Tsipras vrea un control mai strict asupra băncilor greceşti

Ziarul BURSA #Internaţional / 27 mai 2015

Volumul creditelor neperformante s-a majorat, iar condiţiile de lichiditate s-au deteriorat

Ieşirile din depozitele băncilor elene s-au intensificat

Fostul şef al Bancpost, Giorgos Michelis, a fost numit preşedintele fondului de salvare a băncilor

Fostul şef al Bancpost, Giorgos Michelis, a fost numit recent preşedintele Fondului de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) - principalul acţionar al băncilor elene - , după demisia directorului general Anastasia Sakellariou şi a preşedintelui Board-ului, Christos Sclavounis, transmite Reuters, citat de Agerpres.

HFSF este instituţia care s-a ocupat de recapitalizarea principalelor bănci elene. În acest moment, HFSF controlează 66,9% din Piraeus Bank, 66,4% din Alpha, 57,2% din National Bank of Greece şi 35,4% din Eurobank.

Michelis a fost primar al insulei Skopelos în perioada 2011 - 2014, director general al Bancpost, subsidiara din România a grupului elen Eurobank, şi director de operaţiuni la Egnatia Bank, unde a fost membru fondator.

Săptămâna trecută, Ministerul de Finanţe al Greciei a anunţat reducerea salariile şefilor Fondului de Stabilitate Financiară cu 40%, deoarece pachetele lor salariale reprezintă o "provocare" în timpul acestei perioade de austeritate, în care se fac reduceri în toate sectoarele.

Prin această decizie vor fi economisiţi anual peste 300.000 euro (335.000 dolari), susţin autorităţile de la Atena. Reducerea salariilor va trebui aprobată de creditorii internaţionali. Un oficial elen a explicat că salariul anual al directorului general al Fondului de Stabilitate Financiară al Greciei se ridică la 215.000 euro, iar al preşedintelui Board-ului la 175.000 euro.

În ultimele luni, acţiunile băncilor au înregistrat scăderi la bursă, pe fondul temerilor privind un control mai strâns al Guvernului, după ce premierul Alexis Tsipras a tot repetat că statul va exercita un control strict asupra băncilor şi va face schimbări în conducerea acestora.

Un alt motiv l-a constituit majorarea volumului creditelor neperformante şi deteriorarea condiţiilor de lichiditate, în condiţiile în care ieşirile din depozitele băncilor elene s-au intensificat.

Cele patru mari bănci greceşti - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank - sunt prezente şi pe piaţa din România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb