Tancuri, obuziere autopropulsate şi sute de alte vehicule de luptă americane au fost debarcate, vineri, în portul german Bremerhaven, de unde vor fi transferate în Europa de Est, pentru a consolida apărarea NATO faţă de o eventuală agresiune rusă, relatează The Associated Press. Aproximativ 3.500 de militari din cadrul celei de-a 4-a Divizii de Infanterie de la Fort Carson, în Colorado, urmează să sosească - împreună cu echipament care include 87 de tancuri şi 144 de vehicule de luptă - în următoarele două săptămâni. Această mobilizare marchează începutul unei noi faze a Operaţiunii Atlantic Resolve, care prevede o prezenţă continuă a unei forţe americane de luptă din cadrul brigăzii de vehicule blindate în Europa - pe bază de rotaţie - timp de nouă luni. Misiunea ei este să ofere asigurări aliaţilor din Est - Estonia, Letonia, Lituania, Polonia şi alte state NATO faţă de o Rusie tot mai imprevizibilă şi agresivă.
Analiştii militari susţin că aducerea armamentului şi a soldaţilor americani în Europa de Est face parte din măsurile luate cu câteva luni în urmă la summit-urile NATO şi reprezintă un exerciţiu mai degraba demonstrativ faţă de Rusia, în această perioadă de tranziţie de la administraţia Obama la Trump.
Noile forţe se vor grupa mai întâi în Polonia, iar apoi vor fi amplasate în şapte ţări, din Estonia şi până în Bulgaria.
O unitate a cartierului general va fi staţionată în Germania.
Secretarul american al Apărării Ashton Carter a anunţat această desfăşurare anul trecut, când a precizat că aceste forţe vor participa la exerciţii militare regulate în regiune, împreună cu aliaţi NATO.
Comandantul trupelor americane în Europa, locotenent-generalul Ben Hodges, cataloga la vremea respectivă această mobilizare drept o "dovadă a angajamentului Statelor Unite de a descuraja agresiunea şi a-i apăra pe aliaţii şi partenerii noştri europeni".
Statele Unite plănuiesc, de asemenea, să trimită o brigadă a aviaţiei de luptă, cu aproximativ zece elicoptere de tip Chinook, 50 de elicoptere de tip Black Hawk şi 1.800 de oameni de la Fort Drum, dar şi un batalion împreună cu 24 de elicoptere de tip Apache şi 400 de oameni de la Fort Bliss.
Ei vor avea cartierul general în Germania, iar unele aeronave vor fi poziţionate în Letonia, România şi Polonia.
Alţi membri NATO îşi vor consolida, de asemenea, prezenţa în regiune. Marea Britanie trimite avioane de vânătoare la Marea Neagră, în România, iar un batalion de militari, tancuri şi vehicule blindate uşoare urmează să fie în Estonia, în primăvară, susţinut de trupe din Franţa şi Danemarca.
Germania intenţionează, de asemenea, să trimită trupe în Lituania. Albania, Belgia, Canada, Croaţia, Franţa, Italia, Luxemburgul, Olanda, România şi Slovenia urmează să joace totodată un rol în cadrul a ceea ce NATO numeşte Enhanced Forward Presence.
Statele Unite plănuiesc, de asemenea, să mute o unitate Stryker din Germania în Polonia, în cadrul acestui grup.