Prima parte a războiului din Ucraina pare să se fi încheiat. Rusia ar fi obţinut, printr-un război de poziţii, de false poziţionări, de fapt, de ocupare extinsă a terenului de interes pentru ea, tot ce şi-a propus. Ruşii aveau nevoie să ocupe Mariupolul, care le face legătura cu Crimeea. Oraşul-port e devastat, dar ruşii l-ar controla aproape integral. Batalionul Azov a fost izolat în zona portului şi în clădirile fostei uzine Azovstal, în buncărele subterane. Foarte probabil, fosta uzină va fi distrusă complet şi cu lovituri de la distanţă. Al 501-lea batalion de marină al armatei ucrainene s-ar fi predat la Mariupol.
Două elicoptere din trei care încercau să exfiltreze ofiţeri superiori ai batalionului neonazist, împreună cu consilieri şi instructorii lor militari occidentali, au fost doborâte: unul în mare, iar din al doilea au fost recuperaţi doi militari (din 17, 15 au murit) care au trecut imediat la declaraţii. Un al treilea elicopter a reuşit să se salveze întorcându-se la bază. După unele surse, răzbunarea occidentală pentru acest eşec a fost atacul asupra unui depozit de combustibil din teritoriul rus, la Belgorod. Mariupolul a intrat sub administraţia separatiştilor din Donbas, cu un nou primar, numit de noii stăpâni.
În legătură cu acuzaţiile de masacru, de genocid din Bucha (Bucea), actualul ministru de Finanţe israelian, celebrul politician naţionalist Avigdor Liberman (născut la Chişinău în 1958), a declarat la postul de radio al armatei: "Acestea sunt imagini dificile, iar noi toţi condamnăm crimele de război. În acelaşi timp, acestea sunt acuzaţii reciproce. Rusia a cerut convocarea Consiliului de Securitate al ONU... Rusia acuză Ucraina şi Ucraina acuză Rusia. Noi condamnăm, dar ce trebuie cu adevărat să înţelegem e că e vorba de un război sângeros" ("Liberman refuses to condemn Russia over Bucha, citing "mutual accusations", timesofisrael.com, 4.04. 2022; Florin Puşcaş, "Acuzaţiile de genocid lângă Kiev...", ştiripesurse.ro, 4.04.2022).
Iată şi un comentariu francez: "Despre episodul de la Bucha, trimitem la cele două articole publicate în dimineaţa zilei de 4 aprilie de Éric Verhaeghe (pe site-ul Le Courrier des stratPges - n.n.). Nu putem decât să recomandăm cea mai mare prudenţă înainte de a formula o judecată. Aşa cum subliniază foarte bine Verhaeghe: 1. există un număr limitat de imagini video, iar ele provin numai de la ucraineni; 2. au trecut câteva zile între plecarea trupelor ruse din acea parte de Bucha pe care o controlau şi descoperirea cadavrelor; 3. imaginile video care vor să incrimineze Rusia sunt vehiculate mai ales de ideologi, în special ucraineni, care îi exaltă pe ucrainenii albi împotriva "ruşilor, mongolilor şi semiţilor" (sic !). [...] Cum am urmărit îndeaproape acest conflict, nu excludem posibilitatea unor represalii comise de militarii şi paramilitarii ucraineni împotriva unor indivizi consideraţi colaboratori ai ruşilor, şi asta înainte de a prezenta cadavrele ca victime ale ruşilor" (courrier-strateges - "Guerre d'Ukraine - 3-4 avril 2022 - jours 39-40 - bilan de fin de journee", lecourrierdesstrateges.fr, 5.04.2022).
Se pregăteşte acum faza a doua a invaziei, a războiului împotriva Ucrainei şi a aliaţilor săi: marea bătălie pentru Donbas. Între 60 şi 80.000 de militari ucraineni, nucleul cel mai bine antrenat al armatei ucrainene, înarmat de aliaţi cu arme recente, au fost încercuiţi de armatele ruseşti în aşa-zisul "cazan" din Donbas. Efectivele ruseşti ale invaziei declanşată în 24 februarie sunt estimate între 150 şi 200.000 de militari, răspândiţi în aproape jumătate de Ucraină, mai ales în est şi în sud, în zona litoralului Mării Negre. Armata ucraineană ar avea în jur de 600.000 de oameni. Ruşii îşi retrag trupele din prejma Kievului şi aduc trupe noi, plus armament greu pentru marea confruntare din Donbas. Ucrainenii încearcă prin diferite mijloace să străpungă blocada rusă, inclusiv prin deplasarea unor substanţiale trupe noi spre Donbas.
Se anticipează că bătălia pentru Donbas va dura mai bine de o lună. Superioritatea aeriană a ruşilor riscă să facă diferenţa. Rezultatul bătăliei va fi decisiv pentru soarta întregului război, care se poate scurta dacă vor câştiga ruşii sau se poate prelungi pe termen nedeterminat şi catastrofal pentru toată lumea dacă vor câştiga ucrainenii. Dacă vor câştiga ruşii, e foarte posibil să îşi extindă "demilitarizarea" şi "denazificarea" şi în vestul Ucrainei, până la Lvov.
Un atac împotriva Poloniei, din ce în ce mai vocală şi mai implicată în efortul de război al Ucrainei (vezi şi disponibilitatea declarată recent de a găzdui arme nucleare americane pe teritoriul său), nu e deloc de exclus, chiar dacă Polonia e membră NATO. Polonia funcţionează în ultimele luni ca un depozit de arme occidentale pentru Ucraina. În plus, în planurile anunţate de Vladimir Putin în discursurile sale, Rusia ar vrea să demonstreze că NATO nu e ceea ce se pretinde a fi, o organizaţie defensivă bazată mai ales pe punctul 5 al Tratatului, "toţi pentru unul, unul pentru toţi", deviza muschetarilor. E adevărat însă că acest punct 5 al Tratatului nu a fost activat decât o dată, în favoarea SUA, în Afganistan.
Despre ce ar putea fi vorba? Demonstraţia pe care Putin şi strategii săi militari ar putea-o avea în vedere e simplă. Dacă, de exemplu, Rusia ar ataca bazele, instalaţiile şi depozitele militare din estul Poloniei, iar aliaţii NATO nu ar interveni direct şi imediat în sprijinul ei, al Poloniei, aceasta ar fi o probă suficientă şi decisivă că NATO nu asigură securitatea şi protecţia membrilor săi. O asemenea demonstraţie riscantă ar putea fi făcută pe oricare dintre membrii NATO din estul Europei (Lituania, de pildă, ea însăşi foarte belicoasă). Fără arme nucleare dar, foarte probabil, folosind noile rachete hipersonice care pot lovi de la distanţă, din Marea Neagră sau de pe teritoriul Rusiei.
Nici o publicaţie serioasă nu se mai hazardează să se expună cu cifre precise privind morţii şi răniţii grav. Se estimează destul de aproximativ că Ucraina ar avea între 20 şi 30.000 de militari morţi sau grav răniţi. Pentru ruşi, estimările variază între 7 şi 10.000 de morţi sau grav răniţi. Pierderile de vieţi din rândul populaţiei civile ucrainene, enorme, nu au fost până acum contabilizate serios de nimeni. Refugiaţii sunt estimaţi, la fel de imprecis, între 4 şi 5 milioane. Pe unii îi putem întâlni în Bucureşti şi în toată România. Aviaţia (cu excepţia unor elicoptere foarte moderne) şi marina ucrainene au fost "neutralizate", adică aproape scoase din uz. Cea mai mare parte a depozitelor de arme sau de combustibili au fost bombardate şi, deci, anihilate. Dar armata ucraineană, puternic susţinută din Occident, prin Polonia mai ales, continuă să lupte şi e în continuare capabilă să le producă mari pierderi ruşilor. Distrugerile economice în general, industriale în special, dar şi cele care afectează producţia agricolă a acestui an, probabil şi pe cea a anilor următori, sunt imense.
Deşi au reuşit aparent ce şi-au propus şi au ocupat o bună parte din estul şi din sudul Ucrainei, ruşii au pierdut categoric războiul de propagandă. Imaginea Rusiei e foarte compromisă în aşa-zisa "lume liberă", în Occident. Fără să participe direct pe câmpul de luptă, UE şi NATO au câştigat războiul de imagine, avându-l pe "eroul" Zelenski în centrul enormului dispozitiv imagologic.
Guy Mettan, un celebru ziarist elveţian, fost redactor-şef al gazetei Tribune de GenPve, specialist recunoscut în spaţiul ex-sovietic, face o descriere "neutră", helvetică, a victoriei simbolice obţinută de Ucraina şi de Vest: "Acest război va fi fost ocazia de a trăi în direct prima operaţiune de război cibernetic total. Dacă libertatea presei e în suferinţă în Rusia, lucrurile nu stau mai bine la noi, care am eliminat canalele de informare ruseşti, deşi pretindem că apărăm libertatea presei şi interzicem punctele de vedere divergente! În câteva zile am asistat la o zelenskizare a minţilor în care toţi rivalizau în servilism pentru a-l asculta pe Marele Erou şi a-i îndeplini dorinţele, preşedintele Macron mergând până acolo încât a arborat o barbă de trei zile şi un T-shirt kaki pentru a-şi sublinia adeziunea la cauză, în timp ce media renunţă la deontologia jurnalistică pentru a îmbrăţişa cauza Ucrainei. O asemenea prăbuşire a raţiunii într-un timp atât de scurt e ceva nemaivăzut.
Nemaivăzut, dar nu inexplicabil. Dan Cohen, corespondentul lui Behind the News, a demontat mecanismele sofisticate ale propagandei ucrainene şi motivele succesului său colosal în ţările noastre. Un comandant al NATO a descris această campanie în Washington Post ca pe "o formidabilă operaţiune de stratcom (comunicare strategică) mobilizând media, Info Ops şi Psy Ops" (operaţiuni informaţionale şi operaţiuni psihologice - n.n.). În mare, era vorba de a mobiliza mijloacele media şi de a hipnotiza publicul printr-un jet continuu de ştiri adevărate, ştiri false, imagini şi naraţiuni apte să tetanizeze oamenii pentru a menţine emoţia la nivel înalt şi a oblitera capacitatea de judecată a opiniei publice.
Aşa se face că am avut dreptul la un potop de imagini spectaculoase şi de informaţii adesea false: pretinsa moarte a soldaţilor din Insula Şerpilor, fantoma de la Kiev care ar fi doborât singură şase avioane ruseşti, ameninţările asupra centralei de la Cernobîl, falsul bombardament al centralei de la Zaporoje sau cazul maternităţii şi al teatrului din Mariupol, unde n-am văzut niciodată victimele, cu excepţia a două femei dintre care una cel puţin a fost recunoscută ca fiind în viaţă. Tot aşa, am asistat la "spălarea" accelerată a batalioanelor Azov, reconvertite în trupe de soldaţi patrioţi după ce şi-au scos ecusoanele neonaziste, şi la negarea existenţei laboratoarelor bacteriologice americane din Ucraina, deşi existenţa lor a fost recunoscută explicit de Victoria Nuland în cursul unei audieri la Senat în 8 martie. E adevărat că un wording (indicaţie de formulare - n.n.) a fost dat imediat pentru a nega faptul. De a doua zi am început să vorbim despre "structuri de cercetare biologică" şi să alertăm opinia publică în privinţa unor pretinse atacuri chimice ruseşti pentru a îngropa problema laboratoarelor bacteriologice secrete (cf. BFM TV). [...] Această strălucită reuşită în Occident ascunde totuşi un eşec patent în America latină, în Africa şi în Asia, adică în 75% din lumea locuită. Ţările din Sud nu se lasă înşelate de minciunile şi de interesele noastre" ("La Zelenskimania et l'image ravagee de la Suisse", arretsurinfo.ch, 1.04.2022).
Ucraina continuă să primească arme, dar şi alte ajutoare, umanitare în primul rând, şi importante ajutoare financiare, mai ales din SUA şi de la UE. Războiul poate deci continua multă vreme. Volodimir Zelenski şi Ucraina nu par deloc gata să se predea. Zelenski a spus clar că Ucraina nu contează decât pe victorie. Negocierile de pace au fost suspendate pentru că nu mai au nici un conţinut decât, eventual, schimbul de prizonieri şi de morţi.
Piotr Tolstoi, vicepreşedinte al Dumei de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus), strănepot al lui Lev Tolstoi, într-o emisiune la RTL-TVI, s-a exprimat despre războiul din Ucraina într-un schimb de replici încordat cu doi politicieni belgieni. Mai întâi Piotr Tolstoi a justificat invazia ordonată de Vladimir Putin în sensul asigurării securităţii Rusiei şi a graniţelor sale, a evitării extinderii NATO. A dezminţit eventualele atrocităţi comise de armata rusă la Bucha (Bucea) şi a acuzat armata ucraineană: "Armata ucraineană a atacat şi ea din plin civilii care voiau să iasă din oraşele asediate. Toţi acei morţi trebuie să fie identificaţi şi atribuiţi (ucigaşilor - n.n.). Trebuie să se facă o anchetă înainte ca lumea să se lanseze în discursuri despre atrocităţile comise de armata rusă". Întrebat despre cât ar putea dura războiul, Piotr Tolstoi a fost evaziv: "Ar putea să mai dureze o lună, un an, poate chiar trei ani. Vom continua până când Rusia îşi va fi atins obiectivele" ("Piotr TolstoV s'exprime sur le conflit en Ukarine: "Cela pourrait durer trois ans", lalibre.be, 3.04.2022).
1. Dar cu mortii ce ati avut?
(mesaj trimis de vlad în data de 07.04.2022, 04:47)
OK, e foarte posibil ca lumea idioata, bombardata de propaganda lui volodea, sa nu isi dea seama ca "neonazistii ucrainieni", asa cum ii descrieti dumneavoastra in primele paragrafe, "ajutati de consilieri occidentali", casapesc intr-o frenezie indescriptibila propria populatie (tortura timp de zile intregi, uciderea batranilor, lasarea sotiile acestora sa planga ca proastele, uciderea de copii, bombardare de spitale - asta e cea mai tare, numai CIA putea gandi si pune in practica asa ceva, corect?).
Dar, domnule Petru Romosan, pentru numele lui Dumnezeu, de ce sa plece in pribegie milioane de femei cu copii, sa-si lase avutul si tot ce au mai bun? Si treaba asta a fost pusa la cale de ofiterii neonazisti in cardasie cu consilierii occidentali?
Sau, de ce neonazistii sa distruga orase intregi, dupa ce Rusia a ocupat frumos, chirurgic, toata Ucraina?
L-am auzit si pe "Nasul" vorbind, plin de patos, pe canalul sau tv, despre "actorasul nepriceput" zelensky aparut din te-miri-ce ca sa dea peste cap prietenia de nezdruncinat dintre Putin si Trump, geniile vremii noastre. "Nasul" incuraja armata rusa sa dea cu bombe, "CU CE TREBUIE", sa scapam de "actoras".
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.04.2022, 09:17)
Ucraina a prezentat adevarul lumii intregi.
Marea armata rusa nu a evoluat cu nimic de la al doilea razboi mondial si este formata in continuare din violatori, hoti, betivi si criminali. Este o armata jalnica lipsita de profesionalism si toata lumea a vazut asta.
Voi, rusii, vreti sa conduceti lumea?
Sunteti primitivi!
Nu ati evoluat deloc in ultima suta de ani, aveti mentalitatile de la inceputul secolului trecut si tot mapamondul a avut ocazia sa va cunoasca cu adevarat.
ATI PIERDUT!
1.2. :)) (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Oarecare în data de 07.04.2022, 11:06)
Frate. E grav. Tu chiar crezi ca răspunzi rusilor:)).Dacă nu cumva ai pus vreo placa.
Toți care au ceva de zis altfel decât propaganda oficiala sunt mujici după intoxicați ca voi.
Nu va place sa aveți păreri adverse și informații din ambele părți.
Calmeaza-te. A fost de ajuns unul care s-a izbit de Ambasada mujiceasca:))
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.04.2022, 13:08)
Spionajul german a interceptat conversaţii între soldaţii ruşi aflaţi în Ucraina care se presupune că ar putea constitui o dovadă că împuşcarea de civili ar face parte din strategia de război a Rusiei, a informat joi Der Spiegel, citat de EFE.
BND (acronimul german al serviciului de spionaj german) a interceptat conversaţii radio între militari ruşi în care se menţionează moartea unor civili, iar Spiegel afirmă că unele dintre acestea ar putea avea legătură cu cazuri de civili găsiţi morţi pe străzile din Bucea, de lângă Kiev, scrie Agerpres.
Un soldat povesteşte altuia, într-una dintre aceste interceptări, cum el şi alţi soldaţi au împuşcat o persoană pe o bicicletă; într-o altă conversaţie interceptată de BND se aude un bărbat afirmând că “mai întâi civilii sunt interogaţi, apoi sunt împuşcaţi”.
Potrivit Der Spiegel, respectivele înregistrări au fost prezentate miercuri în parlamentul german, iar din materialul BND se deduce că membri ai “Grupului Wagner” - care “s-au remarcat deja în intervenţia din Siria pentru cruzimea lor deosebită” - ar fi implicaţi în moartea unor civili în Ucraina.
Spiegel mai relatează că interceptările telefonice ale BND arată că împuşcarea civililor nu a fost o acţiune izolată a unor soldaţi, ci dovedesc că trupele ruse vorbeau despre fapte comise zilnic.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.04.2022, 13:10)
În 17 martie, pe la ora 11.00, Yuri Nechyporenko și tatăl său, Ruslan, mergeau cu bicicleta la primăria Bucha, unde se dădeau ajutoare. Electricitatea, gazul și apa erau oprite, iar bunurile esențiale erau puține, Bucha fiind unul dintre primele orașe atacate de forțele ruse în timp ce înaintau spre capitala Ucrainei, Kiev. Yuri și tatăl său sperau să ia medicamente și mâncare.
„A fost împușcat de două ori în piept, chiar în dreptul inimii. Apoi în cap"
Băiatul a povestit pentru BBC cum un soldat rus i-a oprit pe el și pe tatăl său pe stradă. Au ridicat imediat mâinile:
„I-am spus că nu avem nicio armă și că nu reprezentăm niciun pericol.
Tatăl meu a întors capul spre mine și atunci a fost împușcat... A fost împușcat de două ori în piept, chiar în dreptul inimii. Apoi a căzut”.
În acel moment, soldatul l-a împușcat pe Yuri în mâna stângă și a căzut și el. Spune că în timp ce era la pământ a fost împușcat din nou, de data aceasta în braț.
„Stăteam întins pe burtă, nu vedeam nimic din ce se întâmpla în jurul meu”, afirmă băiatul.
Soldatul rus a tras din nou, de data aceasta în capul tatălui său. Dar Ruslan era deja mort. "Am avut un atac de panică, zăcând acolo cu brațul rănit sub mine. Am văzut că mâna îmi sângera", a mai spus el.
Abia după un timp, când soldatul rus a intrat în spatele unui tanc, Yuri s-a ridicat și a fugit. A ajuns acasă, unde i-a povestit mamei ce se întâmplase.
Alla, mama lui Yuri, a povestit și ea pentru BBC că a plecat imediat să-și vadă soțul, sperând că Yuri se înșală și că bărbatul fusese doar rănit. „Fiul meu m-a implorat să nu o fac. A spus că mă vor ucide și pe mine”, afirmă Alla.
A plecat, dar a fost întoarsă din drum de către vecini, care i-au spus că rușii sunt peste tot pe străzi și îi împușcă pe cei pe care îi întâlnesc în zonele controlate de ei.
A doua zi dimineață, Alla i-a cerut mamei să o ajute. Purtând eșarfe albe, au mers amândouă la locul în care fusese împușcat Ruslan. Mama ei a vorbit cu soldații ruși și au reușit să treacă. În cele din urmă, au reușit să ia trupul bărbatului și să îl ducă acasă. Ruslan avea 49 de ani și era avocat. L-au îngropat în grădina casei familiei.
Ruslan este unul din cei peste 300 de oameni din Bucha care au fost uciși de trupele ruse, conform unui bilanț provizoriu al autorităților ucrainene. Fotografii șocante cu oameni împușcați pe străzi sau în subsolurile unor clădiri, unii dintre ei torturați înainte, au făcut înconjurul lumii. Rusia a negat însă orice atrocități comise de soldații săi în Bucha.
1.5. da (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de Oarecare în data de 07.04.2022, 13:59)
Evident pentru toata lumea ca daca lucrurile stau asa, astea sunt orori, atrocitati.
Rusii spun ca adevarul ar fi invers. In sfarsit.
Evident este si ca suntem supusi unui razboi (bombardament) informational, fake-news-urile de ambele parti fiind la ordinea zilei.
De aceea, personal iau cu maxima circumspectie informatiile nedovedite, inclusiv privind starea razboiului. Faptul ca BBC spune ceva nu este deloc o dovada.
Sunt prea batran :) pentru a privi totul cu certitudine 100%.
Cert este doar faptul ca asistam la o tragedie.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.04.2022, 08:00)
Articolul prezinta perceptii distorsionate, probleme de exprimare si procese vicioase de gandire, sub umbrela pretentiei sa repovesteasca evenimentele de pe o falsa pozitie de neutralitate. In realitate, folosirea fara justificare a ghilimelelor cand autorul se refera (nemijlocit de vreun citat) la eroismul lui Zelenski nu denota neutralitate. Iar afirmatia deloc argumentata "Rezultatul bătăliei va fi decisiv pentru soarta întregului război, care se poate scurta dacă vor câştiga ruşii sau se poate prelungi pe termen nedeterminat şi catastrofal pentru toată lumea dacă vor câştiga ucrainenii", nu lasa loc vreunui dubiu ca trebuie sa ne dorim sa castige rusii.
In plus, nu cred ca "neutralitatea" este o atitudine rezonabila, in privinta razboiului din Ucraina (da, informatia trebuie sa fie corecta, dar nu putem da curs afirmatiilor lui Putin si Lavrov, care nu se feresc sa minta nerusinat, in fata lumii intregi).
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.04.2022, 09:32)
Asta crezi tu.Autorul impreuna cu alti oameni cred altceva.E cumva cineva obligat sa gandeasca doar pro-Zelenski?Din ce cauza se inchid canalale de stiri rusesti?Spre deosebire de dictatura rusa,dictatura occidentala este o dictatura mascata.Este razboi in Ucraina,mor oameni,este un adevar dar asta nu inseamna ca Zelenski trebuie sa manipuleze pe toata lumea(pus de americani probabil)si sa impuna altora tot ce-i trece prin cap.Daca iti exprimi opinia si nu.il slavesti pe Zelenski,te fac unii de pe aici rus,altceva nu mai stiu ce sa zica propagandistii occidentali!
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.04.2022, 09:41)
Dar, daca stai pe margine si observi la rece cum unul mare il zdrobeste pe unul mic, asta cum se numeste? Neutralitate? Nu este asta ipocrizia imoralitatii?
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.04.2022, 09:59)
Asa este dar este suficient cat rau fac rusii,nu este nevoie sa mai exagereze si Zelenski.Asa ii pasa lui de poporul sau?Nu tine nimeni cu rusii,nimeni intreg la cap nu ar face asta doar ca nu vrem sa fim manipulati .Din ce cauza aceasta manipulare,oare pentru a ascunde laboratoarele biologice?Eu cred ca avem nevoie de informare din ambele tabere pentru a ajunge la o concluzie obiectiva,si criminalii de razboi au dreptul la aparare,daca nu,atunci cu ce suntem noi mai buni?
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Basile în data de 07.04.2022, 11:12)
Și cum poți dovedi că Putin și Lavrov mint? Ai stabilit tu?
E greu să îți dai seama că ești victima propagandei și chiar dacă înțelege, ți-ar fi rușine să recunoști.
2.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.04.2022, 12:53)
Este simplu. Putin si Lavrov spun ca nu au atacat Ucraina. Mi-a fost usor sa-mi dau seama ca ei mint, fara sa fiu victima niciunei propagande. Tie nu ti-e usor, desi vezi ca nu Ucraina a invadat Rusia, ci Rusia, Ucraina. Cine e victima cu capul? Nu eu, ci tu.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.04.2022, 08:07)
un articol foarte bun, in sfarsit auzim si alte pareri din presa occidentala, nu doar manipularea eu
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.04.2022, 09:22)
Articolul nu este bun, este exact cum spune la 2, cu probleme de gandire, iar parerile pe care le relateaza sunt pareri de prosti, alese pe spranceana. Dar, bineinteles ca este un articol pe care Kuzmin, ambasadorul rus in Romania l-ar premia, pentru faptul ca sustine si aproba (in mod jenant) victoria rusilor in Ucraina. Adica, la fel cum sunt articolele din presa ruseasca aservita lui Putin. Probabil ca asta numesti tu un articol bun.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.04.2022, 09:35)
Corect!Ne-a intoxicat toata presa si toate televiziunile cu Zelenski asta.
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.04.2022, 09:38)
Stai bland,ca acest articol nu a fost scris pentru Kuzmin,a prezentat si cealalta fata a monedei dar bineinteles ca cei cu ochelari de cal nu vor sa vada,ba mai mult,nici nu vor sa auda!
3.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.04.2022, 10:41)
Ah, eram alarmat ca a scris articolul pentru Kuzmin. Bina ca mi-ai spus tu sa stau bland! Deci, nu? Nu e pentru Kuzmin, ce usurare!
3.5. Nu e banc (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de Augustin în data de 07.04.2022, 21:44)
Stiti care e diferenta dintre noi si ''Zelenski ala''?
In timp ce deasupra capului lui atarna o bomba, noi privind imagini terifiante avem puterea sa emitem comentarii...neutre si sa facem ''gogonele'', cum zicea poetul.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.04.2022, 10:01)
ceea ce ati relatat in acest articol este faptul ca nu poti sa ai incredere in presa si in mijloacele media, si asta se intampla de prea multa vreme. Un articol bun, dar cam subiectiv. Sfat: renuntati la a asculta mijloacele media si fiti mai buni, zambiti mai mult, faceti bine celor din jur si aveti grija de tot ce va inconjoara.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.04.2022, 10:37)
Cineva care da sfaturi dar foloseste expresia mijloace media ( pentru ca nu stie ca media inseamna mijloace si deci el spune mijloace mijloace). Inainte sa dai sfaturi, du-te la scoala si cand ajungi acolo, nu sta ci pune mana pe carte. Apoi taci si asculta de cei mai avansati. Asta cu zambiti mai mult este pentru inapoiati mintal, in speranta ca o manifestare exterioara superficiala - zambetul - ar putea avea un efect invers asupra cuiva mai nedezvoltat.
Bine.
Zambeste!
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.04.2022, 12:35)
Acesta este si motivul pentru care suntem unde suntem, se da importanta mult prea mare lucrurilor marunte umbrind ceea ce conteaza cu adevarat. Din spatele calculatorului este foarte simplu sa te dai destept. Nu vreau sa iti explic semnificatia postarii mele, vreau doar sa iti multumesc pentru invataminte!
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.04.2022, 13:01)
Ai ales sa raspunzi doar la maruntisul "mijloace media" (care, desigur, dovedeste orizontul cultural ingust al celui care da sfaturi, ca si cand ar fi Papa de la Roma, cand el nu este nici diacon la o biserica de la tara).
Dar replica iti analiza imbecilitatea sfatului sa zambim mai mult. La asta de ce nu raspunzi? Din dispret? Sau din incapacitate?
4.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.04.2022, 13:34)
Am ales sa iti multumesc. Tu ai dedus ce ai vrut si este problema ta. Nu iti sunt dator cu vre-un raspuns, desi lasi impresia ca tu crezi (si probabil te simti bine sa te contrazici cu necunoscuti pe retele de socializare) ca aici este vorba de o lupta de orgolii sau de o etalare a culturii generale. Nu o sa folosesc cuvinte ofensatoare la adresa ta pentru ca orizontul meu cultural este ingust si nu sunt dezvoltat ca si tine, aleg sa iti urez o zi mai buna!
4.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.04.2022, 16:16)
Exceptional! Bine ca mi-ai raspuns ca nu-mi raspunzi! Pe de alta parte, eu nu cred ca aici este sau ar trebui sa fie o lupta de orgolii, ci eu cred ca, un prost nu are dreptul sa dea sfaturi. Aleg sa nu-mi pierd timpul ridicand busteni cazuti in drum.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.04.2022, 11:37)
[...] Am avut curiozitatea sa intru o data pe una dintre sursele autorului si am dat peste un site facut pe chipul si asemanarea Marinei Le Pen. Toate elucubratiile logice prezentate in aceste articole omit un fapt esential: Rusia a atacat Ucraina, Rusia este agresorul care intra cand si cum vrea pe teritoriul altor state. Acum stau si ma intreb, in ce sunt patiti apologetii mizeriei putiniste: euro, dolari, ruble sau lei?
5.1. Change (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de Oarecare în data de 07.04.2022, 12:22)
Putinistii în ruble și Zelenskistii în grivna.
Neutrîi în petrodolari și yuani.
Sunt troli rusi pe aici si adoratori ai lui Zele care accepta si criptomonede.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.04.2022, 11:59)
Ne am sarurat de Zelenkiada asta fortata ... Se pare ca ukrainenii astia sunt mai cruzi de cat rusii.. Se pare ca au fortat populatia civila sa nu plece din orasele atacate de rusi si au fost folosite ca si scuturi in fata armatei rosii de catre ukraineni... Cred ca asta este adevarul... Ukraina nu este asa cum o descrie mass media vestului...
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.04.2022, 16:23)
Se pare , se pare si eu cred. Bravo! Apropo, asta cu scuturile umane a fost in razboiul din Kuweit. Nu stii, dar crezi si ne-am saturat.
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.04.2022, 12:05)
Un articol interesant
7.1. ESENTIAL (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.04.2022, 15:02)
Esential nu e daca zelenski exagereaza sau nu. Esential este ca rusii sunt agresori. Ce cauta rusii in Ucaina?
Toate constructiile facute una cu pamantul nu sunt opera ucrainenilor. Negarea statalitatii Ucrainei este oficiala, difuzata de Putin insusi. Atunci cand cineva isi aroga dreptul de a decide soarta unei tari vecine si a oamenilor ei si asta ca politica de stat, este clar cine e vinovat. Mai ales ca in istorie Ucraina nu e prima victima a Rusiei.
7.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.04.2022, 16:43)
totusi cine este autorul? care este specializarea lui?
8. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 07.04.2022, 14:57)
...
8.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de MAKE în data de 07.04.2022, 16:29)
Prevederea regulamentara care a obligat eliminarea opiniei se refera la interzicerea opiniilor prostesti agresive.
9. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.04.2022, 15:16)
Nu sunt nici prorus si nici proucraienian. Tragedia actuala din Ucraina se datoreaza unor rivalitati geopolitice intre marile puteri. Intradevar razboiul media a fost castigat de catre vest dar cu pretul anihilarii populatiei din
Ucraina pentru generatii. Eram student in timpul razboiului din Vietnam in perioada in care la Bucuresti se putea cumpara cate un ziar occidental si informatiile privind razboiul erau realiste. Actuala ofensiva media imi aduce aminte de pozele din presa anilor 50 in care Tito aparea cu o barda murdara de sangele iugoslavilor.
Este groaznic cum mijloacele moderne de comunicare pot influenta atat de eficient populatiile.