Tsipras: "Greciei îi va fi imposibil să îşi achite, în următoarele săptămâni, datoriile scadente"

Internaţional / 23 martie 2015

sursa foto:twitter.com/tsipras_eu

sursa foto:twitter.com/tsipras_eu

Actualizare 21:43 Premierul grec: "Discuţiile au fost pozitive"

Merkel: "Germania tratează egal ţările UE, inclusiv Grecia"

Germania tratează în mod egal toate ţările partenere din Uniunea Europeană, i-a transmis cancelarul german, Angela Merkel, premierului grec Alexis Tsipras, în cursul întrevederii de azi, liderul de la Atena calificând discuţiile drept "pozitive" şi pledând pentru un nou tip de relaţie cu Berlinul.

"Deşi avem o populaţie a Germaniei de 80 de milioane de locuitori şi suntem cea mai mare economie din Uniunea Europeană, Europa actuală este construită pe principiul că fiecare ţară este importantă, indiferent câţi cetăţeni are", a declarat Angela Merkel după întrevederea pe care a avut-o la Berlin cu Alexis Tsipras, premierul de extremă-stânga al Greciei.

La rândul său, Tsipras a exprimat speranţa unui nou început în relaţia Greciei cu Germania.

Tsipras a pledat pentru depăşirea stereotipurilor reciproce precum cele referitoare la "grecii leneşi", "victime ale naziştilor germani".

Cei doi lideri au declarat că vor căuta modalităţi pentru a ajuta Guvernul de la Atena să ajungă la un acord cu creditorii internaţionali.

În prima vizită în Germania efectuată de când a devenit premier în ianuarie, Tsipras a adoptat un ton conciliant, deşi a evitat să promită reforme concrete.

"Nu am venit aici pentru a cere ajutor financiar", a declarat Tsipras, potrivit Associated Press, după discuţiile de aproape o oră cu Merkel.

"Am venit pentru un schimb de gânduri şi păreri, pentru a afla ce avem în comun şi care sunt disensiunile. Discuţiile au fost pozitive, doamna Merkel ştie să asculte şi vrea să fie constructivă în schimburile de păreri", a explicat premierul grec.

Merkel a subliniat că reprezintă doar una dintre ţările din zona euro responsabile de hotărârile privind stadiul reformelor din Grecia.

"Astăzi doar am discutat, într-un spirit de încredere", a subliniat cancelarul german, precizând că nu s-a luat nicio decizie.

(A.C.)

-----------

Actualizare 21:03 Draghi, în Parlamentul European: "Nu şantajăm Grecia"

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE) Mario Draghi a respins, azi în Parlamentul European, ideea că instituţia pe care o conduce şantajează Grecia prin tăierea canalelor obişnuite de finanţare a băncilor elene, răspunzând unei întrebări adresate de parlamentarul portughez Marisa Matias, potrivit MarketWatch.

Draghi a fost audiat în Comitetul pentru afaceri economice şi monetare al Parlamentului European, iar Matias a sugerat că banca centrală pune la pământ Grecia.

Şeful BCE a respins că BCE ar avea un comportament incorect faţă de statul elen.

"Daţi-mi voie să nu fiu de acord. Dacă şantajăm Grecia? Este prea mult spus. BCE are o expunere de 104 miliarde de euro faţă de Grecia. Suma reprezintă 65% din PIB-ul Greciei şi cea mai mare expunere din zona euro", a spus Draghi.

Ulterior, Draghi a precizat că expunerea BCE la Grecia a crescut de peste două ori, de la 50 de miliarde de euro în decembrie.

Între întrebările adresare de europarlamentari s-au mai aflat teme precum dificultăţile de finanţare ale Greciei şi dacă banca centrală are dreptul să anuleze facilitatea care permitea băncilor elene să folosească obligaţiuni cu rating în categoria junk, nerecomandată investiţiilor, drept garanţii pentru împrumuturi.

"BCE este o instituţie guvernată prin reguli. Nu creăm reguli pentru Grecia şi pentru nimeni altcineva. Pur şi simplu respectăm regulile existente. Suntem gata să reintroducem facilitatea de îndată ce vor fi respectate condiţiile", a spus Draghi.

(Alexandru Costea)

------------

Actualizare 11:31

Premierul grec Alexis Tsipras a avertizat-o, printr-o scrisoare, pe Angela Merkel, că Greciei îi va fi imposibil să îşi achite datoriile către creditori în următoarele săptămână, dacă Uniunea Europeană nu îi va acorda asistenţă financiară pe termen scurt, transmite Financial Times.

În scrisoarea obţinută de FT, Tsipras arată că guvernul său va fi obligat să aleagă între achitarea tranşelor din împrumutul luat în 2010 de la creditorii internaţionali şi continuarea cheltuielilor sociale.

Premierul grec acuză Banca Centrală Europeană (BCE) pentru că a limitat capacitatea Greciei de a emite obligaţiuni pe termen scurt, precum şi autorităţile care supraveghează programul de bailout încheiat în urmă cu cinci ani pentru că refuză să acorde ultima tranşă din împrumutul de 240 de miliarde de euro.

"Dat fiind că Grecia nu are acces pe pieţele financiare, şi având în vedere creşterile în decursul primăverii şi verii a obligaţiilor pe care le avem pentru plata datoriei... trebuie să fie clar că restricţiile speciale ale BCE, combinate cu întârzieri ale acordării unor noi tranşe din pachetul de bailout fac imposibilă pentru orice guvern achitarea datoriei", a arătat Tsipras în scrisoarea trimisă lui Merkel în 15 martie.

Grecia a semnat în 2010 un acord de finanţare în valoare de 240 de miliarde de euro cu UE, BCE şi Fondul Monetar Internaţional, din care mai poate accesa o tranşă de 7,2 miliarde de euro. Creditorii Greciei au condiţionat însă acordarea acestor fonduri de adoptarea unor reforme concrete de către guvernul elen în sensul limitării cheltuielilor bugetare.

Îngrijorările privind incapacitatea guvernului de a plăti salariile şi pensiile în această lună, precum şi posibilitatea ca Grecia să rămână fără lichidităţi până la finalul lunii aprilie au crescut în ultima perioadă, în lipsa unui acord definitiv între guvernul de la Atena şi creditorii săi externi.

"Prin această scrisoare, te îndemn să nu permiţi ca o problemă mică de flux de capital şi o anume inerţie instituţională să se transforme într-o problemă mare pentru Grecia şi pentru Europa", a scris Tsipras în documentul adresat lui Merkel.

În prezent, datoria externă totală a Greciei este de aproximativ 315 miliarde de euro.

În urma întâlnirii de săptămâna trecută dintre premierul grec şi liderii europeni, Merkel a anunţat că Grecia s-a angajat să trimită "în curând" o listă cu reforme concrete către creditorii săi internaţionali, pentru a grăbi negocierile referitoare la rezolvarea problemei finanţării statului elen.

Potrivit înţelegerii încheiate în luna februarie între Grecia şi creditorii săi, forma finală a listei cu reforme pe care guvernul elen urmează să le adopte trebuie aprobată de creditorii externi până la finalul lunii aprilie.

În luna februarie, miniştrii de finanţe ai statelor din zona euro au ajuns la un acord cu guvernul grec pentru prelungirea pachetului de ajutor financiar cu patru luni. În schimb, creditorii internaţionali au cerut Greciei să implementeze mai multe reforme fiscale şi economice în schimbul deblocării de noi tranşe din împrumut, însă guvernul condus de Alexis Tsipras refuză să accepte măsuri austere.

Merkel şi Tsipras se întâlnesc din nou luni seară, la Berlin, pentru a discuta situaţia Greciei.

---

Premierul grec, Alexis Tsipras, va efectua astăzi o vizită la Berlin pentru o primă întâlnire cu Angela Merkel, cancelarul german, în care vor fi abordate subiecte precum relaţiile tensionate dintre cele două ţări şi situaţia din Grecia, relatează agenţia EFE.

Guvernul grec a anunţat, într-un comunicat, că cei doi lideri vor discuta despre "relaţiile bilaterale şi marile teme europene", însă, pe agenda extinsă - o sesiune dublă de lucru ce include şi o cină - pot fi abordate şi problema urgentă de lichiditate ale Greciei şi negocierile cu instituţiile internaţionale, scrie Agerpres.

Atena lucrează intens, de vineri, pentru a realiza lista de reforme pe care premierul s-a angajat să o prezinte partenerilor săi în următoarele zile, pentru a ajunge la un acord privind măsurile care să permită Greciei să obţină fondurile din a doua tranşă de ajutor.

Tsipras a subliniat că nu merge la această reuniune "presat" de negocieri, ci pentru ca "cele două părţi" să discute despre problemele menţionate şi a afirmat că "nu este momentul pentru festivităţi, ci doar pentru muncă, muncă dură".

Premierul elen a reafirmat că Executivul său negociază, "dar şi guvernează în acelaşi timp". "Discutăm în timp ce legiferăm", a spus el, făcând aluzie la legile recent aprobate de Parlament.

În ceea ce priveşte reformele pe care Guvernul trebuie să le prezinte partenerilor europeni, Tsipras a subliniat că unele deja au fost demarate pentru a încerca să "readucă ţara la normalitate şi a recupera anii pierduţi".

"Avem oportunitatea de a promova schimbările pe care guvernele anterioare nu le-au făcut, fie pentru că făcuseră compromisuri cu anumite interese, fie pentru că nu aveau sprijinul popular", a spus Tsipras.

Asupra acestei întâlniri planează tensiunile din ultimele zile provocate de declaraţiile încrucişate ale membrilor ambelor guverne şi de solicitarea adresată de Atena Berlinului privind "reparaţiile" de război.

Parlamentul elen a creat o comisie pentru a strânge date şi a cere Germaniei returnarea creditului forţat pe care a trebuit să i-l acorde şi indemnizaţiile individuale din timpul ocupaţiei naziste, o problemă pe care Merkel o consideră închisă.

Pentru a pregăti această reuniune, duminică este programată o întâlnire, la Berlin, între ministrul elen de Externe, Nikos Kotzias, şi omologul său german, Frank-Walter Steinmeier, care ar putea să abordeze subiectul reparaţiilor de război şi prelungirea sancţiunilor impuse Rusiei, în legătură cu care Atena nu s-a arătat de acord.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. de unde sa-si mai plateasca datoriile daca nu face si mai multe datorii.asta inseamna sa dai bani imprumut fara garantii.fie si tu america germania si cine-i fii vrei bani pui pe masa garantii in caz de neplata.sa vezi cum se platesc toti banii.grecii sunt cei mai destepti din lumea asta .fac cite datorii vreau si nu platesc nimic inapoi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb