Turiştii nu au niciun motiv să îşi schimbe planurile de vacanţă pe litoral. Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Ministerul Turismului au confirmat că nu există riscul de îmbolnăvire cu holeră la Marea Neagră şi că românii îşi pot planifica liniştiţi concediul lor la mare.
Potrivit unui sondaj realizat de platforma hotelieră online Travelminit, 90% dintre respondenţi au auzit despre zvonurile de risc de contaminare cu holeră la Marea Neagră, care au apărut în ultimele zile în contextul aruncării în aer a Kahovka din Ucraina. Cu toate că valul de panică a făcut rapid înconjurul ţării, turiştii îşi continuă planurile de vacanţă: 62% dintre respondenţi au planificat deja o vacanţă la mare.
De la ce au început zvonurile despre riscul de holeră la Marea Neagră?
Barajul peste râul Nipru de la Nova Kahovka din Ucraina a fost aruncat în aer la începutul lunii iunie, ucrainenii acuzând ruşii de acest incident. Distrugerea barajului a dus la evacuarea de urgenţă a locuitorilor din regiune, iar impactul ecologic al acestui eveniment este unul uriaş, mai ales că apa Niprului a fost inundată de tone de deşeuri toxice, care au ajuns şi în zona Mării Negre, în preajma Odessei.
La scurtă vreme, au început să circule numeroase zvonuri legate de holeră, însă virusul care o generează nu poate rezista prea mult în apă sărată, cum este şi cea de la Marea Neagră. De asemenea, Ucraina nu a anunţat niciun caz de holeră în ultimele zile. Singura măsură luată de autorităţile ucrainene a fost interzicerea scăldatului exclusiv în zona Odessei, deoarece apa de acolo este, în momentul de faţă, foarte murdară.
Îngrijorările cu privire la riscul contaminării cu holeră au apărut rapid şi în România, însă instituţiile abilitate monitorizează constant calitatea apei de la Marea Neagră şi au confirmat că nu există motive de îngrijorare pentru români. Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Ministerul Turismului au transmis că turiştii îşi pot continua liniştiţi planurile de vacanţă, deoarece nu există niciun risc de holeră. De asemenea, autorităţile le-au recomandat turiştilor să urmărească exclusiv canalele oficiale de comunicare şi să ignore informaţiile venite din surse neautorizate, informaţii care nu fac altceva decât să genereze panică.
Ce cred turiştii români despre zvonurile privind contaminarea cu holeră?
Potrivit sondajului realizat de Travelminit, părerile românilor sunt împărţite: 48% dintre ei nu cred deloc zvonurile cu privire la holera de la Marea Neagră, 43% mărturisesc că astfel de zvonuri reprezintă un motiv de îngrijorare pentru ei, în timp ce doar 9% se gândesc să aleagă o altă destinaţie de vacanţă pe fondul zvonurile despre riscul de contaminare cu holeră la Marea Neagră.
În ceea ce priveşte intenţia lor de călătorie în contextul ştirilor despre holeră, situaţia se prezintă astfel: 40% dintre respondenţi afirmă că vor merge liniştiţi în vacanţă, 49% dintre ei încă nu ştiu ce vor face, aşteptând mai multe informaţii despre acest caz, iar 11% dintre ei spun că s-au hotărât să nu mai meargă pe litoralul românesc vara aceasta.
"Românii nu au niciun motiv să îşi anuleze vacanţele pe litoralul românesc! Ştiu că zvonurile de risc de contaminare cu holeră s-au răspândit în rândul turiştilor în ultimele zile pe căi neoficiale. Este momentul să punem capăt acestei dezinformări! Nu există niciun risc de holeră pe litoral în ţara noastră. Situaţia este atent monitorizată de autorităţi - Institutul Naţional de Sănătate Publică, DSP Constanţa şi DSP Tulcea. Turiştii sunt în siguranţă! Pe cei care sunt îngrijoraţi cu privire la riscul epidemiologic, îi sfătuiesc să se informeze din surse oficiale, de pe site-urile INSP, DSP Constanţa, DSP Tulcea, unde datele sunt actualizate la zi", a declarat Ştefan Radu Oprea, ministrul economiei, antreprenoriatului şi turismului, într-un comunicat emis recent de autorităţi.