Transportatorii rutieri cer CNADNR să permită în continuare plata rovinietei la terminale automate

Ioana Dogaru
Miscellanea / 11 octombrie 2015

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) cere CNADNR şi Ministerului Transporturilor să oprească aplicarea începând de marţi a măsurii CNADNR de a nu mai permite plata rovinietei la terminale automate neasistate şi de a accepta doar terminalele asistate de operator uman, se arată într-un comunicat al Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România.

}n comunicat se precizează: "Începând cu marţi, 13 octombrie 2015, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) doreşte să limiteze posibilitatea distribuitorilor de roviniete de a încasa contravaloarea rovinietelor prin intermediul terminalelor/maşinilor automate de procesare plăţi numerar/electronice neasistate. Este cunoscut că aceste servicii includ plăţi numerar, portofel electronic, vouchere preplătite, carduri debit, carduri credit, chiar cecuri electronice, sau plăţi bancare prin direct debit, transfer sau transfer instant (în timp real) bazate pe online banking. CNADNR doreşte să promoveze în mod discriminatoriu terminalele/maşinile de procesare plăţi strict numerar asistate de operator uman şi să le excludă pe cele automate neasistate cu procesare numerar, portofel electronic, carduri debit/credit şi vauchere şi bonuri valorice preplătite".

CNADNR intervine astfel cu practici neconcurenţiale în zona distribuirii de roviniete, în vederea creării unui avantaj anumitor distribuitori, notează UNTRR.

"Având în vedere că CNADNR nu este autoritate de reglementare pentru modalităţi de plată pe teritoriul României, orice reglementare în acest sens nu poate veni decât printr-un cadru legal elaborat de o autoritate care are conform legii drept de reglementare în acest domeniu, aprobat şi publicat conform tehnicii legislative existente. Nu am identificat nicio limitare legală la nivel european de utilizarea terminalelor/maşinilor automate de procesare plăţi numerar/electronice neasistate", afirmă transportatorii.

Potrivit UNTRR, Consiliul Concurenţei a fost sesizat despre "aspectele prin care CNADNR introduce măsuri necuncorenţiale în vederea favorizării unor distribuitori de roviniete". De asemenea, asociaţia transportatorilor a cerut Băncii Naţionale a României şi Ministerului Finanţelor Publice să facă precizările necesare din care să rezulte dacă CNADNR are vreun temei legal pentru promovarea anumitor sisteme de plată şi pentru interzicerea/limitarea altora.

"Tehnologiile moderne şi nevoia de eficientizare au impus terminalele/maşinile automate de procesare plăţi numerar/electronice neasistate atât în cadrul băncilor, cât şi în alte domenii, inclusiv vending produse. Pentru 2025 Mercedes a anunţat camionul autonom, Google mai curând maşină fără şofer, iar CNADNR protejează sistemele învechite! Nu ştim cine are de câştigat din această abordare, dar ştim că CNADNR limitează dreptul de liberă alegere al cetăţenilor care sunt ghidaţi spre anumite metode de plată. Solicităm Ministrului Transporturilor, noului director general al CNADNR, să nu permită aplicarea acestor măsuri care distorsionează concurenţa", se arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb