Sosirile vizitatorilor străini în Turcia au scăzut anul trecut cu 1,61%, la 36,24 milioane, pe fondul tensiunilor dintre Ankara şi Moscova şi al atentatelor din ultimele luni, informează DPA şi Reuters.
În decembrie, numărul turiştilor străini a scăzut cu 7,29%, la 1,46 milioane, a anunţat joi Ministerul Turismului. Cel mai semnificativ declin, de 47%, s-a înregistrat în rândul turiştilor ruşi.
Turcia, ţară vecină Siriei aflată în stare de război, a fost deja vizată de mai multe ori de atentate sângeroase. În 12 ianuarie, pentru prima dată în Turcia, un atac a fost comis împotriva unor turişti străini, provocând moartea a 11 cetăţeni germani la Istanbul.
Atentatul a sporit temerile privind evoluţia turismului în 2016. În ultimii doi ani, germanii au reprezentat cel mai mare procent de turişti străini în Turcia (15,4%), înaintea ruşilor (10%).
Începând din 28 noiembrie 2015, agenţiile de turism din Rusia nu mai au dreptul să vină cu oferte de călătorii în Turcia, oficial din motive de securitate, după ce un bombardier rus Su-24 a fost doborât de aviaţia turcă deasupra frontierei siriene.
Incidentul, calificat de preşedintele rus Vladimir Putin drept ''lovitură pe la spate'', a cauzat o gravă criză în relaţiile dintre Rusia şi Turcia. Moscova a adoptat o serie de măsuri - plecând de la abrogarea facilităţilor pentru acordare de vize până la un embargo alimentar - la adresa Turciei, considerată până acum un partener privilegiat, notează Agerpres.
Potrivit ziarului turc Daily Sabah, în urma sancţiunilor impuse de Rusia mediul de afaceri turc a înregistrat pierderi masive, în special în sectorul produselor alimentare şi cel turistic.