Turcia, China şi Republica Moldova sunt primele trei ţări exportatoare de forţă de muncă în România

VIVIANI MIRICĂ
Ziarul BURSA #Politică / 12 octombrie 2010

Blocul Naţional Sindical vrea să-i apere pe imigranţi

Blocul Naţional Sindical (BNS) împreună cu ARCA-forumul Român pentru Refugiaţi şi Migranţi au dat ieri publicităţii raportul "Studiu asupra imigraţiei în România", realizat în cadrul proiectului "Reprezentare sindicală pentru muncitorii imigranţi în România", finanţat din Fondul Social Euro-pean prin Programul Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.

Cercetarea a urmărit identificarea problemelor muncitorilor străini din ţara noastră, la care au luat parte 684 de respondenţi (chinezi, vietnamezi, moldoveni şi români). Totodată, au fost realizare 336 de interviuri cu lucrători străini din Uniunea Europeană, cât şi cu partenerii sociali implicaţi (angajatori, manageri, sindicate).

Cel mai vulnerabil grup este cel al asiaticilor, din cauza necunoaşterii limbilor de circulaţie internaţională şi a problemelor create de firmele de intermediere din ţara de origine, cărora trebuie să le plătească comisioane cuprinse între 7.000 şi 10.000 de euro, bani împrumutaţi înainte de venirea în România, de cele mai multe ori.

Deşi muncitorii chinezi câştigă bine, chiar şi 900 de euro, aceştia riscă să fie supuşi unor abuzuri de către angajatori, care au muşamalizat, de multe ori, accidente de muncă, a declarat sociologul Toader Şerban.

În acest an, patronatele au solicitat eliberarea a 12.000 de autorizaţii de muncă pentru străini, însă Ministerul a aprobat doar 8.000 de locuri de muncă pentru cetăţeni din terţe state.

Valentin Mocanu, secretar de stat la Ministerul Muncii, a declarat că, până la data realizării acestui studiu, au fost eliberate 1.378 de permise de muncă pentru imigranţi, precizând, totodată, că angajatorii au cerut Ministerului limitarea numărului acestora în 2010.

Domnia sa a subliniat că angajaţii străini trebuie să aibă acces la sistemul de asigurări sociale din ţara noastră. Totodată, trebuie supravegheată politica salarială a angajatorilor, având în vedere că mâna de lucru străină poate fi mai ieftină.

"La 1378 de permise de muncă pentru străini de la începutul anului până în prezent, nu putem vorbi de o influenţă majoră a acestor muncitori în politicile salariale", a menţionat Valentin Mocanu.

Turcia, China şi Republica Moldova sunt primele trei ţări exportatoare de forţă de muncă în România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb