Trump, campanie pe gratis

Sorin Rosca Stanescu
Internaţional / 1 septembrie 2023

Sorin Rosca Stanescu

O campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale se ridică în Statele Unite la costuri de zeci de miliarde de dolari. Aceşti bani sunt furnizaţi candidaţilor de către sponsori. Sponsorii mizează pe victoria candidatului pe care-l susţin şi se aşteaptă să fie răsplătiţi cum se cuvine, după ce acesta se instalează la Casa Albă. Pentru prima dată în istoria Statelor Unite, situaţia se poate schimba radical.

Cele patru procese deschise împotriva lui Donald Trump, cu zeci de capete de acuzare şi cu perspectiva unor proceduri accelerate, care să genereze verdicte înainte de finalul mandatului lui Biden, au drept consecinţă o îndepărtare vizibilă a celor mai importanţi dintre sponsorii potenţiali. Sunt două provocări majore şi în acelaşi timp două întrebări care ar trebui să primescă un răspuns: unu, dacă Donald Trump ar putea sau nu să fie condamnat definitiv până la alegerile propriu-zise, ajungând astfel după gratii şi, doi, dacă aflat sau nu după gratii şi în absenţa celor mai semnificativi sponsori, el ar mai putea câştiga un nou mandat.

În conformitate cu Constituţia Statelor Unite, votul acordat de cetăţeni are o greutate mai mare decât verdictul dat de judecători. Consecinţa este că orice persoană care se confruntă cu alegerile are teoretic şansa de a câştiga chiar şi în condiţiile în care este condamnat penal pentru una sau mai multe infracţiuni şi, în timpul campaniei electorale, se află după gratii. Acest lucru este cunoscut cât se poate de bine şi de către adversarii lui Donald Trump. Motivul pentru care aceştia apasă pe pedala de acceleraţie, străduindu-se să obţină o condamnare înainte de data alegerilor prezidenţiale, este strict legat de interesul de a-i îndepărta pe potenţialii sponsori. Înainte de a intra în detalii, mai trebuie precizat şi faptul că, indiferent de condamnarea care ar putea fi obţinută împotriva sa, dacă va fi ales, Donald Trump iese imediat de după gratii, merge de îndată în faţa Congresului pentru a depune jurământul şi apoi se instalează la Casa Albă, iar primul decret pe care urmează să-l semneze este cel prin care se autograţiază. Dar are mijloacele necesare pentru a obţine o victorie în campania electorală, în condiţiile în care cei mai mulţi şi cei mai relevanţi sponsori ai săi se retrag din cursă? Ajungem aşadar la cea de-a doua provocare căreia trebuie să-i dăm un răspuns.

În mod cert, bătălia pentru îndepărarea sponsorilor va fi total sau parţial câştigată de tabăra democrată. Ştiu şi sponsorii, la fel cum ştim şi noi, că democraţii care-l promovează pe Joe Biden au reuşit să pună mâna pe cele mai importante poziţii cheie din procuratură şi din sistemul judecătoresc. Mai degrabă trece un elefant prin ochiul unui ac de cusut, decât Donald Trump prin furcile caudine ale justiţiei. Se întâmplă însă un fenomen pe care adversarii săi nu l-au putut lua în calcul. Şi chiar dacă l-ar lua în calcul, nu au nicio soluţie. Uriaşul scandal generat de procesele penale îndreptate împotriva lui Donald Trump îl împiedică într-adevăr pe acesta să utilizeze sponsorizări în valoare de zeci de miliarde de dolari şi nici averea lui nu este suficientă în cazul în care decide să o sacrifice pentru a-şi sponsoriza campania. Dar unde se duc de fapt aceşti bani din donaţiile care, în cazul lui, vor fi dramatic diminuate? Se duc în publicitate electorală. Se duc către presă. Astfel încât candidatul să fie invitat cât mai des posibil în platourile celor mai importante televiziuni de ştiri, iar informaţiile despre el să fie atât de numeroase şi atât de percutante, încât să scurtcircuiteze efectiv opinia publică. Respectiv masa alegătorilor. Ei bine, surpriza în aceste campanii electorale care urmează, cea pentru parţiale şi campania finală, este că uriaşele scandaluri generate de anchetele la care este supus Donald Trump, împreună cu cei mai apropiaţi foşti sau actuali colaboratori ai acestuia, îi creează zi de zi în presa scrisă şi audiovizuală o formidabilă vizibilitate. Care este gratuită. Pentru orice canal de ştiri, informaţiile despre Donald Trump, care curg ceas de ceas, încărcate de senzaţional, sunt de nerefuzat. Pentru a înţelege acest fenomen, să ne reamintim că, la o scară desigur mult mai mică, Traian Băsescu, înjurat fiind de toată lumea, a reuşit atât în prima, cât şi în cea de-a doua campanie pentru Cotroceni să lanseze în spaţiul public informaţii atât de percutante şi acuzaţii atât de grave împotriva adversarilor săi, încât jurnaliştii nu au avut încotro, le-au preluat şi le-au difuzat. Păstrând proporţiile, situaţia se repetă şi în cazul lui Donald Trump.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Circul electoral de anul viitor de la noi din colonie va fi o joacă de copii analfabeți pe lângă tsunami-ul din SUA.

    Divizarea americanilor e probabil și mai mare, se va încinge rău tărâța-n ei. 

    Spectacolul va fi grandios. Să ne pregătim de pe acum alune și bere pentru vizionare. 

    Toată chestia e ca popcorn-ul yankeu să nu explodeze. Asta ar mai trebui. 

    Să vedeți acolo acuze de fraudă electorală.

    Clocotilda Armand cu sacii de voturi în cârcă e o glumă proastă pe lângă ce va fi în SUA. 

    1. Mie mi se pare ca idiotul american e mai prost si mai rau decat idiotul roman. Plus, necrescut in spiritul romanesc ("capul plecat sabia nu-l taie") ci cu ideea ca are intotdeauna dreptate.

      De aici, o inflamare a idiotilor americani, mai ales pe frauda electorala va fi, asa cum spui, groaznica. 

      Acum, noi tindem sa vedem idiotii doar in tabara lui Trump (si atacul asupra capitoliului ne sprijina ideea). 

      Ma tem insa ca idioti sunt multi si la democrati. Este insa posibil ca la democrati sa fie idioti din aia cu scoala (spre deosebire de rednecks ai lui Trump), care sunt si mai periculosi, pentru ca sunt idioti fuduli.

      Vom vedea ce ne aduc alegerile americane. Dar nu poate fi bine, din moment ce americanii vor avea de ales intre un clovn imprevizibil si un batranel care ar trebui sa stea acasa cu nepotii, nu sa vrea sa conduca lumea. 

      Americanii nu-s chiar asa de prosti,cum par,

      smecheria democratilor e simpla : in statele controlate de democrati  

      poate vota oricine (si imigrantul sosit ieri fara acte,de cate ori vor 

      nefiind obligatorie prezentarea nici unui document oficial pe la 

      sectiile de votare + votul prin corespondenta pe care nu prea se verifica

      daca sunt corecte si legale)  

      Nu au de ales între un clovn și un bătrânel, ci între doi reprezentanți ai clasei exploatatoare burgheze.

      Muncitorul american trăiește în sărăcie. În ignoranța lui, atent cultivată de opresori, acesta nu vede lanțurile în care este încătușat de către exploatatorii lui. Ostenit, adesea până la epuizare și adus la disperare de condițiile mizere ale vieții, acesta își pune încrederea, votul și speranța în burghezul ce-i șoptește mai frumos.  

    articol perfect , felicitari dle SRS ! as mai adauga ca f multi inclusiv din serviciile secrete in ciuda gramezilor de bani care le-au cazut in cap de la Soros au inceput sa li se ia ceata de pe ochi si sa vada in ce fundatura au bagat SUA de au ajuns subiect de batjocura de la statutul de mare putere . o intrebare ma chinuie si nu am raspuns la ea pentru ca nu e pusa nicaieri de nimeni , cum de nu poti sa te apropii in nici un fel de Capitoliu , iar in acea zi de 6 ian , membrii secret service faceau pe ghizii si te invitau la un tur gratis in interior . pare o inscenare grosolana de pus in carca lui Trump , dar cu dus intors , adica usor de demontat .

    ... se fac bani si din tricouri ... si n-ar fi primul presedinte propulsat de puscarie ... cred ca termenul este "notorietate" ... oricum, situatia din america imi aminteste de filme precum escape fr om new york, escape fr om la ...

    Lumea voteaza ce vede mai des la televizor.s-au facut stidii despre asta. e si o vorba: nu conteaza daca se vorbeste de bine sau de rau despre tine, important e sa se vorbeasca.

    si trump e foarte bun la a face circ. si a fi in centrul atentiei.  

    asta nu inseamna ca e un bun presedinte, dar nu conteaza, probabil va castiga. mai ales ca biden e cam senil. si a facut si greseli:

    iertarea datoriilor pt studii doar la unii, pe stapele tuturor, miliarde care nu se mai termina trimise in ucraian pai unde vrea sa ajuga ? la faliment? sau la megainflatie continua? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb