Articolul din OUG 7/2019 prin care judecătorii puteau fi numiţi şefi de parchete va fi abrogat, a anunţat, ieri, Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, după discuţiile de la Guvern cu reprezentanţii unor asociaţii de magistraţi. Toader a precizat că noua ordonanţă va fi trimisă, vineri, la CSM, iar săptămâna viitoare va fi adoptată. Totodată, au fost clarificate celelalte prevederi ale controversatei Ordonanţe.
Printre altele, ministrul de resort a menţionat: "Dată fiind această preocupare exprimată, mă repet, în principal de procurori care au fost nedumeriţi la perspectiva de a le fi şef procuror de rang înalt un judecător. Ca să curmăm această preocupare, am propus şi am convenit cu doamna prim-ministru, cu participanţii la dezbaterea de astăzi să abrogăm complet articolul 54.
Ce înseamnă? Înseamnă că se revine la activitatea anterioară, că procurori de rang înalt pot deveni doar procurori care îndeplinesc condiţiile legii (...) Şi să-i numească preşedintele republicii prin decret prezidenţial".
La discuţia de ieri, de la Palatul Victoria, a participat şi premierul Viorica Dăncilă.
Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat Guvernului abrogarea, de îndată, a OUG nr. 7/2019, prin care au fost aduse modificări legilor justiţiei, şi implementarea recomandărilor cuprinse în raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare al Comisiei Europene şi în rapoartele Comisiei de la Veneţia.
Într-un mesaj postat pe site-ul Preşedinţiei se arată: "Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, condamnă noul atac al coaliţiei majoritare şi al Guvernului la adresa jus-tiţiei independente, prin adoptarea OUG nr. 7/2019 fără nicio consultare, cu ignorarea completă a partenerilor de dialog, a profesioniştilor din justiţie, cu riscul îndepărtării României de la respectarea statului de drept".
Iohannis consideră că modul de adoptare şi conţinutul noului act normativ pun în discuţie respectarea principiului separaţiei puterilor în stat şi încalcă jurisprudenţa Curţii Constituţionale, dar ignoră şi obligaţiile Româ-niei în calitate de stat membru UE.
În acelaşi timp, Viorica Dăncilă contrazice aprecierile conform cărora adoptarea OUG 7/2019 ar fi umbrit imaginea preşedinţiei române a Consiliului UE: "Am avut numeroase întâlniri la Madrid, atât cu foşti colegi din Parlamentul European, membri ai Comisiei Europene, cu omologii mei din Malta, Portugalia şi Spania, şi toţi şi-au arătat aprecierea faţă de modul în care a abordat România preşedinţia rotativă. Cred că acest lucru este mai mult la nivelul nostru, pentru că întotdeauna vrem să vorbim numai despre justiţie şi să ducem în derizoriu alte aspecte care sunt foarte importante pentru ţara noastră. Nu, această ordonanţă nu a umbrit, absolut, şi nu va umbri rezultatele obţinute de preşedinţia rotativă, pentru că acolo sunt lucruri concrete. Declaraţiile politice nu cred că pot umbri rezultatele concrete".
Adunarea Generală a procurorilor DIICOT a decis, ieri, suspendarea activităţii, în perioada 26 februarie - 8 martie, între orele 08.00 - 12.20, în semn de protest faţă de adoptarea de către Guvern a OUG 7, care modifică legile Justiţiei.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, în acest interval vor fi soluţionate doar urgenţele, respectiv cauzele cu arestaţi sau alte situaţii operative ce nu suportă amânare.
În acelaşi timp, procurorii de la Parchetul General au decis, tot ieri, să poarte banderole în semn de protest faţă de modul în care Guvernul a adoptat OUG 7.
Adunarea Generală a procurorilor şi-a exprimat acordul cu privire la conţinutul hotărârii Secţiei pentru procurori a CSM din 20 februarie, susţinând că modificările aduse prin OUG 7 conţin prevederi neconstituţionale şi care pot conduce la un blocaj instituţional şi la punerea Ministerului Public în imposibilitatea de a-şi realiza atribuţiile specifice prevăzute de Constituţie şi de legile organice.
Decizia Parchetului General vine după ce mai multe parchete din ţară au anunţat că îşi suspendă activitatea în semn de protest faţă de adoptarea OUG 7.