Ucraina a primit obuze fabricate în ţara noastră

G.D.
Internaţional / 8 august 2022

Ucraina a primit obuze fabricate în ţara noastră

O înregistrare video apărută pe reţelele de socializare arată că soldaţii ucraineni au primit obuze fabricate în ţara noastră de Romarm în 2022 în contextul în care autorităţile de la Bucureşti refuză să precizeze ce muniţie şi armament au trimis Ucrainei, notează Hotnews.

Administratorii contului Ukraine Weapons Tracker notează că obuzul este încărcat într-un obuzier autopropulsat 2S1 Gvozdika cu o turelă de 122 de milimetri, vehicul de luptă ce a intrat în dotarea forţelor armate sovietice în anul 1972.

Obuzierul 2S1 Gvozdika a fost exportat sau produse sub licenţă în toate statele fostului bloc sovietic, inclusiv România, care a trecut în rezervă cele 6 modele 2S1 pe care le avea începând cu 2005, precum şi alte 42 de modele OAPR model 89 (Obuzierul autopropulsat românesc, model 89), o variantă autohtonă a armei care a combinat turela modelului sovietic cu şasiul folosit de MLI-84 (Maşina de Luptă a Infanteriei Model 1984).

Potrivit site-ului Romarm, obuzele de 122 de milimetri pe care le produce au un focos de 3,5 kilograme şi o greutate totală de 21,76 kilograme. În funcţie de arma care le foloseşte, ele pot lovi ţinte aflate până la o distanţă maximă de 15 290 de metri şi o viteză la gura ţevii de 690 metri/secundă.

Într-o conferinţă de presă comună susţinută la Bucureşti pe 22 aprilie alături de Bogdan Aurescu, ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a evitat să răspundă fără echivoc dacă România a trimis Kievului muniţie şi armament, precizând că Ucraina a distribuit o listă cu necesităţile sale militare tuturor statelor membre NATO şi din UE "iar fiecare ţară decide".

"Dacă fiecare ţară decide să ne ofere un singur articol vom obţine ce ne dorim. Am ridicat această chestiune (în întâlnirile cu Ciucă şi Aurescu-n.r.) şi apreciez abordarea constructivă. Dar lăsăm la decizia ţărilor să hotărască ce să facă", a declarat Dmitro Kuleba.

"În anumite cazuri vedem că ţările pot face ceva, pot furniza anumite arme, dar nu o fac pentru că nu vor să aibă o relaţie proastă cu Rusia. Creştm presiunea diplomatică şi apoi pe cea publică. Nu este cazul României. Ce nu acceptăm e ipocrizia. Din fericire, nu e cazul României. A fost prietenoasă şi deschisă", a precizat el.

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a afirmat în schimb că nu crede "că e bine să vorbim prea mult public despre aceste lucruri".

"Ceea ce pot să vă asigur e că România, ca stat membru al UE şi al NATO, este un stat extrem de responsabil şi de asumat faţă de îndeplinirea obligaţiilor sale internaţionale, faţă de sprijinirea Ucrainei în toate domeniile, respectiv faţă de partenerii noştri. După cum ştiţi, UE sprijină aceste demersuri, NATO şi statele membre sprijină aceste demersuri", a afirmat şeful diplomaţiei române.

"Dar aşa cum au spus preşedintele şi premierul, lucrurile sunt într-o evoluţie permanentă şi nu cred că este bine să vorbim prea mult public despre aceste lucruri", a subliniat Aurescu.

Comentariile lui Bogdan Aurescu au venit după ce preşedintele Klaus Iohannis a afirmat într-o conferinţă de presă susţinută pe 12 aprilie că nu e bine să fie făcute "declaraţii publice îndelungate" pe această temă.

"Evident, ajutorul militar este şi el transmis către Ucraina de către NATO, un lucru, de altfel, foarte bun. Nu cred, însă, că este foarte bine să facem declaraţii publice îndelungate cu privire la ce face o ţară sau alta concret în acest domeniu", a răspuns preşedintele, după ce a fost întrebat ce armament trimite România în Ucraina.

El şi-a reiterat poziţia în timpul unei alte conferinţe de presă pe care a susţinut-o la începutul lunii iulie, afirmând că "e înţelept să nu dai informaţii vitale adversarului".

"Eu pot să vă spun ce am spus si cu alte ocazii. Suntem în război, nu într-o situaţie pe care o povestim, în liniste, la o cafea. Războiul se desfăşoară lângă noi şi e înţelept să nu dai informaţii vitale adversarului. Noi declarăm public că noi ajutăm Ucraina cu tot ce putem şi asta facem", a declarat el.

Întrebat cu privire la discrepanţa între comunicarea României şi a ţărilor vecine care au anunţat public ce au trimis Ucrainei, Klaus Iohannis a răspuns că:

"Asta este abordarea noastră fiindcă suntem vecini direcţi cu Ucraina şi credem că aşa este mai bine pentru noi şi pentru Ucraina să-i ajutăm".

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Slugăii nominalizați să administreze colonia România bagă țara gratuit în război la ordinele ocupanților străini.

    "fiecare ţară decide să ne ofere un singur articol vom obţine ce ne dorim". 

    Dar România oare a decis? I-a întrebat cineva pe români dacă vor să ofere armament ucrainienilor și astfel să devenim cobeligeranți cu ei și adversari într-un război cu Rusia? A votat vreun român pentru asta? Aaaa, lucrurile astea nu se mai decid de către români. Deciziile se iau la diferite ambasade iar mai apoi deciziile sunt executate de slugăii care administrează colonia România în detrimentul românilor. 

    Ce treabă am eu cu războiul din Ucraina? Se bat 2 dușmani ai României: rușii cu ucrainienii. E  

    1. Adevărată și tristă relatare ! Cât despre ... dușmani, este prea mult spus . Suntem și am fost mereu tratați ca un soi de PĂCĂLICI ISTORIC ...

      Tot n-ati inteles, oameni buni, ca nu exista niciun razboi??? De luni si luni de zile Kremlinul, Insusi Domnul Putin, spun chestia asta de mai multe ori pe zi (doar nu vreti sa sugerati ca mint, nu???), iar dvs. o tineti langa, razboi-razboi...

      Minti. Confuzi termeni cu incarcatura semantica diferita. Mai citeste, nu doare.... invazie, razboi, conflict militar, actiune militara....

      Nu mint, boss, manca-tz-ash. Spun si eu doar ce emana de la Kremlin & Domnul Putin.

      Daca mata zici ca ei mint, poate ca asa o fi... 

    Felicitari Romania, este un mod foarte bun de a testa aceste obuze!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb