Preşedintele american Donald Trump a anunţat vineri că facilitează accesul la cetăţenia Statelor Unite pentru orice fermier sud-african care ar dori să imigreze în SUA, din cauza tratamentului "oribil" impus de guvernul sud-african, fără a preciza dacă decizia se referă doar la afrikaneri, transmite agenţia AFP.
"Orice fermier (împreună cu familia sa) din Africa de Sud care caută să fugă din ţară din motive de securitate va fi invitat în Statele Unite ale Americii cu o cale rapidă spre cetăţenie", a scris preşedintele american pe reţeaua sa Truth Social.
"Acest proces va începe imediat", a precizat el.
Preşedinţia sud-africană a reacţionat rapid, declarând că refuză să se angajeze într-o "diplomaţie contraproductivă a megafonului" cu Donald Trump şi Statele Unite.
Trump a creat deja, printr-un ordin executiv acum câteva săptămâni, o procedură de azil pentru "refugiaţii afrikaneri", descendenţii coloniştilor europeni.
În plus faţă de tăierea oricărui ajutor pentru Africa de Sud, el a mai decis atunci că SUA vor încuraja "reinstalarea" acestor afrikaneri care "fug de discriminarea rasială încurajată de govern".
Washingtonul denunţă în special "confiscarea pe bază rasială şi discriminatorie de terenuri" permisă, potrivit Casei Albe, de o lege de expropriere promulgată luna trecută.
Miliardarul Elon Musk, născut în Africa de Sud şi un aliat puternic al lui Donald Trump, a acuzat şi el vineri guvernul sud-african de discriminare faţă de albi şi de împiedicarea Starlink, compania sa de internet prin satelit, să facă afaceri în această ţară.
"Starlink nu este autorizat să opereze în Africa de Sud pentru că eu nu sunt negru", a scris Musk pe platforma sa X.
O lege de expropriere promulgată în ianuarie de preşedintele Cyril Ramaphosa a inflamat relaţiile cu SUA. Ea prevede mai ales o expropriere "fără compensaţii" în anumite circumstanţe, dacă acest lucru este "just şi echitabil'.
Textul alimentează temerile proprietarilor de pământuri, mai ales albi, de exproprieri masive precum cele din Zimbabwe în jurul anilor 2000.
Minoritatea albă reprezintă puţin mai mult de 7% din populaţia Africii de Sud, dar în 2017 deţinea 72% din terenurile agricole - potrivit cifrelor guvernamentale -, moştenire a unei politici de expropriere a populaţiei indigene în timpul colonizării, apoi al apartheidului.