"General Motors" Corp. (GM), cel mai mare constructor auto american, va opri temporar producţia la trei fabrici de asamblare din Mexic, ca parte a strategiei de reducere a producţiei, în condiţiile slăbirii cererii.
Fabrica din Silao, care produce autoturisme Chevrolet, camioane GMC şi modelul Cadillac, va fi închisă în perioada 22 decembrie 2008 - 7 ianuarie 2009, în timp ce fabricile din San Luis Potosi şi Ramos Arizpe, care fabrică modelele Chevrolet, Saturn şi Pontiac, îşi vor opri producţia între 22 decembrie 2008 şi 4 ianuarie 2009. Două linii de asamblare de la unitatea din Silao nu vor mai produce până în luna februarie. Cele trei fabrici au peste 10.000 de salariaţi, din cei 13.000 lucrători GM din Mexic.
Săptămâna trecută, "General Motors" a anunţat că 30% din producţia sa din America de Nord va fi oprită temporar. Compania îşi va diminua producţia din America de Nord cu peste 250.000 de autovehicule în primul trimestru din 2009, faţă de anul precedent, la 600.000 de unităţi. Reducerea va afecta activitatea a 14 fabrici din SUA şi trei din Canada.
Aproape toţi producătorii auto au înregistrat luna trecută, în Statele Unite, cele mai slabe vânzări din ultimii 26 de ani. "General Motors" a raportat o scădere a vânzărilor cu 41% în noiembrie 2008, faţă de aceeaşi lună din 2007.
Săptămâna trecută, senatorii americani au respins planul de salvare a marilor constructori auto din SUA (printre care "General Motors" şi "Chrysler"), punând în pericol cele aproximativ 2,2 milioane locuri de muncă directe şi indirecte asigurate de industria auto. Planul, în valoare de aproape 15 miliarde de dolari, fusese aprobat anterior de deputaţi. "General Motors" şi "Chrysler" au avertizat că ar putea intra în faliment înainte de sfârşitul anului, dacă nu obţin ajutoare de stat. "Ford", al doilea constructor auto american, este într-o situaţie financiară mai bună şi nu are probleme imediate de lichiditate.
Casa Albă a anunţat că ar putea finanţa industria auto din SUA cu bani din fondurile destinate salvării sistemului bancar.