În 2025, Turcia va avea 10 restaurante premiate cu MICHELIN Green Star, un pas important în promovarea gastronomiei sustenabile, anunţă Autoritatea pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului din Turcia.
Turcia, deja un lider în turismul sustenabil cu peste 19.000 de unităţi de cazare certificate, pregăteşte un nou modul al "Programului de Turism Sustenabil" pentru furnizorii de servicii alimentare şi băuturi. În doar doi ani, 10 restaurante din ţară au obţinut prestigioasa distincţie MICHELIN Green Star.
În 2022, Turcia a devenit prima ţară care a semnat un acord guvernamental cu Consiliul Global pentru Turism Sustenabil (GSTC), pentru a dezvolta un Program Naţional de Turism Sustenabil. Programul, implementat pe etape, are scopul de a asigura conformitatea facilităţilor din Turcia cu standardele globale de sustenabilitate. Până în prezent, peste 17.500 de unităţi de cazare din ţară au fost verificate, iar 1.300 dintre ele au obţinut certificarea conform criteriilor GSTC. Acest angajament subliniază rolul esenţial al Turciei în promovarea turismului sustenabil şi impactul pozitiv asupra industriei alimentare şi a furnizorilor de servicii.
Datorită eforturilor susţinute în domeniul sustenabilităţii, Turcia a ajuns să ocupe o poziţie de lider pe indicii globali şi se clasează pe locul 29 din 119 ţări în rezultatele din 2024 ale Travel & Tourism Development Index (TTDI). În urma acestui succes, Turcia face acum un pas important în transformarea sustenabilă a turismului, dezvoltând un nou set de criterii pentru furnizorii de servicii alimentare şi de băuturi. Aceste Criterii GSTC vor deveni un standard global pentru sustenabilitatea în industria gastronomică.
În paralel, Turcia continuă să sprijine dezvoltarea şi implementarea standardelor globale de gastronomie sustenabilă, derulând lucrări esenţiale pentru certificarea restaurantelor în cadrul "Programului de Turism Sustenabil". Un program pilot va aplica aceste Criterii GSTC, adaptate local, pentru a evalua fezabilitatea certificării sustenabile a restaurantelor din Turcia, consolidând astfel angajamentul ţării faţă de un viitor 100% sustenabil în turism şi gastronomie.
Noile restaurante din Turcia, alături de bucătarii lor talentaţi, creează o scenă gastronomică unică, profund conectată la rădăcinile culturale ale pământurilor anatoliene. Aceştia îmbină tradiţia culinară turcească cu interpretări moderne, punând un accent deosebit pe sustenabilitate. Aceste iniţiative au fost răsplătite cu MICHELIN Green Stars, o distincţie acordată restaurantelor care se angajează activ în promovarea unei gastronomie eco-responsabile.
Selecţia MICHELIN Guide 2024 pentru Turcia a inclus patru restaurante, iar pentru 2025, numărul acestora a crescut, fiind premiate încă şase restaurante. Astfel, Turcia are acum un total de 10 restaurante premiate cu MICHELIN Green Star. Aceste premii subliniază angajamentul sectorului culinar din Turcia faţă de sustenabilitate şi inovaţie în gastronomie.
Pentru lista completă a restaurantelor premiate cu MICHELIN Green Star din Turcia, accesaţi MICHELIN Guide 2024.
Turcia are 2.218 produse înregistrate de Institutul Turcesc de Brevete şi 29 recunoscute de Uniunea Europeană (UE). În plus, preparatele locale din regiunile Turciei sunt în continuare pregătite după reţete originale transmise din generaţie în generaţie, folosind metode tradiţionale de gătit care păstrează toţi nutrienţii, pentru cel mai bun gust şi cea mai fină textură.
Opinia Cititorului