Turcia minimalizează avertismentul SUA privind riscul sancţiunilor din cauza comerţului cu Rusia

F.D.
Internaţional / 26 august 2022

Turcia minimalizează avertismentul SUA privind riscul sancţiunilor din cauza comerţului cu Rusia

Firmele turce nu ar trebui să fie îngrijorate de riscul de sancţiuni americane legate de comerţul cu Rusia, a afirmat astăzi ministrul de finanţe turc după un avertisment al Washingtonului adresat organizaţiilor patronale din ţara sa, transmite AFP, potrivit Agerpres.

"Scrisoarea (Trezoreriei americane) trimisă cercurilor de afaceri turce nu ar trebui să provoace nelinişte", a transmis pe Twitter ministrul Nurettin Nebati, notând că "mediile noastre de afaceri ar trebui să simtă puterea statului de partea lor".

Aceasta a fost prima reacţie a ministrului la scrisoarea prin care secretarul american adjunct al Trezoreriei, Adewale Adeyemo, avertiza companiile şi instituţiile din Turcia care fac comerţ cu Rusia în ce priveşte riscul de a fi supuse sancţiunilor americane.

Scrisoarea, purtând data de luni şi al cărei conţinut a fost publicat de Wall Street Journal (WSJ), pune în gardă companiile turce în legătură cu un "risc sporit" pentru ele în faţa "tentativelor Rusiei de a utiliza" Turcia "pentru a evita sancţiunile".

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan au anunţat la începutul lunii, la finalul întâlnirii lor de la Soci, un acord de întărire a cooperării energetice şi economice.

Ankara a anunţat de asemenea că va plăti parţial în ruble pentru gazul din Rusia şi va extinde câmpul de aplicare a sistemului rusesc de plăţi Mir în Turcia.

Potrivit cifrelor oficiale, exporturile Turciei către Rusia în mai-iulie au crescut cu aproape 50% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2021.

"Suntem hotărâţi să ne dezvoltăm relaţiile economice şi comerciale cu vecinii noştri în mai multe domenii, în special în turism", a afirmat Nebati.

Deşi a condamnat rapid ofensiva rusă în Ucraina, Ankara a optat pentru neutralitate între cele două ţări şi nu s-a alăturat sancţiunilor occidentale împotriva Moscovei.

Preşedintele Erdogan a justificat această politică prin dependenţa puternică a Turciei de petrolul şi gazul din Rusia.

Potrivit analiştilor, întărirea cooperării cu Rusia ar putea ajuta economia turcă, aflată în dificultate înaintea alegerilor din 2023.

Washingtonul se teme că ruşii sancţionaţi înfiinţează entităţi economice în Turcia pentru a ocoli sancţiunile.

Potrivit Wall Street Journal, cetăţenii ruşi au deschis peste 500 de firme în Turcia începând din ianuarie, mai mult decât dublu faţă de anul trecut.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. turcia reprezinta o sabie cu doua taisuri pentru nato si occident erdogan ca si orban isi urmeaza interesul pentru a ramane cat mai mult la putere un calcul foarte meschin din partea unor dictatori care rezoneaza cu putin dar care au ajuns unde sunt datorita occidentului care a investit in tarile lor asa isi arata recunostinta

    1. citat din clasici in viata -cocalar Erdogan- democratia este doar un mijloc de a ajunge la putere, si a spus-o demult, golanii se vad de mici dar uneori, mai ales daca le coincid interesele, lumea prefera sa ii vada ca oameni de actiune

    Turcia joaca acum la doua capete, ca un stat suveran ce este, nefiind nici de partea Vestului, dar nici de partea Rusiei si a Chinei! Asa ca, orice presiune sau sanctiune a Vestului asupra Turciei, o va impinge automat pe aceasta spre celalalt pol de putere, iar in acest caz, dezastrul geostrategic al Occidentului va fi unul major, mai ales daca tinem cont ca Turcia este o importanta putere regionala care controleaza prin tratat international, stramtorile intre mari importante! Dar la ce altceva te poti astepta de la democratii bolsevici, multi dintre ei senili, redusi si slugoi cu acte ai Deep State-ului american?

    1. De se supara fratele cel mare ca asupreste un singur vorbitor de limba rusa ii da in cap cu tratatele alea lui Erdogan, dansatorul la doua capete, de nu se vede; sa vezi cu ce coada lunga intre picioare o sa vina apoi catre democratii bolsevici, multi dintre ei senili, redusi si slugoi cu acte ai Deep State-ului american.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb