Societatea "Turism Felix" SA şi-a propus să se înscrie pentru listare la Bursa de Valori Bucureşti, după splitarea acţiunilor sale, urmînd ca valorificarea acestora să se facă la preţul pieţei, cu prima de emisiune adecvată. Consiliul de administraţie al societăţii a stabilit săptămîna trecută să propună Adunării Generale a Acţionarilor, care se va întruni în data de 2 (sau 9) decembrie, să aprobe splitarea valorii nominale a acţiunii de la 2,5 RON/acţiune la 0,1 RON/acţiune, condiţiile de majorare a capitalului social prin ofertă publică primară iniţială, utilizînd mecanismul de tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti, precum şi alte măsuri.
Mărimea noii emisiuni de acţiuni va fi de 97.000.000 acţiuni, iar valoarea lor nominală va fi 0,1 lei noi. Preţul de vînzare se va determina pe baza unui raport de evaluare a acţiunilor, întocmit de o firmă de notorietate în domeniu. În cazul în care din raport va rezulta o valoare mai mică de 0,5 RON/acţiune, se va renunţa la majorarea capitalului social prin ofertă publică primară, iar în cazul în care din raport va rezulta o valoare pe acţiune mai mare de 0,5 RON, consiliul de adminis-traţie va fi împuternicit ca, împreună cu intermediarul desemnat (şi pe baza prospectării interesului potenţialilor investitori), să stabilească preţul minim ce va fi prevăzut în prospectul de ofertă publică primară. Perioada de pregătire, derulare şi finalizare a ofertei a fost stabilită la şase luni de zile de la data finalizării operaţiunii de înregis-trare a splitării. Floriean Firu, preşedintele consiliului de administraţie al societăţii, a declarat: "Acţiunile se vor oferi în mod egal investitorilor interesaţi, fără a se acorda drept de preferinţă acţionarilor existenţi întrucît majorarea de capital prin aport în numerar al acţionarilor şi capitalizarea rezervelor şi profitului a permis acţionarilor existenţi să-şi consolideze poziţia în societate. Tranşele ofertei, procedurile de alocare a acţiunilor subscrise şi celelalte elemente ale ofertei se vor stabili în conformitate cu exigenţele pieţei de capital şi ale legislaţiei în materie".
Consiliul de administraţie consideră că pentru pregătirea şi derularea în bune condiţii a acestei oferte publice (respectiv pentru întocmirea raportului de evaluare şi prospectului de ofertă publică, pentru prospectarea pieţei potenţialilor investitori, pentru publicitate şi procedurile efective de derulare şi finalizare a ofertei) vor fi necesari un milion de lei noi. Floriean Firu ne-a mai spus că în cazul în care oferta publică iniţială se va derula cu succes prin mecanismul de tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti, consiliul de administraţie va trece la demararea demersurilor necesare şi legale pentru admiterea societăţii la tranzacţionare pe ringul Bursei de Valori Bucureşti. Data de identificare a acţionarilor asupra cărora se vor răsfrînge efectele hotărîrilor adunării generale a acţionarilor a fost fixată pentru 20.12.2005.
În adunarea generală a acţionarilor societăţii din Băile Felix desfăşurată în data de 26 aprilie 2005 a fost aprobată "Strategia de modernizare a "Turism Felix" SA Băile Felix în perioada 2005-2007". Coordonatele de bază ale acestei strategii vizează atît modernizarea structurilor de primire turistică ale societăţii, cît şi eficientizarea generală a activităţii ei. Într-o primă etapă, în baza hotărîrilor adunărilor generale ale acţionarilor din 26 aprilie şi 24 iunie 2005 a fost majorat capitalul social al societăţii, de la 78,68 miliarde lei vechi la 200,56 miliarde lei vechi, prin aportul în numerar al acţionarilor şi capitalizarea rezervelor şi profitului. Preşedintele consiliului de administraţie ne-a declarat că majorarea capitalului social s-a făcut la valoarea nominală a acţiunii, asigurîndu-se în acest fel consolidarea poziţiei acţionarilor existenţi în societate.
Structura înregistrată actuală a acţionariatului "Turism Felix" SA este următoarea: SIF "Transilvania" - 74,2597%, SIF "Oltenia" - 11,4889%, alţi acţionari - 14,2514%. Pentru sfîrşitul aces-tui an "Turism Felix" SA şi-a propus să obţină următorii indicatori economici şi financiari: venituri totale - 335,284 miliarde lei vechi, cheltuieli totale - 265,284 miliarde lei, efort inves-tiţional 89,894 miliarde lei, grad mediu de ocupare a structurilor de primire - 50%, profit brut - 70 miliarde lei.