UBS AG, cea mai mare bancă elveţiană, va reduce încă 2.000 de posturi de la divizia de valori mobiliare, în vederea diminuării costurilor acesteia.
UBS este banca europeană cu cele mai mari pierderi generate de criza creditelor ipotecare subprime.
Eliminarea locurilor de muncă afectează aproape 10% din personalul diviziei, iar în urma acestei măsuri, segmentul de investment banking din cadrul UBS va rămâne cu 17.000 de angajaţi, la finele anului curent, potrivit anunţului băncii. Până în prezent, UBS a anunţat 6.000 de disponibilizări, cele mai multe privind divizia de valori mobiliare.
Analiştii sunt de părere că veniturile diviziei de investment banking scad semnificativ, în actualele condiţii de piaţă, iar UBS nu se va opri aici cu reducerile de personal.
Din iulie 2007, când a izbucnit criza creditelor în SUA, şi până în prezent, cele mai mari bănci şi societăţi de brokeraj din lume au anunţat aproape 131.800 de disponibilizări, din cauza deprecierii activelor şi a pierderilor înregistrate, care au ajuns la aproape 590 de miliarde de dolari.
Săptămâna trecută, UBS a anunţat că a obţinut "un mic profit" în perioada iulie - septembrie din acest an, ceea ce înseamnă că asistăm la primul câştig trimestrial al băncii, din ultimul an. Această evoluţie pozitivă s-a datorat reducerii deţinerilor UBS în valori mobiliare din sectorul ipotecar.
Vineri, UBS a anunţat că va renunţa la tranzacţiile cu mărfuri, mai puţin la cele cu metale preţioase, şi le va reduce pe cele din sectorul imobiliar. Însă, preşedintele UBS, Peter Kurer, exclude vânzarea diviziei de valori mobiliare. Kurer a precizat: "Am făcut reduceri substanţiale de costuri şi de personal. Pe viitor, ne vom ocupa în mod agresiv de cheltuieli".
Divizia de investment banking din cadrul UBS avea, la finele lunii iunie, 19.475 de salariaţi, iar banca, per total, 81.452. Banca a avut deprecieri şi pierderi din criza creditelor de peste 44 de miliarde de dolari.