Transnistria riscă să rămână fără gaz rusesc

A.B.
Internaţional / 20 noiembrie 2024

Transnistria riscă să rămână fără gaz rusesc

Autorităţile de la Chişinău se pregătesc pentru perspectiva ca regiunea separatistă prorusă Transnistria să nu mai fie aprovizionată cu gaz de la compania rusă Gazprom, după ce contractul pentru tranzitul livrărilor prin Ucraina va expira la 1 ianuarie 2025 şi foarte probabil nu va fi reînnoit, informează NewMaker.

Ministerul Energiei de la Chişinău a elaborat un plan pentru aprovizionarea cu energie şi gaze în timpul sezonului rece, iar acesta conţine inclusiv măsuri pentru scenariul în care Gazprom va refuza să livreze gaze naturale către regiunea transnistreană după expirarea contractului de tranzit prin Ucraina la 1 ianuarie 2025, a declarat ministrul moldovean al energiei, Victor Parlicov, în timpul unei întâlniri cu reprezentanta specială a UE în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, Dorota Suliga-Dlouchy, relatează NewsMaker.

Cei doi au discutat scenariile posibile pe care le are în calcul Republica Moldova şi măsurile pregătite.

"Ministrul energiei a declarat că Federaţia Rusă dispune de toate posibilităţile tehnice pentru a asigura livrarea gazului către regiunea transnistreană prin rute alternative, iar în cazul în care livrările vor fi sistate, există posibilităţi tehnice de a furniza energie electrică şi gaze consumatorilor de pe ambele maluri ale râului Nistru", se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei de la Chişinău.

Victor Parlicov a informat că Ministerul Energiei a pregătit un plan de iarnă cu 44 de măsuri, aplicabile aprovizionării cu energie şi gaze în timpul sezonului rece. Planul prevede două scenarii majore, unul fiind refuzul Gazprom de a livra gaze către regiunea transnistreană pe rute alternative după expirarea contractului de tranzit prin Ucraina.

Ucraina a declarat în repetate rânduri, că nu intenţionează să prelungească contractul privind tranzitul gazului rusesc către Europa prin Ucraina. Cu toate acestea, autorităţile ucrainene au menţionat că tranzitul de gaz rusesc către UE poate fi păstrat, dacă un consorţiu sau una dintre ţările membre ale Uniunii Europene va "acţiona ca agent de tranzit pentru propriile sale gaze" din Federaţia Rusă, notează NewsMaker.

În octombrie 2021, Gazprom şi Moldovagaz au semnat un contract, cu o durată de cinci ani, pentru furnizarea a 3,3 miliarde de metri cubi de gaze anual. Aceste volume urmau a fi distribuite pentru consumul pe malului drept şi cel stâng al Nistrului, însă, la sfârşitul anului 2022, concernul rusesc a redus la jumătate cantitatea de gaze naturale furnizată Republicii Moldova.

În prezent, aproximativ 5,7 milioane de metri cubi gaz din Federaţia Rusă tranzitează zilnic Ucraina, tot acest gaz fiind livrat în regiunea transnistreană, în timp ce cantitatea necesară de gaze naturale pentru consumul pe malului drept al Nistrului este procurată de pe piaţa europeană.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. contractul acela de tranzit nu e aprobat de partea ucraineana ,nu ca nu ar vrea Gazprom sa mai vanda .Poate sunt sanctiuni sau alte interdictii pe care europenii insisi le pun : nu vor gaz rusesc ca cica alimenteaza razboiul dar simultan ei finanteaza arme ,munitie ,echipamente etc catre cea de a doua parte din conflict .

    Asteptam cu nerabdare liderii milosi din stinga Prutului sa livreze gaz si electricitate ,ca doar ...au de unde ,nu?! Sa ne zica Odobescu ce au mai planificat altii pentru resursele Romaniei ,ca ea e alaturi pina la final ! 

    1. Gazprom le dadea moca tocmai ca sa-i fidelizeze pe nenorocitii rusi din transnistria. Acum o sa vada ce inseamna cand Chisinaul o sa decida unde si cate gaze vor consuma, asa cum de altfel e normal intr-o tara independenta.

      Citat: "nu ca nu ar vrea Gazprom sa mai vanda" - si cat, ma rog, "vinde" Gazprom in Transnistria ? :)

    Sper ca nu trebuie sa dam dovada de solidaritate si sa-i sustinem si pe rusii de acolo!Sa se incalzeasca cu coceni de porumb!

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb