Compania anglo-germană TUI AG, cel mai mare operator de turism din Europa, ia în considerare delistarea sa de la Bursa de Valori din Londra (LSE), ca o modalitate de a-şi simplifica structura afacerii, anunţă skift.com, amintind că 77% din tranzacţiile cu acţiuni TUI sunt efectuate în mod direct la Bursa de Valori din Frankfurt.
Săptămâna trecută, TUI le-a cerut acţionarilor săi să ia în calcul schimbarea modului în care sunt listate acţiunile sale.
Prin păstrarea listării la Bursa din Frankfurt, compania TUI va fi inclusă în MDAX, un indice în care investesc multe fonduri.
Mathias Kiep, directorul financiar al TUI, a declarat că avantajele schimbării structurii afacerii includ "îmbunătăţirea lichidităţii, indexarea şi beneficiile pentru acţionarii din UE ai companiilor aeriene deţinute de operator".
Acţionarii TUI vor lua decizia privind modificarea structurii la adunarea anuală programată pentru data de 13 februarie. Pentru adoptarea acesteia este necesară aprobarea a 75% dintre acţionari. Dacă aceştia acceptă schimbarea, TUI se va retrage de la Bursa din Londra în jurul lunii iunie 2024.
Evoluţia acţiunilor companiei s-a îmbunătăţit spre sfârşitul anului trecut, deoarece CEO-ul TUI, Sebastian Ebel, a estimat o creştere cu 25% a profitului operaţional în anul 2024, respectiv un avans cu 10% al vânzărilor.
În primele nouă luni din 2023, compania a avut o pierdere netă de 505,5 milioane de euro, jumătate din rezultatul negativ aferent perioadei similare din 2022. Cu toate acestea, TUI a revenit la profitabilitate în trimestrul al treilea: 52,5 milioane de euro, cu un plus de 383,5 milioane de euro faţă de rezultatul negativ din anul anterior, conform seekingalpha.com.
Pentru 2024, TUI anticipează că veniturile au potenţialul să ajungă la nivelul din 2019 (anterior pandemiei), de aproximativ 19 miliarde de euro, în timp ce marjele ar trebui să continue să se îmbunătăţească.
Cel mai mare acţionar al TUI, cu un pachet de aproape 11% din acţiuni, este Alexei Mordaşov, un magnat rus al oţelului. Mordaşov a fost lovit de sancţiunile impuse de UE şi Marea Britanie din cauza invaziei Rusiei în Ucraina şi nu are acces la investiţia sa, aşa că nu va putea participa la votul acţionarilor privind modificarea structurii TUI, potrivit Financial Times.