• Alpha Bank anunţa, în ianuarie, scoaterea la vânzare a unui portofoliu de NPL de 360 milioane euro, după ce, anterior, a făcut demersuri pentru vânzarea unui portofoliu de neperformante de 50 milioane euro
Consiliul Concurenţei a autorizat preluarea, de către Deutsche Bank AG - Sucursala Londra, AnaCap Financial Europe SA SICAV-RAIF şi APS Investments S.a.r.l., a creditelor neperformante (NPL) scoase la vânzare de Alpha Bank România SA şi Alpha Bank AE - sucursala Londra. Portofoliul de NPL este alcătuit din creanţe cu garanţii ataşate şi bunuri imobile, conform unui comunicat de presă. Acesta arată că analiza Consiliului Concurenţei a condus la concluzia că operaţiunea de concentrare economică nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa românească sau pe o parte substanţială a acesteia, în special prin crearea sau consolidarea unei poziţii dominante.
La începutul acestui an, Alpha Bank România, singura instituţie financiară cu acţionari greci de la noi care nu este de vânzare, şi Alpha Bank AE au anunţat scoaterea la vânzare a unui portofoliu de neperformante în valoare de 360 de milioane de euro, după ce, în trimestrul al treilea al anului trecut, au făcut demersuri pentru vânzarea unor expuneri neperformante de 50 de milioane de euro, către grupul norvegian B2Holding.
Conform comunicatului băncii elene, tranzacţia contribuie la realizarea planului de restructurare a băncii, iar rezultatul aşteptat este întărirea solvabilităţii şi a capitalului instituţiei de credit.
Banca nu a spus, atunci, care este preţul tranzacţiei, însă mirsanu.ro vorbeşte despre o sumă de 100 de milioane de euro pentru portofoliul de 360 milioane de euro. Pentru creditele de 50 de milioane de euro, publicaţia citată spune că, potrivit surselor din piaţă, preţul s-ar situa în jurul a 35 de eurocenţi pentru fiecare 1 euro valoare nominală a respectivelor expuneri.
După cele două tranzacţii, care poartă numele Mars, Alpha Bank se transformă în cel mai important vânzător de neperformante după BCR, care a dominat vânzările locale de NPL în ultimii ani, conform sursei citate.
Trei dintre cele mai mari instituţii de credit din Grecia - Piraeus Bank, National Bank of Greece (NBG) şi Alpha Bank - intenţionează să vândă împrumuturi neperformante de cel mult 5,5 miliarde de euro până la începutul anului viitor, spuneau, în toamna anului trecut, unele surse citate de ekathimerini.com.
La vremea aceea, băncile din Grecia aveau în portofoliu credite neperformante de 103 miliarde euro, reprezentând aproape 60% din economia ţării. Banca Centrală Europeană (BCE) vrea ca volumul împrumuturilor neperformante din Grecia să scadă cu 38 de miliarde de euro până la finele lui 2019.
Guvernatorul băncii centrale de la Atena, Yannis Stournaras, a declarat, atunci, citat de Reuters, că vrea să vadă un progres mai rapid în vânzarea creditelor neperformante: "Băncile elene trebuie să fie mai ambiţioase în privinţa reducerii creditelor neperformante şi să accelereze vânzarea lor".
Consorţiul Deutsche Bank, AnaCap şi APS a cumpărat mai multe portofolii de credite neperformante, de la BCR, în intervalul 2014 - 2016.
Deutsche Bank AG - Sucursala Londra face parte din Grupul Deutsche Bank (DB), care oferă o gamă largă de produse şi servicii din sectorul investiţiilor, serviciilor bancare societare şi de retail, precum şi gestionarea de active şi patrimoniu. În România, Grupul DB îşi desfăşoară activitatea prin intermediul Deutsche Bank Aktiengesellschaft, Repräsentanz Bukarest şi DB Global Technology SRL.
AnaCap Financial Europe S.A. SICAV-RAIF a fost constituită în anul 2017 în vederea achiziţionării unui număr de filiale directe şi indirecte de la AnaCap Credit Opportunities II Limited şi AnaCap Credit Opportunities III Limited (inclusiv participaţiile acestora în mai multe portofolii de credite).
APS Investments S.a.r.l este o societate din Grupul APS, înfiinţat în anul 2004 în Republica Cehă şi Slovacia cu scopul de a presta servicii în legătură cu creditele neperformante (creanţe) achiziţionate.
Alpha Bank România oferă o gamă largă de servicii şi produse atât pentru segmentul de piaţă dedicat persoanelor fizice, cât şi pentru sectorul IMM şi corporate, printr-o reţea de unităţi situate în Bucureşti şi alte oraşe mari din ţară.