Actualizare
Premierul grec Alexis Tsipras a anunţat ieri seară că îşi dă demisia de la conducerea guvernului şi a cerut organizarea de alegeri anticipate, transmit agenţiile internaţionale de presă.
"Mandatul pe care l-am primit la 25 ianuarie şi-a atins limitele. Acum, poporul trebuie să se pronunţe. Voi, prin votul vostru, veţi decide dacă v-am reprezentat curajos în faţa creditorilor, dacă acest acord (cu creditorii) este de ajuns", a spus Tsipras într-un mesaj televizat.
"Suntem obligaţi să respectăm acordul, dar ne vom lupta să atenuăm consecinţele adverse", a adăugat el, subliniind că nu a obţinut acordul pe care şi l-a dorit, dar că acesta este cel mai bun în condiţiile date.
"Voi încerca să obţin votul poporului grec pentru a conduce ţara şi pentru a continua programul nostru de guvernare", a mai declarat Tsipras, precizând că are "obligaţia morală şi politică" de a pune ceea ce a făcut, cu "succese şi eşecuri", la judecata poporului, pentru ca acesta să decidă din nou.
El şi-a înaintat demisia preşedintelui grec şi a cerut ca alegerile anticipate să fie organizate cât mai repede posibil.
• Şeful Eurogrup speră ca alegerile anticipate să nu întârzie aplicarea reformelor
Preşedintele Eurogrup Jeroen Dijsselbloem şi-a exprimat ieri speranţa ca demisia premierului elen şi alegerile anticipate ce vor urma în Grecia să nu întârzie sau să submineze acordul pe care Atena l-a negociat cu creditorii săi.
"Este crucial ca Grecia să-şi menţină angajamentele faţă de zona euro", a precizat Dijsselbloem într-o declaraţie transmisă agenţiei Reuters prin e-mail.
"Reamintesc de sprijinul larg din Parlamentul grec pentru noul program şi pentru pachetul de reforme şi sper că alegerile vor duce la un sprijin şi mai mare în noul Parlament grec", a adăugat liderul Eurogrup.
• Comisia Europeană susţine organizarea alegerilor anticipate în Grecia
Comisia Europeană a exprimat susţinere pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate în Grecia, notând că aceasta este o oportunitate pentru obţinerea de suport popular în sensul aplicării reformelor, potrivit Mediafax.
"Alegerile organizate rapid în Grecia pot fi o modalitate de extindere a susţinerii pentru reformele prevăzute în cadrul Mecanismului European de Stabilitate", a declarat Martin Selmayr, şeful de cabinet al preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
(A.C.)
-------------
Premierul Greciei, Alexis Tsipras, probabil va demisiona ca să permită organizarea de alegeri parlamentare anticipate în luna septembrie, anunţă surse din cadrul partidului Syriza, citate de cotidianul italian La Repubblica.
Potrivit postului public de televiziune din Grecia (ERT), alegerile parlamentare ar urma să aibă loc pe 13 sau pe 20 septembrie, înainte de începerea aplicării măsurilor de austeritate pe care Alexis Tsipras le-a convenit cu Grupul Bruxelles (Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană, Mecanismul European de Stabilitate şi Fondul Monetar Internaţional), notează Mediafax.
Guvernul Alexis Tsipras nu mai are susţinere din partea partidului Syriza, scindat în privinţa oportunităţii aplicării măsurilor de austeritate.
Guvernul a reuşit să adopte acordul cu creditorii cu ajutorul opoziţiei moderate - partidul de centru-dreapta Noua Democraţie (ND) şi Partidul Socialist (PASOK).
Miniştrii finanţelor din zona euro au aprobat, vineri seară, noul plan de asistenţă financiară destinată Greciei, în valoare de 86 de miliarde de euro.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.08.2015, 13:24)
Tsipras este o hahalera!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.08.2015, 13:30)
Poate sa se ia de mana cu Ponta!
2. Tsipras ar putea fi un mare om politic
(mesaj trimis de Cristi C în data de 21.08.2015, 14:03)
Guy Verhofstadt spunea în Parlamentul European:
"There was never a prime minister in Greece who had such a strong mandate as you. You have even a double mandate. You won the elections are you won the referendum so you're in the only position and the only political leader in Greece who can put that system in Greece."
Tsipras probabil vrea să consolideze succesul de la referendum și în Parlament. Dar va fi interesant de văzut cum se va poziționa Syriza care are mai multe facțiuni. Inclusiv una care a votat impotriva acordului și ai cărei miniștri au fost remaniați din guvern.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.08.2015, 14:53)
Ce succes la referendum?!?
A fost o miscare stupida si absolut gratuita!
Daca ar fi avut de gand sa urmeze "glasul poporului" ar fi scos Grecia din zona euro si i-ar fi scutit pe toti de batai de cap si de mult mai multe suferinte care urmeaza de indurat de grecii de rand.
2.2. Interesant (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 21.08.2015, 16:21)
Aceleași atribute le atribuie și dl Valentin Stan, mișcării lui Tsipras. Dar total din motive contrare. Ei bine, eu cred că ambii greșiți.
Numiți-mă naiv, dar eu cred că mișcarea de convocare a referendumului, deși dl Stan o numea o mișcare proastă pentru că Tsipras era cu spatele la perete, a declanșat ceva ce analistul nostru nu a văzut. Că de, pe hârtie totul pare simplu dar în realitate se întâmplă miracole (cu largul concurs al poporului - să fim bine înțeleși - nu stând pe canapea la televizor ca românii).
Miracolul grecesc a fost un scor la referendum pro-Syriza (sau să spun mai bine, pro-Tsipras) aproape DUBLU față de cel de la alegeri. DUBLU. Este URIAȘ. Impactul emoțional al unei astfel de victorii nu s-a lăsat așteptat. Bannere în Parlamentul European cu OXI de la mulți europarlamentari, nu doar greci (se pot vedea în videoclipul lui Guy Verhofstadt). Dacă scorul era împotriva lui Tsipras sau la egalitate (cum dădeau sondajele), Tsipras era un om terminat politic (așa cum zice Stan). Dar nu, a ieșit un miracol neașteptat de nimeni. Iar asta l-a transformat pe Tsipras într-un potențial mare om politic (după cum a spus și belgianul liberal de la ALDE). Sigur că există și anarhiști prostănaci de stânga în Syriza (precum aceia dați afară recent din Guvern) dar și în dreapta (prostănacul acela, fost premier, care și-a dat demisia din partid și s-a retras din politică imediat după referendum pentru că l-a pierdut la un scor zdrobitor).
Rezultatul este că datoria va fi restructurată, ceea ce grecii își doreau de la bun început.
În ceea ce privește opțiunea ta, despre ieșirea dintr-un sistem geopolitico-economic, cred că Tsipras l-a mimat tot timpul. Cred că este conștient că din așa ceva nu se iese decât cu picioarele înainte (s-ar fi găsit un glonț rătăcit pentru el, al unui "nebun radical de dreapta").