Liderul Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), senatorul Marko Bela, a declarat, ieri, că UDMR trebuie să rediscute rolul şi locul său în coaliţia de guvernămînt, avînd în vedere că a fost încălcată o înţelegere la care s-a ajuns în cadrul acesteia. Senatorii UDMR au părăsit ieri lucrările şedinţei în plen, deoarece a fost adoptat un amendament la Legea privind statutul minorităţilor naţionale prin care a fost eliminat capitolul privind autonomia culturală. Votul senatorilor Partidului Conservator (PC) a înclinat balanţa în favoarea acceptării amendamentului înaintat de Partidul România Mare şi Partidul Social Democrat. "S-a întîmplat un lucru extrem de grav, deoarece, dincolo de conţinutul legii, s-a încălcat o înţelegere clară din coaliţie", a afirmat Marko Bela.
Liderul UDMR a declarat că nu acceptă ca înţelegerile făcute într-o alianţă să fie nesocotite. El a precizat totuşi că încă nu s-a luat în discuţie retragerea din coaliţia guvernamentală, dar că, în actualele condiţii, aceasta trebuie să se întrunească pentru a discuta problema creată.
Marko Bela a afirmat că amendamentul adoptat de plen a scos practic esenţa din legea privind statutul minorităţilor, şi anume dreptul de participare a reprezentanţilor minorităţilor la luarea unor decizii. În rest, legea este de fapt o inventariere a dispoziţiilor deja existente în legislaţia noastră, a apreciat senatorul UDMR.
El a adăugat că, prin eliminarea capitolului referitor la autonomia culturală, legea privind statutul minorităţilor îşi pierde sensul.
Marko Bela şi-a exprimat regretul şi pentru faptul că, la cîteva zile de la şedinţa comună a cabinetelor român şi ungar, mesajul pozitiv transmis de aceasta a fost anulat "din iresponsabilitatea" unor membri ai coaliţiei.
La rîndul său, liderul grupului parlamentar UDMR din Senat, Verestoy Attila, a arătat că jumătate din senatorii PC nici nu au votat, iar doi s-au exprimat în favoarea amendamentului în cauză, aşa cum au făcut şi senatorii din grupul Alianţei PNL-PD. "Dar necazul este că au fost colegi în sală care nu şi-au exprimat votul", a adăugat Verestoy Attila. Proiectul de lege privind statutul minorităţilor naţionale a fost respins luni de plenul Senatului după ce amendamentul de eliminare a capitolului referitor la autonomia culturală a fost adoptat de senatori cu 51 de voturi pentru, 40 împotrivă şi două abţineri.