Şapte au fost şi şapte au şi rămas candidaţii la preşedinţia Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Coca Constantinescu infirmând zvonul pus în circulaţie în presa de ieri, care acreditase că şi-ar fi depus candidatura marţi, în ultimul sfert de oră până la limita de timp, ba chiar că ar fi ameninţat cu dezvăluirea unor "informaţii explozive" despre actualul preşedinte (interimar) Leonardo Badea şi vicepremierul Viorel Ştefan - amândoi fiind înscrişi în competiţia pentru şefia ASF: "Coca Constantinescu şi-a depus candidatura în cadrul ASF pentru aceeaşi funcţie pe care o ocupă şi în prezent - vicepreşedinte al Sectorului de Asigurări - Reasigurări. Informaţiile din presă care spun că acum candidează pentru funcţia de preşedinte al ASF sunt false", ne-a declarat consilierul său, Răzvan Radu.
Aşa cum arătase BURSA, în presă se scurseseră listele cu candidaturi:
Candidaţii pentru funcţia de preşedinte ASF: Leonardo Badea, Micu Andrei-Răzvan, Sava Claudia Cătălina, Adrian Simionescu, Viorel Ştefan, Radu Toia şi Mircea Ursache.
Candidaţii pentru funcţia de prim-vicepreşedinte ASF: Doina Elena Dascălu, Micu Andrei-Răzvan şi Sava Claudia Cătălina.
Candidaţii pentru funcţia de vicepreşedinte ASF: Micu Andrei-Răzvan, Sava Claudia Cătălina, Toia Radu, Mircea Ursache, Armeanu Ştefan Daniel, Baranga Laurenţiu Paul, Bota Marius Sorin Ovidiu, Coca Constantinescu, Gheorghe Cornel, Gabriel Grădinescu, Cristian Roşu, Andrei-Liviu Stamatian şi Mircea Oancea.
Candidaţii pentru membrii neexecutivi: Birtalan Joszef, Bolchi Florin, Constantinoiu Vicenţiu-Marian, Crăciunică Gabriela Luminiţa, Diab Camelia, Giurescu Ion, Marcu Gheorghe, Mitroi Adrian, Socol Aura Gabriela, Ştefan Belloiu, Vorniceanu Marius, Wlassopol Ovidiu Răzvan.
Cele patru categorii de funcţii corespund structurii de conducere a ASF - preşedintele, prim-vicepreşedintele, trei vicepreşedinţi şi patru membri neexecutivi (nouă membri în total).
Remarcabilă este înscrierea pentru preşedinţie a lui Adrian Simionescu, cel mai vechi membru al comunităţii pieţei de capital dintre toţi candidaţii la toate categoriile (de altfel, fără să bag mâna-n foc, s-ar putea să fie cel mai vechi broker român al Bursei de Valori Bucureşti).
Obişnuit să stabilească raporturi în comunitatea pieţei de capital, la întrebarea ziarului BURSA "Care sunt raţiunile pentru care vrea să devină preşedintele ASF?", Adrian Simionescu nu s-a sfiit să declare:
"Candidez pentru funcţia de preşedinte al ASF. În primul rând, îmi doresc să facem ceva pentru piaţa de capital, pentru piaţa financiară, în general. Încet-încet, dacă ne uităm, piaţa financiară moare, iar realitatea este că sunt foarte multe lucruri pe care le putem schimba noi, cei care participăm la piaţă. Sunt extrem de numeroase situaţiile în care, din cauza reglementărilor sau, mai bine spus, a suprareglementărilor, piaţa este sufocată. Ori, din acest punct de vedere, numai din această poziţie (n.r. de preşedinte ASF) pot lua măsuri şi pot face ca lucrurile să se dezvolte. Avem o intermediere financiară extrem de mică, cea mai mică din Europa, după 28 de ani de la revoluţie, iar lucrurile nu par că merg în direcţia care trebuie. Pe de altă parte, autorităţile europene trebuie convinse că pieţele noastre, foste comuniste, se pot compara cu cele dezvoltate. Şi, din acest punct de vedere, cred că autoritatea noastră trebuie să negocieze, să discute şi să explice, astfel încât să se accepte anumite derogări de la normele generale, ca mai apoi, noi să ne putem dezvolta".
După cum se vede, Adrian Simionescu are intenţii şi idei şi le împărtăşeşte.
Radu Toia, în schimb, a fost misterios:
"Am pregătit un plan pentru cele trei pieţe, plan pe care sper să reuşesc să-l prezint la audierile de luni".
Dar Claudia Cătălina Sava îl întrece:
"Mi-am depus candidatura pentru funcţia de preşedinte al ASF şi este o candidatură ca a tuturor celorlalţi".
Ceea ce putem observa la Claudia Cătălina Sava este că şi-a înscris candidatura pentru toate cele trei categorii de funcţii executive, maximizându-şi, astfel, şansele perpetuării unei salarizări apreciate de presă drept exorbitantă (întrecând salarizarea preşedintelui ASF).
După cum ne-a spus, din păcate, Andrei-Răzvan Micu se confruntă cu un eveniment în familie care ar fi făcut nepotrivită orice declaraţie de presă, iar Leonardo Badea, Mircea Ursache şi Viorel Ştefan fie că ne-au spus că nu vor să dea declaraţii de presă înaintea audierii lor în Parlament, fie, pur şi simplu, nu s-au lăsat contactaţi.
Interesant este că aceştia trei din urmă sunt cunoscuţi ca foşti sau actuali membri ai PSD, ceea ce (ţinând seama de creşterea gradului de politizare a societăţii noastre) diferenţiază cele şapte candidaturi, în trei lideri şi un pluton de patru urmăritori.
Dar, instalarea în fruntea ASF a unui şef preferat de PSD (care, împreună cu ALDE, controlează majoritatea parlamentară), nu contravine tradiţiei acestor titularizări, căci, dintotdeauna, de la 6 octombrie 1994, când a fost nominalizată prima componenţă a Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare ("mama" ASF-ului), distribuirea funcţiilor în autoritatea de supraveghere a pieţei de capital a urmat algoritmul politic al proporţiilor prezenţei partidelor în Parlament.
Astfel că, de drept, după acest algoritm, preşedinţia ASF ar urma să revină unui candidat susţinut de PSD, iar faptul că el fie că a fost membru PSD, fie că încă mai este (şi-şi va da demisia), reprezintă un foarte bun argument ca majoritatea parlamentară să-l susţină.
Problema este că sunt trei.
Care va fi alesul PSD?
Unii vor spune că astfel de ocazie este ideală ca preşedinte ASF să fie ales cel mai competent dintre cei trei, ceea ce ar însemna un progres, faţă de ocaziile în care titularizarea se baza exclusiv pe algoritmul politic.
Dar, faţă de trecut, numărul specialiştilor pricepuţi în piaţa de capital a crescut: Leonardo Badea are un an de când conduce ASF şi este familiarizat cu problematica pieţei încă din 2012, fiind fie membru, fie preşedinte în Comisiile parlamentare pentru buget, finanţe şi bănci; Mircea Ursache, înainte să îndeplinească funcţia de vicepreşedinte ASF, a fost preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea şi şef al AVAS; în timp ce Viorel Ştefan a fost preşedinte în Comisiile parlamentare pentru buget, finanţe şi bănci încă din anul 2000, organizând şi participând la dezbaterile de restructurare a legislaţiei pieţei de capital, după frauda de la FNI.
Dar, după cum merg lucrurile în PSD, s-ar putea ca preşedintele ASF să fie titularizat nu drept cel mai competent dintre cei trei, ci, pur şi simplu, preferatul lui Liviu Dragnea.
Viorel Ştefan?
Da, vine din cea mai înaltă poziţie politică deţinută de oricare dintre ceilalţi doi.
Dar, se spune că ASF ar fi un loc de "retragere la ţară", pentru că, oricum, ar urma să fie remaniat, săptămâna viitoare; de altfel, pe când era ministru al finanţelor în Guvernul Grindeanu, Dragnea l-a muştruluit, spunând că este "cam moale".
Mircea Ursache?
PSD nu are ce să-i reproşeze şi, de altfel, ideea Fondului Suveran, fluturată de partid într-o formă de nerecunoscut, a fost lansată, totuşi, de Ursache.
Dar relaţia lui cu Dragnea se spune că n-ar fi una excelentă.
Leonardo Badea?
Actualul preşedinte ASF pare să aibă abilitatea să se adapteze, astfel că, deşi nu este cunoscută natura raporturilor sale cu Dragnea, prioritatea sa la retitularizare rămâne foarte probabilă.
Cea mai mare surpriză ar fi ca, în pofida tuturor acestor consideraţii, să fie titularizat Adrian Simionescu.
Ce-aş mai râde!
1. Cine este Viorel Stefan?
(mesaj trimis de anonim în data de 26.10.2018, 08:12)
Mai putin cunoscuta insa este relatia de prietenie a lui Viorel Stefan cu Fercala Mihai, conducatorul SIF Transilvania de mai bine de 20 de ani. Este știut faptul ca acesta s-a pastrat la conducerea SIF-ului pe criterii politice si de influenta, nu prin profesionalism si performanta. SIF Transilvania a ajuns din cel mai mare S.I.F. dupa active in 2008, la cel mai mic in prezent, cu o capitalizare de aproximativ 90 milioane de euro, 1/3 din capitalizarea SIF Moldova, Oltenia sau Banat Crisana. Asadar, se vede cu ochiul liber, „performanta” de conducator a lui Fercala.
Invizibilele conexiuni politice ale lui Fercala duc la Viorel Stefan. Acesta l-a ajutat de nenumarate ori pe prietenul sau, Fercala, cu care isi petrece concediile in Delta Dunarii. Mai mult, acelasi Viorel Stefan este unul din pionerii lui Fercala in lupta acestuia de pastrare a pragului de 5,00% la S.I.F.-uri, cunoscatorii stiu de ce.
In cazul in care Stefan Viorel, impins din spate de Fercala pentru sefia ASF, va fi desemnat presedinte al Autoritatii, viitorul pietei de capital si al SIF-urilor poate fi pecetluit si compromis definitiv. Fercala Mihai este captiv al propriilor activitati trecute si prezente din SIF Transilvania si nu poate parasi institutia avand in vedere operatiunile facute de el si de grupul sau de colaboratori in ultimii 20 de ani.
Pentru linistea gruparii Fercala, este nevoie de o Autoritate de Supraveghere prietenoasa, iar dl. Urscahe Mircea, singur, nu mai poate asigura bunavointa acesteia, cunoscatorii stiu de ce. Asadar, ultima mutare de geniu politic a lui Fercala este sustinerea lui Viorel Stefan la carma ASF, asigurandu-si astfel linistea si protejarea intereselor pe care le are gruparea lui in cadrul SIF Transilvania. sursa: portal de stiri local
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.10.2018, 12:48)
Domnul Make, suntem profund dezamagiti de prezentarea usor laudativa a specimenului de Targoviste Universitarul-cu-Cioc Badea Leonardo. Un valah care a vazut toata viata facultatile din DB dar cica a facut ASE. Va rog sa verificati cati angajati au plecat din ASF de la venirea acestui scolit prin asa zisele academii ale SRI la sefia ASF prin Noiembrie anul trecut. Si in ce conditii au plecat. Si verificati cum naiba, desi pe site-ul ASF toate posturile sunt blocate si nu exista anunturi de recrutare de cand a venit sef minunea Universitara, randurile angajatilor ASF s-au inmultit. Sunt tot mai multi. Vai, oare au intrat fara concurs asa..la semnatura din pixul universitarului??! Este oare posibil?....daca oamenii simpli ar stii ce este in realitate in ASF, cine lucreaza pe acolo si cum impostorul asta a distrus viitorul unor oameni independenti, cu potential real pentru a-i inlocui cu partidisti.....Asa ca domnule Make nu il laudati atat pe Universitarul cu Cioc valah. El e unul dintre numerosii bizari politici care daca nu era revolutia ajungeau cel mult ospatar-sef la vreo bodega judeteana. Cautati pe google cuvintele " politica broasteri dambovita" si vedeti poze cu Universitarul lipitor de afise cum se zgudura si se pupiceste lipicios cu Tutuianu, cu Ponta si cu alti. Acolo este experienta lui de expert in piata de capital..in linsul PSD-istilor. Acolo s-a "familiarizat" cu piata de capital acest individ dubios. V-ati inmuiat domnule Make, ne asteptam la un articol mai spumos despre "minunile" care vor sefia ASF. Poate nu ar fi rau sa faceti si o comparatie asa..cam cat are un ADEL sau un ASIF salariu, sau un analist financiar la orice SSIF din Romania si cat are venitul tancul lui Ciolacu facut de Badea analist financiar in ASF. Si altii angajati de Badea din pixuletul lui pe la ASF prin atribuire directa a postului. Succes!
1.2. Pentru intelegere detaliata (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.10.2018, 12:55)
"tancu lui Ciolacu" inseamna fiu-su
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de MAKE în data de 26.10.2018, 13:09)
Cu toata stima, domnule, articolul prezinta citeva consideratii asupra avantajelor competitive corespunzatoare candidatilor care par sa fie favoriti.
Articolul nu este dedicat analizei dezastrului din ASF si asta pentru ca niciodata nu a fost altfel, nici in ASF si nici in CNVM.
Daca, in piata, un titlu este netranzactionat si are o cotatie neclintita de 5 ani de zile, atunci cel care ii mai aloca o analiza trebuie sa aiba un interes special.
Contrar aparentelor, eu nu am.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.10.2018, 13:33)
Poate ca tocmai asta e problema domnul Make. Faptul ca ati renuntat. De aia ajung indivizi de nivelul unuia ca Badea pe la ASF sa aiba peste 300 de milioane pe luna, fara sa punem bonusurile pe care doar cei din interior la cunosc. Chiar daca e scump si inutil poate ca ar trebui sa semnalati zilnic dezastru si dezastrele umane din ASF. Sa atrageti atentia asupra lor. Ca oamenii nu stiu ce e ASF, iar de cand e asta nu mai apare nimic in presa despre ASF. Nici bun nici rau
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de MAKE în data de 26.10.2018, 14:32)
Stimate domn, cine este moale?
Cine a renuntat?
Eu?!
Nu, nu eu, ci dumneavoastra sinteti moale si ati renuntat!
Unde sint luarile de pozitie ale oamenilor pietei, unde sint criticile, unde sint actiunile in instanta asumate cu nume si prenume contra ASF?
Abia, abia daca indrazniti sa ingaimati ceva palid contra ASF, ceva care departe sa fie vreo critica documentata, frizeaza mai degraba insulta, imprecatia.
Iar asta o faceti sub protectia anonimatului asigurat de mine.
Ce curaj!
Chiar nu va este jena sa imi reprosati ca nu va scot castanele din foc, stimate domn?!
1.6. Sa critice cineva ASF ?! (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de Serban în data de 26.10.2018, 18:31)
Imposibil. In momentul in care toate pozitiile din piata de capital implica interviu si autorizare la asf iar printre multele criterii apar lipsa de sanctiuni si buna colaborarea cu autoritatile cine sa aibe curajul sa mai critice ceva ?!
Piata de capital moare usor si in liniste , timorata de SINGURA piedica in dezvoltarea ei : ASF-ul.
1.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.6)
(mesaj trimis de MAKE în data de 26.10.2018, 18:53)
Nu e logic: daca piata moare din pricina ASF, atunci ce mai riscati intr-o actiune contra ASF?
Daca nu aveti nimic de pierdut, atunci de ce nu va rasculati?!
1.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.10.2018, 19:47)
Fortareata impostorilor!
1.9. Pentru ca (răspuns la opinia nr. 1.7)
(mesaj trimis de Serban în data de 26.10.2018, 20:15)
90% din personele din piata ramase sunt simpli angajati ai unor entitati financiare (in general internationale) si nu isi vor risca "reputatia profesionala" in razboaie cu autoritatea, cu riscul de rata total un parcurs profesional.
Ce s-a intamplat la NN ? Un conglomerat financiar a preferat sa isi abandoneze omul pedepsit pe nedrept, sa plateasca o amenda si sa mearga mai departe (adica sa mai mulga la maxim cat mai poate linia asta de afaceri). Daca piata moare maine isi iau jucariile si se muta...
Entitatile financiare de acest tip au ca unic scop sa profite de oportunitati cat se poate , ele nu au preocupari de a dezvolta o piata.
1.10. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.9)
(mesaj trimis de MAKE în data de 26.10.2018, 20:49)
Daca asa arata comunitatea pietei de capital, atunci de ce ar mai merita vreo atente?!
De cind sint eu servitorul prelungirii acestei agonii, in beneficiul nesimtitilor?!
1.11. Corect (răspuns la opinia nr. 1.10)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.10.2018, 22:16)
Asa zic si cei cativa care mai incearca sa schimbe ceva... merita ?
Statul e cel care trebie sa lupte pt promovarea institutiilor autohtone in sistemul financiar , altfel nu se poate. Altfel ne luptam pt "piata" , adica pt niste persoane fizice , simpli slujbasi pt straini.
Daca nu , la urmatoarea criza o sa ne trezim iarasi in [...] gol intr-o noapte...
1.12. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.11)
(mesaj trimis de MAKE în data de 26.10.2018, 22:35)
Statul este cel care a facut efortul organizarii pietei de capital.
Comunitatea pietei, inainte sa se plinga de pasivitatea statului, ar trebui sa faca ceea ce sta in puterea sa.
Dar nu face.
De ce este tolerata de atitia ani momiia care zice-se ca ar fi presedintele Bursei de Valori Bucuresti?!
Aveti vreun argument?
Nu pot spune decit sa va fie rusine!
P.S. Nu exista nici un pericol pentru vreo noua criza: este una si aceeasi criza, ea nu a fost depasita de nimeni, nici de SUA, nici de Europa si poarta numele de "criza de supraindatorare".
Supraindatorarea doar ca a mai crescut, nicidecum sa se diminueze.
1.13. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.12)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.10.2018, 00:41)
Momaia de la BVB este un slujbas al unui grup financiar. Nu o sa gandeasca decat la el si la carierea lui in cadrul grupului.
2. fără titlu
(mesaj trimis de Om în data de 26.10.2018, 08:53)
A. Simionescu o sa ajunga presedinte ASF când va ajunge Bet-fi 100k. Ha, ha, ha!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de VIX în data de 26.10.2018, 09:43)
Invers.Poate ca ar ajunge indicele la 100k daca ar avea sanse un arian ca AS decat astia de "culoare" (politica)!!!
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Om în data de 26.10.2018, 14:35)
Se pare ca esti mai tanar si nu ai de unde sa stii de cate ori a " vazut" A.Simionescu Bet-fi la 100k prin anii 2007-2008. Din pacate eu cred ca mai degraba se desfiinteaza sif-urile decat sa ajunga Bet-fi la 100k.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.10.2018, 10:17)
Excelent articol! Make e inegalabil.
4. fără titlu
(mesaj trimis de Cris în data de 26.10.2018, 12:21)
Adrian Simionescu e un profesionist dar nu-l pune clica mafiota sef la ASF in vecii vecilor.. Amin! Acolo se va pune o sluga gen Vasilica Dancila, fosta magazionera la Videle.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.10.2018, 12:21)
Badea Leonardo Di Caprio in mizerie este un personaj sinistru care nu are ce cauta la ASF. Sa se intorca la el in Targovestie si sa isi ia si cravatica aia verde brotac pe care o are pe la toate evenimentele. Sa culeaga ce a semnat si sa guste mizeria umana pe care a produs-o altora.