Transport Trade Services devine primul transportator de mărfuri listat la bursă în urma unei oferte publice de 288 milioane lei

J.P.
Piaţa de Capital / 14 iunie 2021

Transport Trade Services devine primul transportator de mărfuri listat la bursă în urma unei oferte publice de 288 milioane lei

TTS (Transport Trade Services), cel mai mare transportator roman pe Dunăre, s-a listat la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în urma unei oferte publice iniţiale (IPO) prin care acţionarii societăţii au vândut 50% din acţiuni, pentru 288 milioane lei (58,5 milioane euro). Acţiunile TTS sunt tranzacţionate, din 14 iunie, sub simbolul TTS, pe Piaţă Reglementata, categoria Premium. Este prima oferta publica iniţială derulata pe piaţă de capital în ultimii peste trei ani, iar listarea companiei vine într-o perioada efervescenta a pieţei de capital, că urmare a numărului mare de companii care aleg bursa pentru finanţare, conform unui comunicat de presă.

"Felicitam TTS, intermediarul Swiss Capital şi agenţii de distribuţie BRK Financial Group şi TradeVille, pentru succesul acestei oferte. Listarea celui mai mare transportator roman pe Dunăre demonstrează, din nou, că la Bursa de Valori Bucureşti pot fi derulate oferte de dimensiuni importante şi că investitorii sunt dispuşi să-şi plaseze banii în companii cu perspective promiţătoare. Suprasubscrierea consistenta pe transa investitorilor de retail, care putea acoperi valoarea întregii oferte, precum şi interesul investitorilor instituţionali, reprezintă dovezi în plus a forţei financiare pe care o au investitorii de la BVB", a spus Radu Hangă, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

"Experienţă ofertei publice şi comunicarea directa cu investitorii au fost benefice pentru societate. După anul 2017 am restructurat şi îmbunătăţit organizarea societăţii cu rezultate bune, marcate de creşterea şi stabilizarea EBITDA. Intram într-o noua etapa a parcursului TTS, cu responsabilitate fata de toţi cei care au optat să învestească în planurile noastre. Mulţumesc tuturor celor care ne-au sprijinit în acest proces: investitorilor pentru încredere, echipelor care ne-au consiliat. Am încredere că echipa TTS vă confirma aşteptările acţionarilor", a spus Petru Stefanut, Director General, TTS (Transport Trade Services).

Compania a derulat în perioada 24 mai - 4 iunie o oferta publica iniţială, în cadrul căreia cei 14 acţionari ai societăţii au oferit spre vânzare proporţional, pachete de acţiuni reprezentând 50% din capitalul social al companiei. Toate acţiunile au fost vândute la preţul de 19,2 lei/acţiune, ceea ce a dus valoarea ofertei publice la 288 milioane lei (58,5 milioane euro). Oferta a fost intermediata de Swiss Capital, iar BRK Financial Group şi TradeVille au fost agenţi de distribuţie. Echipa de avocaţi Schoenherr şi Asociaţii a fost consultantul legal al tranzacţiei.

"O oferta publica precum cea derulata de TTS reprezintă un test pentru companie, aceasta fiind evaluata de întreagă comunitate a pieţei de capital. Încheierea cu succes a ofertei reprezintă validarea companiei de către investitori. Ne dorim să avem cât mai multe IPO-uri derulate la BVB, mai ales pe Piaţă Reglementata, pentru că accesul pe aceasta piaţă oferă şi accesul către un număr cât mai mare de investitori, inclusiv investitori instituţionali, deci la o sursa de capital mult mai mare şi diversificata", a declarat Adrian Tănase, CEO Bursa de Valori Bucureşti.

"Ne bucuram că am participat la aducerea la Bursa de Valori Bucureşti a unui campion al economiei romaneşti, un lider de piaţă ce face cunoscuta industria navala românească pe tot bazinul dunărean din Ucraina până în Germania. Mulţumim colegilor noştri de la TradeVille şi BRK Financial Group pentru sprijinul adus. Speram că Transport Trade Services să fie şi el un ambasador al bursei şi să atragă alti lideri ai economiei noastre în a utiliza mecanismele pieţei de capital pentru o dezvoltare durabila. Piaţă de capital locala, prin fondurile de pensii, fondurile mutuale şi segmentul de retail, care în ultimul timp este din ce în ce mai activ, devine un jucător redutabil de finanţare pentru emitenţii romani. Opinia noastră este că piaţă locala poate absorbi, în prezent, 400-500 milioane de euro că participaţie în cadrul unei oferte publice fară a apela la investitorii externi", a spus Constantin Bruma, responsabil proiect, Swiss Capital.

Acţiunile TTS au fost alocate pe doua transe, una pentru investitorii de retail (15% din oferta - 2,25 milioane de acţiuni) şi alta pentru investitorii instituţionali (85% din oferta 12,75 milioane de acţiuni), cu posibilitatea realocarii unui pachet de 5% din acţiuni intre cele doua transe, alocare care a fost făcută la închiderea ofertei. Transa investitorilor de retail a fost împărţită în doua sub-transe: Sub-Transa A, cu alocare garantata (10% din oferta), şi Sub-Transa B, cu alocare pro-rata (5% din oferta). Datorita suprasubscrierii ridicate pe Sub-Transa B, la finalul ofertei, acest segment a fost suplimentat la 10% din oferta. Swiss Capital, în calitate de Manager de Stabilizare, vă putea aplica un mecanism de stabilizare a preţului în limita unui număr de 1,01 milioane de acţiuni achiziţionate în acest program, pe o perioada de 30 de zile de la listarea TTS.

TTS a fost înfiinţată în 1997 şi este societatea mama a TTS Grup, cel mai puternic furnizor de servicii logistice integrate de pe Dunăre. Grupul este activ în noua tari în expediţia de mărfuri, transport fluvial, operaţiuni portuare, precum şi alte activităţi conexe, acoperind peste 100 de porturi şi terminale portuare. În ultimii 20 de ani, TTS Grup a crescut constant, atât organic, cât şi prin achiziţii, având la activ investiţii de peste 200 milioane euro. Grupul a înregistrat o cifra de afaceri de 520 milioane lei în 2020, în scădere uşoară comparativ cu nivelul din 2019, când a urcat cu peste 16%, la 551,8 milioane lei. Profitul net al TTS a scăzut cu 9% în 2020, la 48,3 milioane lei, după ce în 2019 a avansat de peste 3 ori, la 53,2 milioane lei. Preşedintele Consiliului de Administraţie al TTS, Alexandru Mircea Mihăilescu, a rămas cel mai important acţionar al societăţii, cu o participaţie de 25,26%.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Aici au intrat investitorii care stiu piata, nu speculatorii care intre doua partide de pacanele mai participa la un plasament privat. Jos palaria pentru aceast IPO, in sase luni o sa aibe pondere in BET mai mare decat WINE dar pana atunci o sa tinem pomana pentru actiunea ALW

    1. "Aici" au intrat si speculatori, nu doar cei care nu stiu in ce sa mai bage banii de multi ce au. Dovada: din 3 mil. actiuni alocate catre retail, 1 mil. au fost deja "descarcate" in piata.

      Ridic palaria dv. si o pun pe gard. Aveti putintica rabdare: sase luni e putin. Nu va plac speculatorii? Nu doriti sa cumparati "jos" si sa vindeti in "motul" graficului ? Inteleg, va "indragostiti" de anume actiuni pe care le puneti sub c_ _ Cred ca TTS nu e o actiune de pus sub c_ _ are prea multe variabile ca sa poti sta confortabil.

      Ieftin , neasteptat de ieftin au descarcat speculatorii alesi pe spranceana ( cei care au ”subscris” in primele 0,005 secunde dupa ora 9 fix).

      Nu au descarcat deloc ieftin...7% e mai mult decent pentru o luna in care ai "blocat" bani intrun IPO....plus ca "bishnitzarii" ruleaza banu, e precum promotiile din marele retele de retail, sunt atatea plasamente in care sa-si investeasca banu, plus ca TTS nu are un potential fantastic, pe termen scurt cel putin...

      E clar ca au stiut dinainte ca vor avea cui sa descarce...de aceea s-au bagat de fapt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb