Consiliul pieţelor de capital din Turcia (SPK) a dat vineri undă verde pentru oferta publică iniţială a companiei de servicii alimentare TAB Gida, care urmează să fie cel mai mare IPO din ţară, în dolari, din 2018 până în prezent, anunţă Reuters.
Tab Gida, care deţine drepturi de franciză pentru Burger King, Popeyes şi alte companii, va strânge 6,85 miliarde de lire turceşti (247 de milioane de dolari) dacă toate acţiunile ar fi vândute.
Compania va oferi aproximativ 20% din acţiunile sale la 130 de lire fiecare, a informat SPK. Acţionarul TFI TAB Gida Yatirimlari va vinde unele acţiuni împreună cu o majorare de capital.
Încasările din IPO vor fi folosite pentru finanţarea de noi deschideri de restaurante, a unei centrale solare şi pentru reducerea datoriilor.
Numărul ofertelor publice a crescut în acest an, în Turcia, pe măsură ce investitorii autohtoni de retail s-au orientat spre bursă, dar listările au fost, în mare parte, ale companiilor mai mici, strângând în medie aproximativ 60 de milioane de dolari.
Financial Times (FT) scria, spre finele lunii august, că Bursa din Istanbul (Borsa Istanbul) a avut, în acest an, mai mult succes în atragerea ofertelor publice iniţiale decât pieţele mult mai mari din Londra, Frankfurt şi Milano, datorită boom-ului tranzacţiilor realizate de investitorii de retail din Turcia.
Până la momentul respectiv, 30 de companii au vândut acţiuni în IPO-uri la Borsa Istanbul, strângând un total de 1,9 miliarde de dolari, potrivit datelor Dealogic. Volumul tranzacţiilor a propulsat Istanbulul în primele zece burse globale după IPO-uri, în 2023, înaintea pieţelor de valori mult mai mari din Europa de Vest şi Coreea de Sud, notează sursa citată.
Turcia beneficiază de pe urma faptului că investitorii locali de retail devin o parte din ce în ce mai influentă a pieţei. În timp ce capitalul străin a părăsit piaţa din cauza temerilor legate de politicile economice neconvenţionale ale preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, investitorii de retail au apelat la acţiuni sperând să facă profituri mari ca să compenseze efectele unei crize generate de inflaţia persistentă şi de lira în scădere.
Numărul investitorilor în acţiunile Turciei a crescut de peste patru ori, la 5,1 milioane de la începutul anului 2019, potrivit Asociaţiei Pieţelor de Capital din Turcia. Deţinerile investitorilor individuali în piaţa bursieră a Turciei s-au dublat în perioada menţionată, ajungând la 38%, menţionează FT.
În luna august, lanţul de restaurante Baydöner (specializate pe kebab) a strâns 14 milioane de dolari la Bursa din Istanbul. Şi alte companii mai mari şi-au lansat acţiunile, inclusiv Kaleseramik, un producător de plăci ceramice controlat de conglomeratul industrial turc Kale Group, care a strâns 101 de milioane de dolari în iulie.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.10.2023, 07:40)
bursa din turcia se afla in bula de pret in cantitate aur!
se trage teapa la oamenii de rand!
turcia are in fata crash economic dupa finaizarea “exuberantei”.
ps: se “fura” banii de la saltele.
s c c r e t