Marea Britanie trebuie să părăsească Uniunea Europeană "cât mai curând posibil", afirmă, într-o declaraţie comună, Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, Jean-Claude Juncker, şeful Comisiei Europene, şi Martin Schulz, preşedintele Parlamentului UE.
"În urma unui proces liber şi democratic, cetăţenii britanici şi-au exprimat dorinţa de a părăsi Uniunea Europeană. Regretăm această decizie, dar o respectăm. Este o situaţie fără precedent, dar suntem uniţi în răspunsul nostru. Vom rămâne puternici şi vom apăra valorile de bază ale UE, referitoare la promovarea păcii şi prosperităţii pentru popoarele sale. Uniunea celor 27 de state membre va continua. Uniunea este cadrul viitorului nostru politic comun. Ne leagă istoria, geografia şi interesele noastre comune şi pe aceste baze vom dezvolta cooperarea dintre noi. Împreună vom aborda provocarea noastră comună de a genera dezvoltare, de a creşte prosperitatea şi de a asigura siguranţa şi securitatea pentru cetăţenii noştri. Instituţiile europene vor fi pe deplin implicate în acest efort.
Acum, ne aşteptăm ca guvernul Regatului Unit să pună în aplicare această decizie a cetăţenilor britanici cât mai curând posibil, indiferent cât de dureros ar putea fi acest proces. Orice amânare ar prelungi în mod inutil incertitudinea. Avem reguli pentru a aborda acest proces într-un mod ordonat. Articolul 50 al Tratatului privind Uniunea Europeană stabileşte procedura de urmat, în cazul în care un stat membru decide să părăsească Uniunea Europeană", se arată în comunicatul comun, trimis redacţiei.
"Suntem pregătiţi să demarăm rapid negocierile cu Regatul Unit referitoare la termenii şi condiţiile retragerii sale din Uniunea Europeană", precizează aceştia.
Liderii UE subliniază, de asemenea, că nu va exista nicio renegociere cu Regatul Unit.
"Până la finalizarea procesului de negociere, Regatul Unit rămâne membru al UE, cu toate drepturile şi obligaţii care rezultă din acest fapt. În conformitate cu tratatele pe care Regatul Unit le-a ratificat, dreptul comunitar continuă să se aplice integral pentru Regatul Unit şi pe teritoriul Regatului Unit, până la încetarea calităţii sale de stat membru. După cum s-a stabilit, acordul «O nouă înţelegere pentru regatul unit în cadrul Uniunii Europene», la care s-a ajuns în cadrul Consiliului European din 18-19 februarie 2016, nu va mai avea efecte şi încetează să existe. Nu va fi nicio renegociere. În ceea ce priveşte Regatul Unit, sperăm să îl avem ca pe un partener apropiat al Uniunii Europene şi pe viitor. Aşteptăm ca Regatul Unit să îşi formuleze propunerile în acest sens. Orice acord, care va fi încheiat cu Regatul Unit ca stat terţ, va trebui să reflecte interesele ambelor părţi şi să fie echilibrat în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile", se mai arată în comunicatul celor trei lideri.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.06.2016, 16:27)
Acesti trei cretini nu au inteles nimic din votul britanicilor. Votul lor este un vot de blam la adresa voastra, caraghiosilor. Si puneti pe lista si referendumul grecilor care v-au spus acelasi lucru (dar pe alte teme).
Si luati in considerare si pe olandezi sau francezi (desi pe ultimii nu ii cred in stare).
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de corina în data de 24.06.2016, 16:57)
Nu intotdeuna cei care pleaca au dreptate dar intr-o relatie normala trebuie sa existe libertatea de a ramane sau a pleca. Comunitatea Europeana nu poate tine nici o tara cu forta si chiar daca o sa mai fie tari care o sa ceara esirea. Pana la urma e bine daca ramanem numai noi si bulgarii impreuna....
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.06.2016, 16:59)
hahaha
- britanicii vor "less Europe" nu "more Europe". si cu siguranta nu vor moneda euro... discursul lui Cameron impotriva monedei euro este superb. ... ar trebui tiparit in ziar
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.06.2016, 21:19)
Corect
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.06.2016, 21:22)
Haha
2. fără titlu
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 24.06.2016, 17:32)
"În ceea ce priveşte Regatul Unit, sperăm să îl avem ca pe un partener apropiat al Uniunii Europene şi pe viitor."
Ba lasati-i in plata Domnului.
3. Cand il vad pe acesta il asociez cu Ponta
(mesaj trimis de anonim în data de 24.06.2016, 21:19)
UE lupta in Afganistan cum sunt remunerati romani si Uk-i?
4. Cand il vad pe acesta il asociez cu Ponta
(mesaj trimis de anonim în data de 24.06.2016, 21:19)
UE lupta in Afganistan cum sunt remunerati romani si Uk-i?