Împrumutul contractat de la instituţiile internaţionale nu a contribuit la relansarea economiei româneşti, a declarat preşedintele UDMR, Marko Bela, care a adăugat că situaţia este agravată de faptul că Guvernul Boc nu este capabil să elaboreze măsuri anticriză.
Liderul UDMR a explicat: "Din păcate, estimările nu se adeveresc. Suntem în recesiune. Cifrele sunt mult mai negative decât ne-am fi aşteptat. (...) Volumul investiţiilor străine directe a scăzut cu peste 42% în primele cinci luni ale anului, activitatea în sectorul construcţiilor s-a diminuat cu 23,7%, iar banii intraţi din turism au scăzut de 7,8 ori. De asemenea, numărul şomerilor a ajuns în luna iulie la 572.562, iar cheltuielile bugetare au crescut cu 12% faţă de anul 2008".
Marko a subliniat faptul că UDMR a elaborat un pachet propriu de măsuri anticriză, atât pe termen scurt, cât şi pe termen mediu.
Potrivit Agerpres, principalele măsuri ale UDMR vizează eliminarea impozitului minim pe cifra de afaceri, anularea restricţiilor privind deductibilitatea TVA-ului la achiziţia de autoturisme şi a cheltuielilor cu combustibilul, plata TVA la încasarea facturii, respectiv la eliberarea şi nu la constituirea garanţiilor de bună execuţie în construcţii, precum şi neimpozitarea profitului reinvestit în activitatea de bază şi reducerea majorărilor de întârziere la plata obligaţiilor fiscale la nivelul dobânzii de politică monetară a BNR.
Liderii UDMR promovează ca măsură pentru estomparea efectelor crizei economice şi iniţierea unui program guvernamental, alimentat din fonduri UE, pentru sprijinirea menţinerii locurilor de muncă în cadrul IMM-urilor - patru zile lucrătoare şi o zi de recalificare.
În opinia reprezentanţilor UDMR, sunt necesare şi descentralizarea "reală", precum şi reforma administraţiei publice centrale şi cea a sistemului fiscal.