TVR cere ştergerea datoriilor bugetare

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Media-Advertising / 6 martie 2014

TVR cere ştergerea datoriilor bugetare

Chiriţoiu: "Absolvirea televiziunii publice de datorii poate fi considerată ajutor de stat"

TVR datorează bugetului 122 milioane euro

Claudiu Săftoiu a majorat salarii, în ultima sa zi din mandat

Societatea Română de Televiziune a cerut Ministerului Finanţelor Publice ştergerea datoriilor pe care le are la buget, după cum a anunţat, ieri, Stelian Tănase, preşedintele interimar al TVR.

Într-o conferinţă de presă la care nu au avut voie să filmeze decât jurnaliştii de la TVR şi în cadrul căreia unele răspunsuri au avut iz sarcastic, Stelian Tănase a subliniat: "Avem o datorie de 70 de milioane de euro la bugetul de stat şi am cerut să fim iertaţi de ea. (...) Am purtat discuţii cu reprezentanţii MFP şi propunerea noastră nu li s-a părut exagerată. A rămas că se va discuta şi cu oficialii Comisiei Europene (CE)".

Potrivit reprezentanţilor MFP, Stelian Tănase a motivat, în cadrul solicitării sale către ministerul de resort, că televiziunile publice din mai multe state UE au beneficiat de acest ajutor. Şeful TVR a fost sfătuit de către MFP să se adreseze Consiliului Concurenţei (CC) în această problemă.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele CC, ne-a spus că ştergerea datoriilor pe care Televiziunea Română le are la buget poate reprezenta ajutor de stat, însă acest aspect trebuie analizat.

Potrivit reprezentanţilor Consiliului Concurenţei, Televiziunea Română intră în gama instituţiilor de interes public şi, în anumite condiţii, poate primi o subvenţie de acest gen fără a fi considerată ajutor de stat. Potrivit legii, un astfel de ajutor poate fi acordat o singură dată unei companii.

Deşi rezultatele financiare de anul trecut prezentate de Stelian Tănase arată că datoriile bugetare ale televiziunii de stat se ridică la 122 de milioane de euro, potrivit conducerii TVR, suma datorată statului de Societatea Română de Televiziune ar fi de 70 de milioane de euro, restul reprezentând restanţele din luna decembrie 2013, datorate schimbării conducerii, şi accesoriile fiscale aferente, de 10 milioane de euro, pe care instituţia intenţionează să le conteste.

Datoriile totale ale TVR aferente anului trecut se cifrează la 180 de milioane de euro, restanţele comerciale fiind de 42 de milioane de euro şi cele bancare - de 14 milioane de euro (o parte din creditul sindicalizat contractat de la Raiffeisen Bank şi de la BCR).

Conducerea TVR va întocmi un proiect pentru modificarea legii de funcţionare a instituţiei

Preşedintele televiziunii de stat consideră că Legea de funcţionare a TVR trebuie "redefinită", pentru că este foarte veche, "cea mai mare problemă fiind excesiva politizare a sa".

În acest sens, conducerea TVR discută pe marginea realizării unui nou proiect de lege pentru funcţionarea televiziunii, care ar urma să fie finalizat în câteva luni, pentru a fi trimis în Parlament.

În opinia lui Stelian Tănase, membrii Consiliului de Administraţie (CA) ar trebui să aibă mandate diferite. De asemenea, în componenţa sa ar trebui să intre câte un membru din instituţii precum BNR şi Academia Română, din cadrul bisericilor, societăţii civile şi asociaţiilor profesionale de ziarişti.

O propunere a conducerii instituţiei este indexarea taxei TV, potrivit lui Stelian Tănase, care a menţionat că a înmânat autorităţilor o simulare cu mai multe valori pentru taxa TV.

Preşedintele TVR a ţinut să menţioneze că televiziunea din ţara noastră încasează circa 11 euro pe an din taxa TV, în timp ce televiziunile de stat din ţări ca Elveţia, Norvegia, Danemarca au taxe de 385, 330, respectiv 326 de euro pe an. De asemenea, televiziunile publice din Polonia, Muntenegru şi Macedonia încasează anual taxe de 50,42 şi, respectiv 26 de euro.

Şeful televiziunii noastre de stat opinează că orice altă companie aflată în situaţia TVR ar fi fost declarată în faliment.

"Un scenariu pe care mergem este insolvenţa televiziunii", a mai spus Tănase, subliniind, însă, că legea actuală nu permite intrarea în procedura de insolvenţă a televiziunii publice.

Măsurile pe care instituţia intenţionează să le ia pentru redresarea situaţiei financiare sunt limitarea cheltuielilor, întocmirea unei noi legi de funcţionare şi indexarea taxei TV.

"Am limitat costurile de producţie şi importurile, pe cât se poate, vor fi şi ieşiri naturale din sistem şi o anumită restrângere pe anumite domenii de activitate", potrivit conducerii TVR.

Tănase: "Depunem dosare la ANAF care vor ajunge sub incidenţa legii"

"Managementul TVR are doar o treime din vină pentru situaţia din televiziune, de restul făcându-se vinovaţi guvernanţii care au dat măsuri proaste ce au afectat activitatea instituţiei", consideră Stelian Tănase.

Cu toate acestea, preşedintele TVR a menţionat, fără să dea mai multe amănunte, că, în urma cercetărilor la nivel administrativ, au fost duse la ANAF două dosare, iar pe parcursul zilelor următoare vor mai fi trimise încă două-trei dosare către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, ce vor ajunge sub incidenţa legii.

"Ne luptăm cu fantomele trecutului", a menţionat Tănase, precizând că, în 2013, televiziunea publică a trecut de la pierderi de 147 de milioane de lei (înregistrate în 2012) la profit de 2,5 milioane de lei.

Această evoluţie are la bază reducerea costurilor cu salariile, ca urmare a reducerii numărului de angajaţi şi costurilor cu anumite emisiuni.

Anul trecut, TVR a avut venituri de 544 de milioane de lei şi cheltuieli de 541 de milioane de lei. Suma de 182 de milioane de lei (33,61% din total) reprezintă cheltuieli cu salariile, dintre care 20 de milioane de lei au fost salariile compensatorii.

Stelian Tănase a anunţat că o parte dintre angajaţii disponibilizaţi anul trecut au acţionat instituţia în instanţă, 15% din cele circa 300 de procese deschise fiind câştigate de foştii salariaţi, ceea ce înseamnă că televiziunea va fi obligată să reangajeze persoanele respective. În prezent, procesele pierdute de TVR se află în procedura de recurs.

Şeful instituţiei susţine că asupra veniturilor TVR au avut un impact major măsurile legislative adoptate de-a lungul anilor, printre care reducerea taxei TV, în 2003, de la 4,5 la 4 lei, eliminarea scutirii TVA pentru programe şi licenţe, introducerea contribuţiei de 15% din veniturile din publicitate pentru CNC, limitarea timpului permis pentru publicitate la 8 minute pe oră, reducerea numărului de taxe plătite de persoanele juridice la una singură, indiferent câte aparate TV ar deţine acestea, precum şi schimbarea regulilor în domeniul publicităţii.

"Drama a fost produsă de mai multe măsuri legislative. Avem nevoie de 5-6 ani de linişte pentru a ne redresa. Nu pot fi făcute miracole", a mai spus, ieri, Stelian Tănase.

Acesta a menţionat, răspunzând unei întrebări, că fostul şef al TVR Claudiu Săftoiu a semnat contracte de angajare şi a majorat salarii în ultima sa zi din mandat.

Unele surse din instituţie susţin că Săftoiu ar fi semnat astfel de contracte chiar în zilele imediat următoare după ce a fost demis din funcţia de preşedinte-director general al TVR: "În cele câteva zile după ce fostul preşedinte a fost demis, până la numirea noului interimat, Claudiu Săftoiu a semnat retroactiv contracte de angajare pentru peste 20 de persoane şi mărirea salariilor pentru angajaţi care deţineau secrete financiare, de la departamente precum cel de achiziţii sau cel economic, dar şi pentru salariaţi din cadrul casei sale de producţie. Angajările au fost făcute fără respectarea regulamentului adoptat în cadrul procedurii de selecţie, portivit căruia, în momentul în care se ivesc posturi noi, ca urmare a demisiilor, pensionării sau decesului, primii de pe lista celor disponibilizaţi ar urma să fie reangajaţi. Nu au avut loc concursuri, au venit oameni din afară, nu s-a ţinut seama de nimic".

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Pai atunci solutia e simpla: sa se recupereze datoriile TVR de la managerii si guvernantii actuali si fosti ca doar ei au adus TVR in situatia asta

    1. Perfect adevarat Emilia

      perfect adevarat Mada

    Aia din fotbal nu au platit datoriile catre stat si acum fac puscarie si cu bani luati iar la TVR sa le stergem datoriile. Pai de ce nu trimitem in judecata conducerea TVR pentru ca nu au platit darile la stat. Aceasi masura trebuie s fie peste tot

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb