Trei luni negre pentru buget

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 2 august 2010

Trei luni negre pentru buget

Numărul marilor datornici la stat şi valoarea creanţelor pe care statul le are de recuperat de la ei au continuat să crească, în ultimele trei luni ale anului, în ciuda cerinţelor Fondului Monetar Internaţional şi ale dificultăţilor bugetare pe care Guvernul ar fi trebuit să le rezolve.

Statul are de recuperat, în plus, circa 470 milioane lei (110 milioane euro) la 30 iunie, faţă de cât avea de recuperat la 31 martie 2010, după cum reiese din datele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), obţinute de ziarul BURSA.

Datele ANAF arată că valoarea totală a datoriilor marilor contribuabili, la finele celui de-al doilea trimes­tru, a ajuns la 4,49 miliarde lei (peste un miliard euro), în condiţiile în care, la 31 martie, suma pe care statul o avea de recuperat a fost de "doar" 4,02 miliarde lei.

De asemenea, în ultimele trei luni ale anului, numărul marilor contribuabili cu datorii a crescut cu 28, la 483 de societăţi. Pe lista marilor contribuabili care înregistrau obligaţii la bugetul de stat la 31 martie au figurat doar 455 de companii.

Cele 4,49 miliarde lei pe care statul le are de recuperat la jumătatea anului reprezintă aproximativ 25% din deficitul bugetar din primul semestru, de 18,07 miliarde lei.

Aceşti bani sunt mai mult decât necesari pentru pensii şi salarii, precum şi pentru investiţiile publice promise şi atât de aşteptate de mediul privat, mai ales că până la jumătatea anului acestea nu s-au prea simţit în economie.

Schimbări în topul marilor datornici

În ultimele trei luni ale anului s-au produs schimbări şi în topul celor zece mari datornici. Din situaţia comparativă, între primele două trimestre reiese că avem un top zece cu companii ale căror datorii sunt din ce în ce mai mari. Dacă la 31 martie, datoriile cumulate ale primelor zece companii din top a fost de 2,59 miliarde lei, la 30 iunie, restanţele primilor zece datorinici însumează 2,79 miliarde lei.

Primele trei poziţi sunt deţinute, în continuare, de Compania Naţională a Huilei (datorii de 1,63 miliarde lei), Electrificare CFR (200,6 milioane lei) şi CFR SA (181,1 milioane lei).

Poziţia a patra este deţinută de Societatea Naţională Lignitul Oltenia (SNLO), cu datorii de 135,6 milioane lei. SNLO a urcat pe această treaptă după ce datoriile i-au crescut cu 45,7 milioane lei (compania ocupând, la 31 martie, locul al şaptelea cu datorii de 89,9 milioane lei).

SNLO ia astfel locul Societăţii Naţioane a Cărbunelui, ale cărei datorii au scăzut, în ultimele trei luni, cu 2,8 milioane lei, la 111,8 milioane lei, şi care, în prezent, ocupă poziţia a opta în clasament.

O altă urcare spectaculoasă în clasament a cunoscut CFR Marfă, ale cărei datorii au crescut cu 53,9 milioane lei. CFR Marfă avea, la 30 iunie, debite de 121,4 milioane lei şi ocupă locul al cincilea în clasament, în condiţiile în care, la 31 martie, datoriile sale erau de doar 67,5 milioane lei.

CFR Marfă a preluat poziţia deţinută acum trei luni de Electroputere SA. Electroputere SA ocupa, la 30 iunie, poziţia a şaptea în clasament cu datorii de 112,8 milioane lei.

O altă intrare în top, pe locul al noulea, este cea a Invest Romit SRL, cu datorii de 105 milioane lei. Compania ocupă, acum, poziţia pe care a deţinut-o la 31 martie, Hermes Impex SRL.

Pe ultimul loc se află UCM Reşiţa cu datorii de 86,1 milioane lei.

Datoriile companiilor monitorizate de FMI, în continuă creştere

Şi datoriile companiilor monitorizate de FMI au continuat să creas­că în ultimele trei luni, deşi reducerea creanţelor a fost una dintre exigenţele Fondului faţă de Guvern.

La Compania Naţională a Huilei datoriile la buget au crescut, în ultimele trei luni, cu 6 milioane lei şi cu 10 milioane lei faţă de începutul anului.

La CFR SA, de asemenea, datoriile au crescut, în ultimele trei luni, cu 47 milioane lei şi cu 72,3 milioane lei faţă de raportatea de la 31 decembrie 2009.

Un alt exemplu este CFR Marfă. Datoriile companiei naţionale de transport feroviar de marfă au crescu în ultimele trei luni cu 53,9 milioane lei şi cu 56,8 milioane lei faţă de situaţia de la 31 decembrie 2009.

Nu în ultimul rând, şi datoriile Electrificare CFR au crescut, în ultimele trei luni, cu 14,5 milioane lei şi cu 38,6 milioane lei faţă de acum şase luni.

Amintim că problema datoriilor companiilor de stat trebuia soluţionează în bună parte de către Guvern în primul semestru al anului curent. În aceste condiţii, membrii guvernului au anunţat deja că este posibil ca ţintele de stingere a datoriilor să fie reevaluate.

Noi sosiri pe lista marilor contribuabili cu datorii la stat

Pe lista marilor contribuabili care înregistrează obligaţii restante la bugetul de stat la 30 iunie, publicată de ANAF apar nume noi de societăţi care nu figurau la raportarea din 31 martie. Un exemplu în acest sens este Antibiotice SA, companie care figurează cu datorii de 579.139 lei. Alte exemple sunt Billa România cu datorii de 11.000 lei, Centrofarm (8.152 lei), Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (Grivco) S.A. cu datorii de 13,604 lei, Volksbank România cu datorii de 2000 lei etc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb