• Comisionul brut de intermediere a fost de aproape 11%, cu 3,5 puncte procentuale sub comisionul aferent primelor şase luni ale anului trecut, conform raportului companiei
• Cehii de la Partners Financial Services au devenit, recent, cel mai mare acţionar al Transilvania Broker
Transilvania Broker de Asigurare (TBK) a raportat, pentru primele şase luni ale acestui an, venituri din exploatare de 53,3 milioane lei, cu 11,8% sub cele din prima jumătate a anului trecut, în vreme ce profitul net s-a ridicat la 2,28 milioane lei, în scădere cu 58,3%, conform raportului companiei publicat, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Valoarea volumului de prime intermediate de companie s-a ridicat la 484,8 milioane lei, în primul semestru, cu 15,9% peste valoarea de la jumătatea anului trecut, în vreme ce veniturile din activitatea de distribuţie s-au diminuat cu 11,8%, până la 53,3 milioane de lei.
Creşterea volumului de prime intermediate a fost susţinută atât de asigurările obligatorii (RCA), cât şi de cele facultative, ce au avut o creştere de 12,2% faţă de perioada de referinţă. În acelaşi timp, s-au înregistrat majorări procentuale de 14% pentru volumul de prime de asigurări de viaţă şi anuităţi legate de fonduri de investiţii, respectiv de 4,13% pentru volumul de prime de asigurări de viaţă, anuităţi şi asigurări de viaţă suplimentare, conform raportului Transilvania Broker.
Pe de altă parte, comisionul brut de intermediere a fost de aproape 11%, cu 3,5 puncte procentuale sub comisionul aferent primelor şase luni ale anului trecut.
În primul semestru, Transilvania Broker de Asigurare a înregistrat cheltuieli de exploatare de aproape 50,7 milioane lei, cu 6,7% sub cele de la jumătatea anului trecut. Cheltuielile cu personalul s-au majorat cu 9,1%, până la 2,8 milioane lei, în timp ce cheltuielile cu comisioanele datorate asistenţilor în brokeraj, cea mai importantă categorie de cost operaţional, s-au redus cu 7,3%, la 45,5 milioane lei, într-o măsură semnificativ mai mică decât veniturile din activitatea de distribuţie.
În acest context, profitul din exploatare al companiei s-a ridicat la aproape 2,6 milioane lei, în prima jumătate a anului, cu 57,5% sub cel din primele şase luni ale lui 2023, la care s-a adăugat un rezultat pozitiv din activităţi financiare de 1,13 milioane lei.
Pentru cel de-al doilea trimestru, valoarea volumului de prime intermediate de companie s-a ridicat la 260,9 milioane lei, cu 40,6% peste cea din cel de-al doilea trimestru al anului trecut, în vreme ce valoarea veniturilor din activitatea de distribuţie a fost de 27,9 milioane lei, în creştere cu 3,7%. Rezultatul net s-a ridicat la 1,42 milioane de lei, cu 26,2% mai mare decât cel din intervalul martie-iunie al anului trecut.
"Evoluţia indicatorilor financiari pentru trimestrul al doilea din anul 2024 confirmă poziţia şi perspectiva conducerii comunicată în dialogul susţinut pe care l-a avut cu acţionarii Transilvania Broker pe perioada prelungită de intervenţionism pe piaţa de asigurări şi a distribuţiei în asigurări din România", se arată în raportul companiei.
Potrivit raportului, rezultatele obţinute de companie în primele şase luni ale anului reflectă încă impactul măsurilor de plafonare a comisionului, dar există o recuperare
semnificativă în trimestrul al doilea.
În primul trimestru, compania a obţinut un profit net de circa un milion lei, cu 80% sub cel din primele trei luni ale anului trecut.
Recent, cehii de la Partners Financial Services au ajuns la o deţinere de 32,89% din societatea de brokeraj de asigurări, în vreme ce deţinerea fondatorilor Gabriel Login şi Niculae Dan a coborât la 23,93% din societate.
Evaluarea bursieră a Transilvania Broker de Asigurare se ridică la cica 90 milioane lei.