Trump, achitat şi după cel de-al doilea proces al său în Senat

J.P.
Internaţional / 14 februarie 2021

Trump, achitat şi după cel de-al doilea proces al său în Senat

Fostul preşedinte Donald Trump a fost achitat sâmbătă în Senat de acuzaţia că ar fi încurajat asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie. Este pentru a doua oară când politicianul republican trece printr-o procedură de impeachment, o premieră în istoria Statelor Unite, dar, ca şi în cazul primului proces, din 2019, a fost achitat graţie votului senatorilor republicani, relatează Digi24.

Senatul a votat sâmbătă, cu 57 de voturi, pentru condamnarea lui Trump. Voturile împotrivă au fost 43, însă pentru un verdict de vinovăţie era nevoie de cel puţin 67 de voturi "pentru".

"Prin prezenta, Donald Trump este achitat", a anunţat senatorul democrat Patrick Leahy, care a prezidat procesul.

Donald Trump a fost judecat pentru acuzaţia că ar fi încurajat asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie. "Instigare la insurecţie", aşa a sunat formularea oficială din actul de punere sub acuzare redactat de Camera Reprezentanţilor. Cinci persoane, inclusiv un poliţist, au murit în timpul atacului pe care susţinătorii lui Donald Trump l-au dat asupra clădirii Congresului după ce mai întâi au ascultat un discurs al preşedintelui. Politicienii şi personalul din Congres au fost nevoiţi să se ascundă în birouri după ce mulţimea a pătruns furioasă în sediul Congresului, a devastat şi a sustras mobilier sau alte bunuri.

Şapte senatori republicani au votat pentru condamnarea lui Donald Trump

Doar şapte senatori republicani s-au alăturat democraţilor votând în favoarea condamnării fostului preşedinte. Este vorba despre Mitt Romney, care a votat pentru condamnarea lui Trump şi în primul proces de impeachment, Richard Burr, Bill Cassidy, Susan Collins, Ben Sasse, Pat Toomey şi Lisa Murkowski.

Senatul american numără 50 de republicani şi 50 de democraţi, raportul de forţe fiind înclinat, în cazul egalităţii, de votul vicepreşedintei Kamala Harris (democrată), care este şi preşedinte al Senatului.

În cazul procedurii de impeachment, majoritatea necesară este însă de două treimi din voturi.

Deşi numai şapte republicani au votat împotriva lui Donald Trump, toată această saga politică ce a început în noiembrie prin contestarea victoriei lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale şi care a culminat cu evenimentele de la Capitoliu, lasă un gust amar pentru mulţi politicieni de carieră ai acestui partid.

Republicanul Mitch McConnell, reacţie dură după vot la adresa lui Donald Trump

Influentul lider al republicanilor din Senat, Mitch McConnell, întruchipează perfect această dificultate de convieţuire a republicanilor cu Donald Trump.

Susţinător al lui Donald Trump în timpul celor patru ani ai preşedinţiei sale, el nu s-a alăturat celor şapte colegi ai săi care au votat pentru condamnarea fostului preşedinte. Asta, pentru că din punctul său de vedere, Senatul nu avea competenţă în această procedură, întrucât magnatul imobiliarelor nu mai este în funcţie.

"Nu există nicio îndoială că preşedintele Trump este, practic şi moral, responsabil pentru provocarea evenimentelor din acea zi" de 6 ianuarie, a spus însă Mitch McConnell la câteva minute după vot. "Oamenii care au pătruns în clădire credeau că acţionează la dorinţele şi instrucţiunile preşedintelui lor", a adăugat el. Ei au acţionat astfel pentru că "omul cel mai puternic de pe planetă i-a minţit" refuzând să-şi recunoască înfrângerea în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie, a mai spus senatorul republican.

Mitch McConnell consideră că Trump a orchestrat "un crescendo tot mai intens de teorii ale conspiraţiilor".

În final, McConnell a sugerat că Trump ar putea fi în continuare tras la răspundere pentru acţiunile sale, fără a detalia. "Preşedintele Trump încă poate fi tras la răspundere pentru ceea ce a făcut în timp ce era în funcţie, ca simplu cetăţean. Nu a scăpat cu nimic. Deocamdată", a spus McConnell.

Un impeachment care intră în istorie

Verdictul din Senat a venit, sâmbătă, într-un timp record, după numai cinci zile. Poate că aceasta să fie surpriza, întrucât rezultatul era de aşteptat.

Votul era aşteptat săptămâna viitoare, dar democraţii şi apărarea fostului preşedinte au ajuns, sâmbătă, la un acord pentru a renunţa la convocarea martorilor, accelerându-se astfel procedurile.

A fost, aşadar, cel mai scurt proces de impeachment din istoria SUA, în condiţiile în care procedura a demarat în Senat la 9 ianuarie.

Donald Trump este singurul preşedinte al Statelor Unite care a fost pus sub acuzare în două rânduri pentru acţiunile sale în calitate de şef al Casei Albe.

Donald Trump şi-a încheiat mandatul de preşedinte la 20 ianuarie 2021, după ce a pierdut alegerile din 3 noiembrie 2020 în faţa lui Joe Biden. Cu o săptămână înainte, însă, la 13 ianuarie, a fost pus sub acuzare (procedura de impeachment), prin vot, de Camera Reprezentanţilor.

Donald Trump este primul preşedinte american vizat de două proceduri în vederea destituirii şi primul preşedinte care a fost judecat în Senat după expirarea mandatului. Această situaţie inedită a dat naştere la interpretări de constituţionalitate, în condiţiile în care finalitatea unei proceduri de impeachment, în cazul unui verdict de vinovăţie în Senat, este destituirea oficialului cu rang înalt care este vizat de acuzaţii.

Donald Trump a mai trecut printr-o procedură de impeachment în 2019, dar la finalul procesului din Senat, după aproape trei săptămâni, a fost achitat. Atunci, el a fost pus sub acuzare pentru "obstrucţionarea Congresului" şi "abuz de putere", pentru că ar fi încercat să-l şantajeze pe preşedintele Ucrainei pentru a obţine informaţii compromiţătoare despre Joe Biden, contracandidatul său democrat în cursa pentru alegerile prezidenţiale.

Donald Trump este al treilea preşedinte american care trece printr-o astfel de procedură de impeachment, dar este singurul căruia i s-a întâmplat de două ori.

Ce înseamnă acest verdict pentru Donald Trump

Acuzaţiile în cazul unui proces de impeachment sunt de natură politică, nu penală, deşi senatorii îşi asumă rolul unor "judecători". Un verdict de achitare în Senat înseamnă că "judecătorii" nu au găsit motive întemeiate pentru ca preşedintele să fie destituit.

Desigur, Donald Trump nu mai este în funcţie. Dar dacă Donald Trump ar fi fost găsit vinovat, atunci Senatul ar fi putut organiza un nou vot prin care fostului preşedinte să i se interzică să mai candideze vreodată. Un astfel de vot ar fi avut nevoie doar de o majoritate simplă, ceea ce ar fi fost posibil de atins cu ajutorul votului vicepreşedintei Kamala Harris.

Cum Senatul l-a achitat pe Donald Trump, atunci fostul preşedinte, în vârstă de 74 de ani, poate să candideze pentru un nou mandat la Casa Albă în 2024. Sondajele de opinie publică arată că el rămâne de departe cea mai populară figură la nivel naţional din Partidul Republican. Pe de altă parte, sunt surse care spun că ar fi tentat să-şi creeze propriul partid, ceea ce ar da o nouă lovitură republicanilor.

Totuşi, comentează BBC, Donald Trump nu iese întărit din acest proces de impeachment. Înregistrările video noi, prezentate de acuzarea democrată, cu susţinătorii lui Donald Trump care devastează Capitoliu rămân momente memorabile. Acele imagini vor fi întotdeauna asociate cu "brandul" Trump. Orice miting pe care îl va ţine fostul preşedinte va evoca amintirea asaltului asupra sediului Congresului. Iar asta s-ar putea să-l coste pe fostul preşedinte nu numai susţinerea politicienilor din Partidul Republican - unii dintre ei - , ci şi a alegătorilor independenţi - şi moderaţi, care probabil nu vor uita.

Rămas tăcut sâmbătă, preşedintele Joe Biden poate începe o nouă pagină a preşedinţiei sale, scăpat de umbra acestui proces care monopoliza media şi Congresul. Prioritatea sa imediată este ca Senatul şi Camera Reprezentanţilor să voteze planul său de redresare a economiei, în valoare de 1.900 de miliarde de dolari, după ce America a fost lovită dur de pandemia de COVID-19.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cu asemenea procese , si Stalin ar fi invidios . Rusine !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb