Parlamentul a aprobat, joi, în plen, noile reguli Europene pentru programele publicitare ale televiziunilor, care vor trebui aplicate în Statele Membre pâna la sfârsitul anului 2009.
Noua legislatie vizeaza actualizarea directivei Televiziune fara Frontiere, din 1997, denumita acum "directiva referitoare la serviciile media audiovizuale", în vederea adaptarii la noile evolutii ale tehnologiei si publicitatii audiovizuale. Noile reguli se vor aplica programelor audiovizuale în web-streaming, dar nu si siturilor internet private, si vor exista reguli minime care se vor aplica, la cerere, serviciilor de televiziune (de exemplu pentru protejarea minorilor).
Consiliul si-a prezentat pozitia comuna dupa negocieri cu raportorul Parlamentului, Ruth Hieronymi (PPE-DE, DE). Raportorul este multumit cu rezultatele negocierilor, având în vedere ca au fost luate în considerare toate cerintele Parlamentului.
"În viitor, serviciile audiovizuale vor fi considerate ca bunuri economice si culturale, gratie acestei directive. Pluralismul mediei si diversitatea culturala sunt garantate, la fel posibilitatea dezvoltarii unor noi modele economice", a afirmat Hieronymi.
Pauze publicitare la fiecare jumatate de ora
Pauzele publicitare vor fi autorizate la fiecare 30 minute în timpul filmelor TV, al difuzarii de filme cinematografice si al programelor de stiri. În cadrul programelor pentru copii, pauzele publicitare nu vor fi permise decât daca programele dureaza peste 30 minute. Nu exista reguli pentru insertia clipurilor publicitare în alte tipuri de programe, cum ar fi serialele. Cantitatea maxima de publicitate permisa conform noilor reguli nu va depasi 12 minute pe ora.
Statele Membre si Comisia sunt solicitate sa încurajeze furnizorii de servicii media sa asigure coduri de conduita pentru copii, pentru a se evita astfel spoturile publicitare ce-i incita pe copii sa consume alimente nesanatoase (junk food).
Parlamentul a asigurat, totodata, ca în noile reguli sa fie incluse si prevederi pentru accesul la serviciile media al persoanelor cu disabilitati.