TRUMP A SCOS SUA DIN ACORDUL NUCLEAR CU IRANUL "Teheran, mon amour"

V.R.
Ziarul BURSA #Politică / 10 mai 2018

"Teheran, mon amour"

Parlamentarii iranieni au dat foc steagului SUA, strigând: "Moarte Americii!"

Preşedintele american Donald Trump a decis, marţi, să retragă Statele Unite din acordul nuclear cu Teheranul, încheiat în 2015, semnând decretul prin care vor fi reintroduse sancţiunile împotriva regimului iranian.

"Vom institui cel mai înalt nivel de sancţiuni pentru Iran. America nu mai face ameninţări goale. Eu îmi ţin promisiunile", a declarat liderul de la Casa Albă, care consideră că acordul încheiat în 2015 de SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania, pe de o parte, şi Iran, de cealaltă parte, a permis Teheranului să continue programul de înarmare nucleară. În opinia sa, ridicarea sancţiunilor, prin acordul Iran-Occident, în schimbul renunţării la programul nuclear, a fost negociată greşit. Conform preşedintelui SUA, acordul nu a împiedicat Iranul să finanţeze terorismul şi să destabilizeze Orientul Mijlociu.

Termenul-limită pentru decizia privind acordul nuclear era 12 mai 2018, însă Trump şi-a anunţat decizia mai devreme, în 8 mai.

În urma informaţiei lansate de Trump, Departamentul Trezoreriei din SUA a anunţat impunerea sancţiunilor. Conform Trezoreriei, în 90 de zile, SUA vor retrage autorizaţiile de export către Iran al avioanelor de pasageri şi al componentelor şi serviciilor conexe. Din 6 august, Trezoreria va revoca şi licenţa care le permitea companiilor americane să facă afaceri în Iran. În 180 de zile se vor reintroduce sanc-ţiunile împotriva tranzacţiilor cu banca centrală iraniană, cu anumite instituţii financiare şi cu sectorul energetic din Iran.

După perioadele mai sus menţionate, sancţiunile vor intra în vigoare pe deplin.

John Bolton, consilier american pe probleme de securitate naţională, a îndemnat ca nimeni să nu mai încheie contracte noi cu Iranul după anunţul făcut de preşedintele SUA.

Însă, în opinia senatorului democrat Dick Durbin, retragerea Statelor Unite din acordul nuclear este "o greşeală de proporţii istorice", care alimentează pericolul ca Iranul să-şi reia programul de înarmare nucleară. Durbin a subliniat că decizia lui Trump "izolează Statele Unite de lume, într-o perioadă în care acestea au nevoie de aliaţi în înfruntarea ameninţărilor nucleare, mai ales în Coreea".

De menţionat că Franţa, Marea Britanie şi Germania regretă decizia lui Trump. Premierul britanic Theresa May a declarat că a avut o discuţie telefonică cu cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron, cei trei oficiali stabilind că ţările în fruntea cărora se află nu vor părăsi acordul cu Iranul.

Liderii europeni menţionaţi au semnat o declaraţie comună în care susţin că statele lor rămân angajate în acordul nuclear din 2015: "Împreună, subliniem continuarea angajamentului nostru. Acordul rămâne important pentru securitatea noastră comună. Îndemnăm toate părţile să rămână angajate în implementarea completă şi să acţioneze în spiritul responsabilităţii".

Federica Mogherini, şefa diplomaţiei UE, a declarat că blocul comunitar va păstra înţelegerea cu Iranul şi se aşteaptă ca "restul comunităţii internaţionale să continue să implementeze acordul nuclear".

Şi Ministerul rus de Externe a transmis că Moscova este "profund dezamăgită" de decizia preşedintelui american, menţionând: "Nu există, şi nu pot exista motive pentru anularea acordului care şi-a dovedit pe deplin eficienţa. Statele Unite subminează încrederea internaţională în Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică" (n.r. cea care suţine că nu are vreun indiciu credibil al unor activităţi desfăşurate în Iran).

Moscova îşi va dezvolta în continuare, în mod activ, legăturile bilaterale cu Iranul, potrivit Ministerului rus de Externe.

Iran: "Trump se va transforma în cenuşă şi trupul său va deveni mâncare pentru şerpi"

Parlamentarii iranieni au incendiat ieri, chiar în clădirea Legislativului, steagul SUA, conform New York Times, care precizează că aceştia au strigat la unison "Moarte Americii!".

Potrivit DailyMail, ayatolahul Ali Hamenei l-a acuzat pe Trump că minte şi a afirmat: "Omul acesta se va transforma în cenuşă şi trupul său va deveni mâncare pentru şerpi şi furnici, iar Republica Islamică va rămâne în picioare".

Unii parlamentari iranieni speră că Europa va menţine acordul, dar alţii sunt pesimişti.

Marile companii europene, inclusiv producătorul auto francez Peugeot şi grupul industrial german Siemens, au informat că urmăresc evoluţiile în dosarul iranian, sperând că UE va menţine înţelegerea cu Teheranul.

--

Secretarul Trezoreriei SUA, Steve Mnuchin, a anunţat că vor fi revocate licenţele Boeing şi Airbus pentru vânzarea de avioane de pasageri către Iran. Compania IranAir comandase 200 de avioane: 100 de la Airbus, 80 de la Boeing şi 20 de la producătorul franco-italian ATR. Toate aceste tranzacţii depind de licenţele americane, din cauza componentelor folosite. După suspendarea sancţiunilor împotriva Iranului, Boeing a obţinut (în 2016) un contract cu IranAir, în valoare de 17 miliarde de dolari.

--

Preţul futures al petrolului a cres-c-ut, ieri, cu peste 3% pe pieţele internaţionale, atingând cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani şi jumătate, pe fondul deciziei lui Donald Trump.

Cotaţia barilului de ţiţei Brent a trecut de 77 de dolari pe piaţa europeană, iar cea a petrolului WTI a depăşit 71 de dolari/baril la New York.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Este doar dictatura Frantei, Germaniei, (Uk).

    Cele trei țări sunt disperate după bani Franta 150 din Pib, Germania 80 iar Uk nu stiu, Sua fără număr. 

    Petrolul conduce lumea. 

    Cat are Iranul datorie externa?

    Iranul dacă vinde petrol Chinei, Rusiei comentează cineva? Rusia o poate revinde? 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb