Conducerea "UBS Group" AG, cea mai mare bancă din Elveţia, anticipează că Banca Centrală Europeană (BCE) va începe să-şi restrângă măsurile de relaxare cantitativă (achiziţii de active) în jurul lunii septembrie.
Preşedintele UBS, Axel Weber, a declarat ieri, la Tokyo, citat de Bloomberg: "BCE trebuie să-şi reducă stimulentele. Aştept ca, în iunie, consiliul guvernatorilor băncii să elimine o parte din prejudecăţile pe care le au, la nivel declarativ, cu privire la relaxarea cantitativă, iar în luna septembrie să anunţe că vor diminua programul de achiziţii, pe care îl vor realiza până în 2018".
Amintim că, luna trecută, BCE a decis să menţină nemodificate dobânzile şi programul de achiziţii de obligaţiuni, fiind atentă în continuare la redresarea economică a regiunii şi la riscurile generate de turbulenţele politice din zona euro. Consiliul guvernatorilor BCE şi-a reafirmat decizia privind realizarea de achiziţii lunare de obligaţiuni în sumă de 60 de miliarde de euro, în scădere de la 80 de miliarde de euro, cât au însumat acestea până în aprilie.
În prezent, oficialii BCE discută pe marginea posibilităţii reducerii programului de achiziţii de active şi a creşterii dobânzii de referinţă. Principala dobândă de refinanţare a BCE se situează la zero, iar dobânda pentru depozite şi dobânda de finanţare marginală la -0,4%, respectiv 0,25%.
Luni, Yves Mersch, membru în board-ul executiv al BCE, a declarat că banca va putea adopta, în curând, un ton mai optimist cu privire la economia zonei euro, ceea ce ar reprezenta un prim pas către reducerea stimulentelor.
În acest context, Axel Weber a declarat: "Pe la mijlocul anului viitor, probabil că BCE va avea un bilanţ stabil şi vom discuta despre modificări ale dobânzii. BCE este, în mod clar, pe calea normalizării".
După reuniunea de politică monetară din aprilie, Mario Draghi, preşedintele BCE, a declarat că redresarea economică a zonei euro este tot mai solidă, iar riscurile de încetinire a creşterii s-au redus.