Ucraina ne ameninţă cu un proces. Va face acest pas?

SORIN ROŞCA STĂNESCU
Internaţional / 7 septembrie 2023

SORIN ROŞCA STĂNESCU

Fenomenal! Ucraina a ameninţat cinci state ale Uniunii Europene în principal şi Uniunea Europeană în ansamblul ei cu un proces la Curtea Europeană de Justiţie. Prin care să obţină penalizarea Uniunii Europene, a celor cinci state între care se numără şi România, uriaşe despăgubiri financiare şi comercializarea fără taxe vamale şi fără niciun fel de restricţii a produselor sale agricole. Poate face acest lucru? Dacă da, cu ce şanse de reuşită? Şi cu ce costuri în plan politic şi moral?

Ucraina pune semnul egalităţii între un privilegu şi un drept. Acestui stat nu i-a fost acordat dreptul de a-şi comercializa produsele agricole fără taxe în spaţiul Uniunii Europene. I s-a făcut doar un favor. Pe termen scurt. Un sacrificiu al Uniunii Europene care expiră pe 15 septembrie. Nu i se putea acorda - şi nici nu i s-a acordat - un drept la libera comercializare a produselor sale. Din simplul motiv că un asemenea privilegiu perpetuat ar însemna o abatere de la normele, de la principiile şi de la practicile Uniunii Europene. În definitiv, Uniunea Europeană adoptă politici protecţioniste pentru propriile produse şi numai acestea sunt scutite de taxe vamale. Ucraina nu face parte din Uniunea Europeană şi în mod normal nu poate beneficia de acest avantaj. I s-a făcut doar un favor temporar, întrucât este victmă a unui război de agresiune, iar statele UE au decis să susţină politic, moral, economic şi militar Ucraina.

Prin urmare, Ucraina nu poate nici în plan moral şi nici în plan juridic să transforme un privilegiu temporar într-o obligaţie perpetuă a Uniunii Europene. Cu atât mai mult cu cât comportamentul Ucrainei în ceea ce priveşte piaţa produselor agro-alimentare scutite temporar de vamă a fost profund incorect. Şi păbugos din perspectiva statelor membre. Ucraina a beneficiat temporar de scutire de vamă şi mai beneficiază până pe 15 septembrie, cu condiţia de a nu comercializa aceste produse pe teritoriul Uniunii Europene. Această condiţie a fost încălcată afectând grav toate statele membre, dar în principal cinci state din Europa centrală şi de est şi în cel mai înalt grad România. De ce afirm acest lucru? Pentru că România este cel mai mare producător de grâu din Uniunea Europeană. Grâul produs în România respectă în mod obligatoriu toate normele instituite de Uniunea Europeană, ceea ce îl face mai scump. Ucraina, nesupunându-se acestor norme, produce grâu mai ieftin şi ne face o concurenţă neloială.

Din punctul meu de vedere, de analist, de om care susţine în mod constant Ucraina, pentru a rezista agresiunii Federaţiei Ruse, Kievul manifestă nu numai incorectitudine, ci şi ingratitudine faţă de efortul pe care noi îl facem. Las la o parte faptul insultător în mod indirect că în discursurile publice ale lui Volodimir Zelenski acesta evită să mulţumească României pentru uriaşele sacrificii pe care le face, sacrificii upgradate mai recent şi prin posibilitatea ca, prin violarea ecosistemului Deltei Dunării, Ucraina să transporte nave de mare tonaj pe Canalul Bâstroe, pe care l-a adâncit pe ascuns, apoi pe Sulina şi, în fine, pe Dunăre. Acest sacrificiu al României implică şi riscuri mari, pe care ni le asumăm, de extindere a războiului atât la gurile Dunării cât şi, în viitor, în zona internaţională a fluviului.

Cele cinci state care au făcut presuni asupra Uniunii Europene ca, începând de la 15 septembrie, să înceteze acordarea acestui favor şi totodată să primească cuvenitele despăgubiri, pentru ca fermierii noştri să fie ajutaţi să supravieţuiască, au reuşit în cele din urmă să determine Uniunea Europeană să schimbe în favoarea ei înşăşi regula jocului. De aici şi ameninţarea cu un proces împotriva UE, la Curtea Europeană de Justiţie, declanşat de Kiev. Un proces pe care, cu certituine, Ucraina îl va pierde. În plan moral însă deja a pierdut. În particular, în ceea ce priveşte România şi Ungaria, Volodimir Zelenski ar trebui să-şi amintească că etnicii noştri şi etnicii maghiari cetăţeni ai Ucrainei luptă pe front cu arma în mână, sacrificând-şi uneori viaţa pentru a ajuta un stat, din care fac parte în urma unor conjuncturi istorice, dar care nu-i respectă şi refuză cu obstinaţie nu numai să le acorde cuvenitele drepturi, dar şi să le recunoască statutul de minorităţi .

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Incepe sa se vada care sînt intentia si interesul SUA cu întretinerea financiara si logistica a acestui razboi. Iar UE este uniune doar cu numele. Pentru ca a devenit obiect de partaj intre federatia rusa si cea americana.

    1. Ce sa ne mai dea in judecata ZELE. Cel mai simplu este sa ne trimita niste DRONE turcesti pline de explozivi,drept multumire pentru IMENSUL AJUTOR dat de Romania si Romani. Procesele,pot dura ani,pe cand DRONELE o sa ne bage mintile in CAP rapidDeja acum cateva zile,ne-a trimis una,pe care noi nu al luato in seama.. SLAVA ZELE.! Deja un prim avertisment ni la trimis acum cateva zile si nea facut atenti ca daca nu facem ce zice el ne asteapta zile grele.

      Ne-a trimis deja o drona ieri.

    ucrainienii sunt verisorii rusilor. ce mi-e Tanda, ce mi-e Manda. vom vedea pe termen lung ajutorul dat de catre Romania , Ucrainei. Deocamdata sunt bani aruncati pe geam. Ca la loterie.

    La ce tupeu au da,iar după terminarea razboiului o sa aibă aceleași pretentii,au părerea ca li se cuvine totul gratis

    Tupeu și obrăznicie din partea oficialităților ucrainene.

    Se aplică și lor foarte bine zicala: Dă-i nas lui Ivan că se suie pe divan. 

    Singurii care le pot scurta puțin nasurile sunt americanii. Să-i facă cârni:) 

    Vezi să nu! Mergem cu Slava în continuare până când se va decreta deschis sezonul 2 al plandemiei de către Adenom Prostamol ăla de la OMS. 

    Mai o plandemie, mai un război c-asa-i jocul pe la noi. E scris în agendă:)

    1. Toate nenorocirile care se abat asupra Romaniei este o adevarata MANA CEREASCA pentru presa si in special pentru televiziuni. Am avut AZILE ale GROAZEI,EXPLOZIA de la CREVEDIA,acum ZELE le-a facut o pomana televiziunilor cu DRONA cu care RUSII ar fi bombardat romania.Fara aceste SUBIECTE(nenorociri) cei din televiziuni ar SOMA. Despre cum traiesc romanii nu se spune mai nimic. Nu am vazut nici o televiziune sa faca reportaje despre cum traiesc saracii romaniei in satele noastre in special cele din MOLDOVA,OLTENIA sau MUNTENIA. Deschizi televizorul.numai GIOVLAIELI despre cum a cazut DRONA,cum a fost cu EXPLOZIA, si toate televiziunile cauta vinovatii,iar romanii,uita de necazuri si belesc ochii la prostii. Referitor la DRONA. Cine are putin CREIER,stie ca SUA,prin tehnologiile de varf TERESTRE si AERO-SPTILE,stiu tot ce misca in jurul Ucrainei si cred ca stiu si numarul vrabiilor care traiesc in copacii romaniei.Adica americanii vad din satelit mingea de tenis,si nu vad o DRONA de cativa metrii care umbla pe cerul Ucrainei si care ar fi explodat pe teritoriul tarii noastre.? Pai atunci cum sa mai avem INCREDERE in faptul ca ne apara NATO,daca televizinile romanesti spun ca NATO este MORT iar americanii ORBI. Romanii,au alte mari necazuri despre care nu se vorbeste de catre televiziuni decat daca este un BREKING NEWS. Reportaje cu DROGATII si DILERII de DROGURI,nu am vazut ca i-a descoperit nici o televiziune. Cand romanilor le este FOAME,li se ofera CIRC.!

      ...

    SUA si pe cale de cosecinta NATO tin spatele ucrainienilor. Costurile economice ridicate de pe urma razboiului ii fac pe mebri UE sa se distanteze usor, usor de Ucraina, de strategia SUA si sa faca presiuni deocamdata discrete pentru tratative de pace. Posibil pe aceasta traiectorie sa se inscrie si balba autoritailor de la Bucuresti cu privire la drona cazuta in Romania.

    tupeul asta exagerat este regizat de cei care intretin acest razboi si inseamna un fel de pretext pentru retragere , s-a intrat intr-o fundatura si trebuie un acar Paun pentru a iesi din ea, metoda universala cu larga folosinta in Romania .

    Atentie! Cad drone!

    Ukraina e marea putere a Europei,care va înlocui Germania.Romania este vasala Ukrainei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb