O nouă tendinţă se observă în industria spaţiilor logistice. Potrivit unei analize realizate de dezvoltatorul şi operatorul Transilvania Construcţii, companiile care închiriază spaţii de depozitare solicită tot mai des şi spaţii pentru birouri lângă activităţile logistice.
În spaţiile logistice sunt solicitate birouri pentru departamentele de HR, contabilitate sau suport tehnic ale companiilor care au deja prezenţă în spaţiile TRC.
Proximitatea a devenit tot mai necesară în peisajul din domeniul real estate, indiferent de nişă, iar acum solicitările din ce în ce mai specifice sunt tot mai prezente. "Într-un sector sensibil la orice factor-şoc al pieţei - pandemie, război, inflaţie - obiectivul de a te adapta devine esenţial în cadrul oricărei companii. Sigur, partea pozitivă, dar şi motorul motivaţiei noastre ca urmare a acestor factori este faptul că aceasta este şi o piaţă în continuă dezvoltare şi schimbare. Astfel, nevoile pieţei şi clienţilor noştri sunt într-o continuă dinamică, iar noi suntem aici să le oferim fie un birou nou, chiar lângă depozitele lor, facilităţi noi dedicate sau spaţii adaptate în timp real", spune Andrei Timofte - CEO - Transilvania Construcţii.
S-a observat o solicitare cu 45% mai mare a birourilor din cadrul parcurilor logistice şi industriale din portofoliul Transilvania Construcţii, tendinţă constantă post-pandemie. "Ştim cu toţii că nevoia de proximitate din oraşe a devenit tot mai importantă. Acelaşi lucru îl vedem şi noi în segmentul nostru de piaţă, dat fiind că parcurile noastre sunt dezvoltate strategic în zone-cheie din ţară, în oraşe foarte dinamice precum Cluj, Bacău, Arad sau Oradea şi tocmai de aceea nevoia de a rămâne conectat la activitatea principală a afacerilor lor. În toate depozitele noastre au fost solicitate, în ultimii trei ani, o suprafaţă pentru birouri administrative mai mare", explică Paul Barna - Property Manager - Transilvania Construcţii.
Proprietăţile Transilvania Construcţii sunt localizate in-city sau la marginea oraşelor principale din România şi a rutelor principale de transport. Tipul de spaţii variază de la clădiri mari, folosite în principal ca centre de distribuţie şi până la depozite urbane. Dezvoltate strategic, în zona de Vest şi Est a ţării, compania oferă lanţurilor de aprovizionare proiecte cu peste 250.000 de mp închiriabili, în 83 de spaţii industriale şi logistice, acestea contribuind - în mod activ - la rularea celor mai importante şi consumate mărfuri din România.
"Prezenţi fiind în această piaţă de mulţi ani, adaptarea spaţiilor este una dintre cele mai importante activităţi ale noastre. De aceea, am învăţat să îmbinăm mereu recalibrarea spaţiilor noastre cu nevoile specifice ale clienţilor noştri, fie existenţi, fie noi şi optimizăm permanent toate depozitele noastre, de la implementarea de noi criterii de ordin energetic, soluţii noi de fit-out, extindere de spaţii şi până la simpla îmbunătăţire a suprafeţelor", detaliază Paul Barna.