"Transelectrica" vrea banii din listarea a 15% din acţiuni pentru investiţii

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 noiembrie 2010

Stelian Gal

Stelian Gal

Transelectrica (TEL) va încerca să convingă acţionarul majoritar, Ministerul Economiei, să îi permită să "deturneze" spre investiţii cea mai mare parte a fondurilor pe care le va obţine din listarea pe bursă a 15% din titluri, însă oficialii instituţiei spun că este nevoie de bani la buget.

"Încercăm să < deturnăm >, între ghilimele, o parte din cele 15% din acţiuni spre investiţii. Am vrea şi 99% din acest procent, dar mai trebuie să discutăm cu ministerul", a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, directorul general al Transelectrica, Stelian Gal, citat de Mediafax.

Gal a spus că bugetul de investiţii previzionat pentru anul viitor este de 251 milioane lei, fonduri care vor fi folosite pentru modernizarea sistemului energetic. Investiţiile vor fi finanţate atât din surse proprii ale companiei, cât şi din surse atrase. În 2010, bugetul de investiţii ale Trans-electrica este de circa 385 milioane lei. Ambele valori prezentate sunt mai mici faţă de cele estimate iniţial de Transelectrica.

Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) Claudiu Stafie, prezent la conferinţă, a afirmat că sumele care vor fi atrase din listarea la bursă a unor pachete de acţiuni de la companii precum Transelectrica sau Transgaz (TGN) sunt necesare atât companiilor, cât şi bugetului de stat.

"Ministerul zice că are nevoie de bani la buget, însă este nevoie şi de bani pentru investiţii pentru Transelectrica, dar vom găsi acel echilibru să împăcăm ambele nevoi. Scopul nostru este să valorificăm aceste acţiuni la un preţ cât mai mare", a spus Stafie.

El a adăugat că România ar putea exporta energie în regiune, şi a sugerat că proiectul cablului electric submarin România-Turcia ar trebui "repus pe tapet". Proiectul se află în discuţii oficiale de mai mulţi ani, fără să fie însă luată vreo măsură concretă privind derularea inves-tiţiei.

Transelectrica este deţinută de stat, care prin Ministerul Economiei are 73,69% din acţiuni, iar Fondul Proprietatea deţine 13,5% din titluri. Restul de 12,81% din acţiuni sunt lis-tate la bursă.

Compania a inaugurat oficial o staţie electrică de transformare, la Gheorgheni, în urma unei investiţii de 36 milioane lei.

Lucrări de 36 milioane lei finalizate de "Transelectrica"

"Transelectrica" şi "ABB" Romania au anunţat, vineri, finalizarea lucrărilor de modernizare a staţiei electrice de 220/110/20 kV Gheorgheni din judeţul Harghita. Valoarea totală a investiţiei a fost de 36 milioane lei, arată un comunicat remis redacţiei. "ABB" România a fost contractorul general al lucrării, iar subcontractori pentru acest proiect au fost companiile "Tractebel Engineering" SA, "ELM Electromontaj Cluj" SA, "Dacom Impex" SRL, "Elster Rometrics", "Smart" SA - Sucursala Sibiu.

Durata derulării proiectului a fost de 42 luni, cu începere în anul 2007 şi finalizare în octombrie 2010. Finanţarea a fost realizată din surse proprii ale "Transelectrica".

Staţia Gheorgheni reprezintă unica staţie de injecţie din cadrul reţelei de transport a "Transelectrica" SA în reţeaua de 110kV în judeţul Harghita, ea alimentând întregul judeţ în condiţii normale de exploatare. În noua sa formulă modernizată, staţia are capacitatea de a alimenta până la trei judeţe limitrofe, în eventualitatea indisponibilităţii unor echipamente din staţiile învecinate. (A.T.)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb