Emitenţii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) vor putea transmite comunicate şi rapoarte pe parcursul şedinţei de tranzacţionare, iar instrumentele financiare nu vor mai fi suspendate de la tranzacţionare în ziua derulării AGA emitentului, potrivit unor modificări aduse Codului Bursei, aprobate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, se arată într-un comunicat de presă.
Directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski, a declarat: "Tuturor companiilor listate pe piaţa reglementată le este permis - şi sunt încurajate - să transmită rapoarte curente imediat ce acestea sunt întocmite. Este în interesul emitenţilor să furnizeze informaţii pieţei, în mod continuu, şi să nu aştepte până la închiderea şedinţei de tranzacţionare sau să le transmită doar înainte ca aceasta să înceapă. Raportarea în mod continuu creează lichiditate şi minimizează riscul pe care îl implică posesia de informaţii ce pot influenţa preţul. De asemenea, solicită atenţia investitorilor, făcându-i participanţi la piaţă deplin conştienţi".
Reprezentanţii BVB precizează că, prin faptul că emitenţii nu vor mai fi suspendaţi de la tranzacţionare, pe parcursul Adunărilor Generale, Bursa se aliniază la standardele internaţionale în această materie.
În piaţă, părerile sunt împărţite privind modificările aduse de BVB Codului Bursei.
O obiecţie este adusă argumentului "alinierii cu pieţele străine", care poate motiva orice decizie a conducerii BVB, fără o adaptare la situaţia locală. Măsura suspendării tranzacţionării în timpul Adunărilor Generale a fost motivată, la momentul adoptării sale, cu faptul că este un eveniment semnificativ şi că trebuie lăsat un răgaz întregii pieţe ca să asimileze în mod egal informaţia privind deciziile de acolo. În ultima perioadă, au existat multe cazuri celebre, pe piaţa noastră, în care Adunările generale s-au întins pe parcursul a mai multe ore, fiind scena unor bătălii între acţionari, cu avocaţi, ameninţări şi chiar bodyguarzi.
Unele voci sunt însă de părere că măsurile adoptate de BVB, care vor intra în vigoare pe 10 noiembrie, sunt bune, considerând că tranzacţionarea emitenţilor ar trebui oprită numai în situaţii excepţionale, atunci când piaţa este dezordonată şi ar trebui dat un comunicat care să explice situaţia. Blocarea tranzacţiilor îi favoriza pe cei care aveau informaţii privilegiate, apreciază unii.
BVB precizează că dacă un emitent urmează să transmită în timpul şedinţei de tranzacţionare un comunicat/raport curent care conţine informaţii ce ar putea influenţa semnificativ preţul/randamentul sau decizia de a investi, atunci acesta trebuie să notifice în prealabil BVB cu cel puţin 5 minute înainte de transmiterea comunicatului/raportului curent.
• BVB taie şi spânzură, la împărţirea emitenţilor pe categorii
BVB anunţă şi restructurarea pieţei reglementate la vedere prin înlocuirea categoriilor 1, 2 şi 3 pentru acţiuni cu două noi categorii - Premium şi Standard, ASF lăsându-i în mână - prin modificările aprobate la Codul Bursei, cuţitul ca să facă împărţirea companiilor pe categorii.
Reprezentanţii Bursei arată că alături de criteriile generale pe care acţiunile trebuie să le îndeplinească pentru admiterea la tranzacţionare pe piaţa reglementată, pentru admiterea în Categoria Premium, valoarea de piaţă a free-float-ului trebuie să fie de cel puţin 40 milioane euro.
În Categoria Premium pot fi incluse acţiunile emitenţilor, inclusiv ale societăţilor de investiţii financiare, cu acordul/la solicitarea emitentului, care îndeplinesc cel puţin una din următoarele condiţii: a) emitentul se numără printre cele mai lichide companii; b) media capitalizării free-float-ului emitentului pe ultimele 3 luni este mai mare decât o anumită valoare stabilită de BVB; c) alţi emitenţi care nu se încadrează în criteriile prevăzute la literele a) sau b) dar au un coeficient de lichiditate mai mare decât un prag stabilit de BVB, cu condiţia ca emitentul să aibă încheiat un contract cu un market maker pentru susţinerea lichidităţii pieţei acţiunilor.
Pragurile corespunzătoare pentru criteriile menţionate vor fi stabilite de BVB, potrivit comunicatului.
BVB poate aproba admiterea sau promovarea în Categoria Premium a unor acţiuni chiar dacă nu sunt îndeplinite toate cerinţele aferente. O astfel de excepţie poate fi acordată în situaţia în care BVB apreciază că nu sunt compromise obiectivele avute în vedere prin crearea categoriei Premium.
Potrivit BVB, clasificarea pe categoriile 1, 2 si 3 va fi eliminată şi în cazul drepturilor şi obligaţiunilor corporative. Aceste instrumente financiare vor fi încadrate doar ca drepturi şi obligaţiuni, fără vreo diferenţiere pe categorii.
Bursa anunţă că noua structură va intra în vigoare după emiterea de către BVB a deciziei cu privire la valorile parametrilor aferenţi criteriilor de promovare în Categoria Premium a unor acţiuni, la o dată care va fi stabilită de directorul general: "La acea dată, acţiunile admise anterior în Categoria 1 şi care vor îndeplini condiţiile de promovare în Categoria Premium vor fi considerate admise de drept în Categoria Premium, fără alte formalităţi".
Acţiunile admise anterior în Categoria 1 şi care nu îndeplinesc condiţiile de menţinere în Categoria Premium, precum şi instrumentele financiare admise anterior în Categoria 2 şi 3 vor fi considerate admise în Categoria Standard.