Turcia critică decizia SUA de a o priva de un statut comercial privilegiat

I.I.
Internaţional / 5 martie 2019

Sursa foto: Twitter

Sursa foto: Twitter

Turcia a apreciat astăzi că decizia luată de SUA de a o priva de un statut comercial privilegiat este în contradicţie cu obiectivul afişat al celor două ţări de a-şi majora schimburile şi aduce prejudicii întreprinderilor americane, informează AFP.

"Această decizie contravine obiectivului nostru reciproc de a atinge un volum comercial de 75 de miliarde de dolari (...) şi va avea de asemenea un impact negativ asupra întreprinderilor americane mici şi mijlocii", a declarat ministrul turc al comerţului, Ruhsar Pekcan.

"Dorim în continuare să ne urmăm obiectivul, care este de a spori comerţul bilateral cu SUA, pe care le considerăm un partener strategic", a adăugat ministrul turc într-o postare pe contul său de Twitter.

Biroul pentru Politici Comerciale ale SUA (USTR) a anunţat luni că va pune capăt, la cererea preşedintelui american Donald Trump, statutului acordat Turciei şi Indiei de ţări în curs dezvoltare care beneficiază de Sistemul Generalizat de Preferinţe (SGP). Acest program le permite ţărilor în curs de dezvoltare să exporte pe teritoriul american anumite produse fără taxe vamale, dacă acestea respectă o serie de criterii stabilite de SUA.

Referitor la Turcia, Administraţia americană îşi justifică decizia prin faptul că această ţară a atins un nivel de dezvoltare economic care nu o mai face eligibilă pentru un acces preferenţial pe piaţa americană. Însă, această măsură survine în contextul în care relaţiile dintre Turcia şi SUA sunt tensionate. Cele două ţări au trecut printr-o criză diplomatică anul trecut, impunându-şi reciproc taxe vamale. În acest context, USTR a lansat în august 2018 o examinare a eligibilităţii Turciei în programul SGP, examinare care a dus la decizia de luni.

SUA au importat în 2017 produse turceşti via programul SGP în valoare de 1,66 miliarde de dolari, adică 17,7% din totalul importurilor americane provenind din această ţară, în special vehicule, componente auto şi metale preţioase, potrivit USTR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb