Ucraina exclude orice acord comercial care ar permite continuarea trecerii pe teritoriul său a gazelor naturale ruseşti, după expirarea actualului acord de tranzit, la finele acestui an, anunţă Bloomberg, citându-l pe ministrul Energiei de la Kiev, Herman Haluşcenko.
Conform sursei citate, Uniunea Europeană şi Ucraina au anunţat anterior că nu vor renegocia acordul existent, însă unii participanţi la piaţă sunt în continuare optimişti cu privire la posibilitatea unor acorduri private care să aducă gaze ruseşti în blocul comunitar.
Herman Haluşcenko a negat această opţiunie, subliniind: "Nu văd această posibilitate. Nu există vreo soluţie posibilă pe masă. Suntem gata să oprim acordul. Dacă cineva a spus că este o problemă critică pentru supravieţuire în timpul iernii, că este o problemă de securitate a aprovizionării, aceasta este o altă situaţie. Dar nu este cazul în prezent".
În loc să continue să cumpere gaze ruseşti, Herman Haluşcenko a îndemnat mai multe state europene să depoziteze gaze în rezervoarele subterane din Ucraina. Haluşcenko a precizat că ţara sa pune la dispoziţie capacităţi de stocare de 15 miliarde metri cubi de gaze, peste cele 14 miliarde metri cubi de gaze ruseşti care au trecut prin Ucraina anul trecut. "Cred că aşa este corect. Nu puteţi spune că nu putem trăi fără gaze ruseşti", a subliniat oficialul ucrainean.
În urma invaziei din Ucraina, Rusia a oprit cea mai mare parte a livrărilor de gaze prin conducte spre Europa, însă mai există unele cantităţi de gaze ruseşti care continuă să treacă prin Ucraina. Aceste livrări acoperă cea mai mare parte a cererii de gaze în ţări precum Austria, Ungaria şi Slovacia.
Cotaţiile futures ale gazelor cu livrare în primul trimestru din 2025 au scăzut cu aproape 15% de la începutul anului curent, o evoluţie care sugerează că există încrederea că va fi un anumit mecanism ce va permite continuarea livrărilor de gaze ruseşti, chiar şi după ce acordul de tranzit prin Ucraina va expira, notează Bloomberg.
Înainte de război, gigantul rus Gazprom exporta anual aproximativ 177 miliarde metri cubi de gaze, prin mai multe conducte, spre pieţele sale cheie din Europa şi Turcia, iar pierderea rutei de tranzit prin Ucraina nu ar urma să aibă un impact semnificativ. Cu majoritatea rutelor închise, livrările prin Ucraina au reprezentat aproape 30% din exporturile regionale ale Gazprom şi aproximativ jumătate din toate fluxurile către ţările europene, spuneau analiştii Sinara Bank anul trecut.
Gazele naturale ruseşti continuă să ajungă în UE via Turcia, iar Rusia este şi al doilea mare furnizor de gaze naturale lichefiate al Europei Occidentale, după SUA. Oficialii UE au evidenţiat faptul că blocul comunitar ar trebui să îşi reducă dependenţa de gazele ruseşti, însă nu au impus sancţiuni cu privire la acest capitol.
Anul trecut, livrările abundente de gaze ruseşti i-au permis Austriei, unul dintre cei mai vechi clienţi ai Gazprom din Europa Occidentală, să îşi majoreze consumul. Grupul energetic austriac OMV are un contract de aprovizionare pe termen lung cu Rusia, care expiră în 2040 şi care îl obligă să cumpere gazele ce ajung la graniţa Austriei. În luna decembrie 2023, Gazprom a acoperit 98% din necesarul de gaze al Austriei.
1. Austria are strategia de dezvoltare pe petrochimke
(mesaj trimis de Info în data de 07.03.2024, 06:32)
Interesele economice le Austriei sunt centrate pe resursele de gaz metan ale altora, pe termen foarte lung. De asta au inselat guverne romanesti ca sa ia in stapanire exceptional de ieftin toate rezervele gaz si petrol ale Petrom lrintr o majorare de capital talhareasca in 2000. Dupa care au taiat la fier vechi Arpechim, care era baza petrochimiei romanesti. Toate mentiunile scandaloase din sanctiunile europene au fost facute astfel ca sa fie protejate interesele Austriei, Ungariei si Slivaciei prin mentinerea acestei linii de gaz prin Ucraina si oprirea importurilor petrol pe nave unde era interesata petrochimia romaneasca. Cat timp politicile romanestj vor permite asasinarea industriilor romanesti pe care le au primit de a gata din socialism (impicit favorizand crestsrea unor adversari pe fata ai tarii si la toate nivelurile) in timp ce in declaratii pretind ca salveaza economia romaneasca?! Pina cand poate continua ipocrizia asta nerusinata simultan cu a pretinde voturile pt PE, unde apoi aproba politica anti economie romaneasca, domnuls Rares Bogdan?! Dati un termen acum in campanis, va rog!
1.1. 30 de zile (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Dan în data de 07.03.2024, 10:08)
maxim!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.03.2024, 06:35)
"Grupul energetic austriac OMV are un contract de aprovizionare pe termen lung cu Rusia, care expiră în 2040 şi care îl obligă să cumpere gazele ce ajung la graniţa Austriei. În luna decembrie 2023, Gazprom a acoperit 98% din necesarul de gaze al Austriei." Si ei nu ne lasa in Schengen ca granitele noastre nu sunt sigure. Dar Austria efectiv sustine cu bani Rusia, poate ar trebui si niste sanctiuni impotriva Austriei, ca sa fim corecti.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.03.2024, 17:00)
Oricum UE cumpara gaz si petrol rusesc,
numai ca sunt rebotezate (Azerbadjan,India,Turcia.....) ,
si Europa plateste ptr. ele preturi mai MARI,
de cele "ieftine" de peste ocean nici nu mai vorbesc