Ucraina a respins reducerea oferită de Rusia pentru preţul gazelor

ANA ZIDARU
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 septembrie 2014

Ucraina a respins reducerea oferită de Rusia pentru preţul gazelor

Ucraina nu a fost de acord cu discountul de 100 de dolari la mia de metri cubi oferit de Rusia pentru gazul de care are nevoie, a declarat ministrul Ucrainean al Energiei, Yuriy Prodan, citat de Itar-Tass.

Ministrul susţine că Ucraina a fost dezamăgită de lipsa unei abordări constructive din partea Rusiei în cadrul discuţiilor asupra preţului gazelor.

Ministrul rus al energiei, Alexander Novak, a declarat, după discuţiile care au avut loc între comisarul european pentru Energie Guenther Oettinger şi şeful Gazprom Alexei Miller, că Rusia este gata să ofere Ucrainei un discount de 100 de dolari la preţul din contract de 485 de dolari pentru mia de metri cubi ca o opţiune de compromis pentru a rezolva disputa pe acest subiect.

"Auzim din nou preţul de 385 de dolari în baza unui discount de 100 de dolari pe mia de metri cubi oferit de Rusia. Acest lucru înseamnă că Rusia consideră preţul de 485 de dolari ca fiind unul corect în contextul pieţei actuale. Noi îl considerăm unul discriminatoriu", a mai transmis biroul de presă al ministrului ucrainean al Energiei.

Prodan susţine că a înaintat Rusiei mai multe propuneri în baza unor mecanisme de piaţă: "Cea mai recentă ofertă a noastră a fost să calculăm preţul gazelor pornind de la tarifele din hub-urile europene, din care să scădem costul cu transportul pe teritoriul Ucrainei al gazului rusesc către ţările europene".

Din perspectiva Gazprom, discuţiile cu Ucraina pe tema gazelor nu au adus noutăţi.

Dezbaterile dintre Rusia şi Uniunea Europeană pe marginea disputei dintre Gazprom şi Naftogaz au avansat, dar încă nu s-a ajuns la un acord formal, a spus comisarul Oettinger, care a adăugat că o întâlnire între cele trei părţi va fi stabilită în această săptămână.

Rusia a oprit în luna iunie livrările de gaze destinate Ucrainei, din cauza disputei legate de preţ, dar a continuat să furnizeze gaze clienţilor europeni.

Gazprom susţine că Ucraina trebuie să plătească o datorie de 1,45 miliarde de dolari pentru ca Rusia să reia exportul de gaze către fostul stat sovietic şi că datoria totală a companiei Naftogaz către gigantul rus se ridică la 5,3 miliarde de dolari. La rândul său, Naftogaz reclamă facturarea nejustificată a sumei de 6 miliarde de dolari de către Gazprom. Ambele companii au depus plângeri la Curtea de Arbitraj de la Stockholm, conform sursei citate.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Gindind comercial ... daca nu mai ai de plata pentru Sevastopol, baza navala, chiria, sub forma de discount la pretul facturat (de Rusia) pentru gaz, atunci factura creste si se intregeste! Ce alte motive pot fi invocate, nici macar cele de buna intelegere si vecinatate nu mai stau in picioare ... si totusi se face propunerea unui discount de 100USD, prin ridicarea taxei vamale de export! Pe deasupra Ucraina mai vrea sa-si taie si sursa cea mai mare de venit la bugetul statului care o reprezinta taxa pe tranzitul gazului european, prin dinamitarea conductelor magistrale in mod legal, legea fiind deja aprobata ... si toata chestia asta la indicatiile si insistentele licuriciului care vrea piata de GP/NL a europei numai pentru el, chiar daca alte tari depind 80-100% de gazul rusesc ca polpulatia sa se incalzeasca in case iarna! Iar care-i nebunul sa dea hotului (celui care fura din conducte fara sa plateasca) marfa pe datorie cind are 5.3mld USD datorie evidentiata conform contract dar ignorata de datornic, caci toti "conducatorii" au viza de state la purtator!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb