Nuclearelectrica şi-a bugetat pentru acest an venituri totale de 5,7 miliarde de lei, cu 11,5% peste cele de anul trecut, şi un profit net de 1,68 miliarde de lei, cu 1,6% mai mic decât cel din 2024, conform Bugetului de Venituri şi Cheltuieli publicat de companie pe propriul site.
Veniturile din vânzarea energiei electrice sunt estimate la 5,38 miliarde de lei, pentru o cantitate programată de vânzare de 10.349 GWh, rezultând un preţ mediu ponderat de vânzare de 520,4 lei/MWh (fără Tg).
În ceea ce priveşte programul de livrare a energiei electrice de către Centrala Nucleară Cernavodă, în nota de fundamentare a BVC-ului se menţionează: "Cantitatea de energie electrică prognozată a fi livrată s-a estimat pe baza celei mai recente prognoze a CNE (n.r. Centrala Nucleară Cernavodă) pentru programul de producţie de energie electrică pentru anul 2025 (...) la nivelul de 9.817 mii MWh, aprobat de către CA SNN (n.r. Consiliul de Administraţie al Nuclearelectrica). La aceasta se adaugă o cantitate estimată a fi necesară pentru optimizarea mixului de vânzări, în special pe perioada opririlor (planificate şi neplanificate)".
În document se precizează: "Programul de producţie şi livrare a fost întocmit luând în considerare funcţionarea unităţilor nucleare la un factor de capacitate ridicat, similar nivelurilor din anii anteriori, pe o perioadă multianuală, o durată a opririi planificate la Unitatea 2 de circa 48 de zile, precum şi opriri neplanificate la Unităţile 1 şi 2, pe baza datelor istorice dintr-o perioadă îndelungată. În industria nucleară, opririle neplanificate fac parte din exploatarea normală a unităţilor nucleare, iar un management prudent necesită bugetarea unui număr de ore de oprire neplanificată, în funcţie de mediile multianuale".
În ceea ce priveşte programul de vânzare a energiei electrice de către Nuclearelectrica, în nota de fundamentare se menţionează: "Previziunea veniturilor s-a bazat pe un program de vânzare de 10.349 GWh şi pe contractele deja încheiate până la data întocmirii BVC pentru livrările de energie electrică din 2025, precum şi pe ipoteze de preţ legate de preţul mediu pe diverse platforme OPCOM pentru cantitatea rămasă de contractat (21,5% din cantitatea totală de vândut). Astfel, din combinarea datelor privind cantităţile şi preţurile certe aferente tranzacţiilor de vânzare încheiate cu ipotezele referitoare la cantităţile rămase de vândut şi preţurile estimate, rezultă că valoarea producţiei de energie electrică preconizată a fi vândută/livrată în anul 2025 este de 5,38 miliarde de lei (fără Tg)".
Compania şi-a bugetat cheltuieli totale de aproape 3,75 miliarde de lei, cu 20,2% peste cele din anul trecut, dintre care cheltuielile de exploatare se ridică la 3,69 miliarde de lei.
"Fundamentarea cheltuielilor s-a realizat având în vedere indicii estimaţi ai inflaţiei şi/sau evoluţia cursului de schimb valutar, prognozate conform estimărilor de toamnă ale anului 2024 ale Comisiei Naţionale de Prognoză, pentru acele costuri care, prin natura lor, au o evoluţie relativ liniară, ajustate în conformitate cu aşteptările proprii ale SNN referitoare la evoluţia cursului de schimb valutar", se precizează în document.
Pentru acest an, societatea estimează cheltuieli de investiţii în valoare de 3,4 miliarde de lei, dintre care două miliarde de lei sunt alocate pentru retehnologizarea Unităţii 1 de la Cernavodă. Finanţarea se va realiza din surse proprii ale companiei şi credite externe.
Acţionarii producătorului de energie electrică sunt convocaţi pe 9 aprilie pentru a vota Bugetul de Venituri şi Cheltuieli aferent acestui an.
Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 82,5% din societatea a cărei evaluare bursieră se ridică la 12,3 miliarde de lei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.03.2025, 15:14)
La asa stire pozitiva, binenteles ca actiunile SNN cresc.
:)))) doar in romania.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.03.2025, 15:20)
Stirea este pozitiva pentru ca la cele de stat bugetul este cu muot depasit deci va avea un profit mult mai mare decai in 2024.
Problema la Nuclearelectrica este retehnologizarea reactorului ce va incepe in 2-3 ani si ii va injumatatii veniturile respectiv profitul pentru cativa ani.