Raportul anual de impact economic (EIR) al World Travel & Tourism Council (WTTC) a dezvăluit impactul devastator total al COVID-19 asupra sectorului global al turismului anul trecut, care a suferit o pierdere de aproape 4,5 trilioane de dolari.
Datele raportului WTTC, care reprezintă sectorul privat global de turism şi călătorii, arată că scăderea industriei este simţitoare, contribuţia sectorului la PIB înregistrând o scădere de 49,1%, comparativ cu economia globală care s-a diminuat cu doar 3,7% anul trecut.
Pierderile imense au crescut în 2020, ilustrează raportul care rădă imaginea completă a sectorului care se luptă să supravieţuiască în faţa restricţiilor de călătorie paralizante şi a carantinelor care par să nu se mai sfârşască şi care continuă să ameninţe recuperarea urgentă a economiei mondiale, după cum relatează WTTC.
În total, contribuţia sectorului la PIB-ul global a scăzut la 4,7 trilioane de dolari în 2020 (5,5% din economia globală), de la aproape 9,2 trilioane de dolari în anul precedent (10,4%).
Gloria Guevara, preşedinte / CEO al WTTC, a declarant: "Cu o scădere a contribuţiei sectorului la PIB de aproape jumătate, este mai important ca niciodată ca turismul şi călătoriile să primească sprijinul necesar, astfel încât să poată contribui la redresarea economică, care va fi esenţială pentru a permite lumii să revină din efectele pandemiei".
În 2019, când turismul mondial au prosperat şi a generat unul din patru noi locuri de muncă din întreaga lume, sectorul a contribuit cu 10,6% (334 milioane) locuri de muncă la nivel global.
Cu toate acestea, anul trecut, pe măsură ce pandemia a străpuns inima călătoriilor şi turismului, s-au pierdut peste 62 de milioane de locuri de muncă, reprezentând o scădere de 18,5%, lăsând doar 272 de milioane de angajaţi în întreaga industrie la nivel global.
Aceste pierderi de locuri de muncă au fost resimţite pe întregul ecosistem al turismului, inclusiv IMM-urile, care reprezintă 80% din toate afacerile din sector, în special afectate. În plus, fiind unul dintre cele mai diverse sectoare ale lumii, impactul asupra femeilor, tinerilor şi minorităţilor a fost semnificativ.
Cu toate acestea, ameninţarea persistă, deoarece multe dintre aceste locuri de muncă sunt susţinute în prezent de scheme de ajutor guvernamentale şi de ore reduse, care fără o recuperare completă a călătoriilor şi turismului ar putea fi pierdute.
WTTC, care a fost continuu în fruntea conducerii sectorului privat în eforturile de restabilire a mobilităţii internaţionale şi de reconstruire a încrederii consumatorilor la nivel mondial, a lăudat guvernele din întreaga lume pentru răspunsul lor prompt.
Cu toate acestea, organismul global de turism se teme că guvernele nu pot continua să susţină locuri de muncă ameninţate la nesfârşit şi, în schimb, trebuie să apeleze la sector pentru a-şi ajuta recuperarea, astfel încât să poată alimenta revigorarea economică globală prin salvarea afacerilor şi crearea de noi locuri de muncă atât de necesare şi salvarea a milioane de mijloace de trai care depind de sector.
Raportul relevă, de asemenea, o pierdere a cheltuielilor internaţionale de călătorie, care a scăzut cu 69,4% faţă de anul precedent. Cheltuielile de călătorie internă au scăzut cu 45%, o scădere mai mică din cauza unor călătorii interne în mai multe ţări.
"Trebuie să lăudăm acţiunea promptă a guvernelor din întreaga lume pentru salvarea atâtor locuri de muncă şi mijloace de trai la risc, datorită diverselor scheme de ajutor, fără de care cifrele de astăzi ar fi mult mai rele", a declarat Gloria Guevara, preşedinte / CEO al WTTC.
Domnia sa a completat: "Cu toate acestea, Raportul anual de impact economic al WTTC arată întreaga dimensiune a durerii pe care sectorul nostru a trebuit să o suporte în ultimele 12 luni, care a devastat inutil atâtea vieţi şi afaceri, mari şi mici. În mod clar, nimeni nu vrea să treacă prin ceea ce atât de mulţi au avut de suferit în ultimele 12 luni dificile. Cercetările WTTC arată că doar sectorul turismului şi călătoriilor la nivel mondial a fost devastat, împovărat de o pierdere fără precedent de aproape 4,5 trilioane de dolari".