarului majoritar în conformitate cu mandatul acordat de către Directoratul CNTEE Transelectrica, în calitate de reprezentant legal al companiei, pentru punctele ce se aflau pe ordinea de zi.

"Articolul 125 alin. 3 din Legea 31/1990 prevede că procurile vor fi depuse în original cu 48 de ore înainte de adunare sau în termenul prevăzut de actul constitutiv, sub sancţiunea pierderii exerciţiului dreptului de vot în acea adunare. Actul constitutiv al SMART SA nu prevede niciun termen de depunere a procurilor. Desfăşurarea şedinţei a fost consemnată de către un executor judecătoresc la solicitarea CNTEE Transelectrica SA. Mai mult, la a două convocare a şedinţei în data de 15 decembrie 2015, în prezenţa Directoratului CNTEE Transelectrica, reprezentatul legal al companiei, Directorul General al SMART SA, împuternicit de către Consiliul de Administraţie al SMART SA să prezideze şedinţele Adunării Generale a Acţionarilor SMART SA, fără nicio justificare reală şi temeinică, în calitate de preşedinte de şedinţă a refuzat deschiderea şedinţei, şi supunerea la vot a punctelor aflate pe ordinea de zi, deşi Directoratul CNTEE Transelectrica SA, în calitate de reprezentant legal al companiei, putea exprima votul direct prin reprezentanţii legali (prin prezenţa chiar a membrilor Directoratului companiei CNTEE Transelectrica SA) pentru punctele aflate pe ordinea de zi. În această situaţie nu există nicio prevedere legală cu privire la vreo obligaţie a acestuia de a comunica anterior şedinţei felul în care va vota. Şi de această dată la şedinţa a participat, la solicitarea CNTEE Transelectrica SA, un executor judecătoresc, care a consemnat desfăşurarea şedinţei".

Potrivit reprezentanţilor Transelectrica, Consiliul de Administraţie al SMART a decis convocarea unei noi şedinţe a Adunării Generale a Acţionarilor pentru data de 10 februarie 2016 ce va avea pe ordinea de zi numirea unor noi membri ai Consiliului de Administraţie al SMART SA în conformitate cu prevederile OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice. "Conform prevederilor legale în vigoare CNTEE Transelectrica SA, nu poate decât, din nou, să solicite completarea ordinii de zi şi să propună şi alţi candidaţi, termenul de 10 februarie 2016, pentru ţinerea Adunării Generale neputând fi însă schimbat", mai spun oficialii Transelectrica.

În prezent, din Consiliul de Administraţie al SMART, fac parte Eduard Bachide - preşedinte, alţi mebrii fiind Dumitru Constantin Iacov, Anca-Gabriela Marinescu şi Gabriel-Lucian Pitu.

Tensiunile dintre Transelectrica şi SMART sunt mai vechi. Pe 1 septembrie 2015, Transelectrica SA a respins planul de administrare propus de Consiliul de Administraţie (CA) al SMART.

La începutul anului trecut, Transelectrica a dat SMART în judecată pentru că administratorii au majorat capitatul social al companiei în decembrie 2014, prin aport în natură, cu valoarea unor terenuri pe care filiala Transelectrica obţinuse mai demult certificatul de atestare a proprietăţii. Surse din Transelectrica SA ne-au declarat, la finele lunii aprilie 2015, că acţiunea în instanţă a fost iniţiată pentru că majorarea cu aport în natură a capitalului SMART s-a făcut doar în baza deciziei Consiliului de Administraţie a filialei transportatorului naţional de electricitate şi nu în urma unei hotărâri a Adunării Generale a Acţionarilor.

Asupra conducerii SMART au existat şi acuzaţii de la persoane din interiorul companiei că filiala Transelectrica a închiriat un etaj din clădirea Skytower la un preţ mult mai mare faţă de vechiul imobil Bectro Center.

Constantin Iacov ne-a spus că aceste acuzaţii sunt false, argumentând că în Bectro Center plătea 90.000 de lei pe lună pentru 566 mp, în Skytower - 108.000 de lei pe lună pentru 1.157 mp, iar opt luni au fost acordate gratuit de către proprietari.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. In ntr-un stat de drept normel, actionarul principal al unei societati nu poate participa la AGA??!! Se pare ca mai exista cotloane pt sinecuristi politici. acel domn iacov si sleahta lui ar trebui demisi si inculpati penal!

    Iacov nu este borfasul ala de la FC National?

    1. El este ...dar de atunci sa mai "specializat" in ..borfasie- a urcat doua trepti..devenind mafiot de rang inalt.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb