UDMR doreşte rediscutarea rolului său în coaliţia guvernamentală

R.P.
Ziarul BURSA #Politică / 25 octombrie 2005

Liderul Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), senatorul Marko Bela, a declarat, ieri, că UDMR trebuie să rediscute rolul şi locul său în coaliţia de guvernămînt, avînd în vedere că a fost încălcată o înţelegere la care s-a ajuns în cadrul acesteia. Senatorii UDMR au părăsit ieri lucrările şedinţei în plen, deoarece a fost adoptat un amendament la Legea privind statutul minorităţilor naţionale prin care a fost eliminat capitolul privind autonomia culturală. Votul senatorilor Partidului Conservator (PC) a înclinat balanţa în favoarea acceptării amendamentului înaintat de Partidul România Mare şi Partidul Social Democrat. "S-a întîmplat un lucru extrem de grav, deoarece, dincolo de conţinutul legii, s-a încălcat o înţelegere clară din coaliţie", a afirmat Marko Bela.

Liderul UDMR a declarat că nu acceptă ca înţelegerile făcute într-o alianţă să fie nesocotite. El a precizat totuşi că încă nu s-a luat în discuţie retragerea din coaliţia guvernamentală, dar că, în actualele condiţii, aceasta trebuie să se întrunească pentru a discuta problema creată.

Marko Bela a afirmat că amendamentul adoptat de plen a scos practic esenţa din legea privind statutul minorităţilor, şi anume dreptul de participare a reprezentanţilor minorităţilor la luarea unor decizii. În rest, legea este de fapt o inventariere a dispoziţiilor deja existente în legislaţia noastră, a apreciat senatorul UDMR.

El a adăugat că, prin eliminarea capitolului referitor la autonomia culturală, legea privind statutul minorităţilor îşi pierde sensul.

Marko Bela şi-a exprimat regretul şi pentru faptul că, la cîteva zile de la şedinţa comună a cabinetelor român şi ungar, mesajul pozitiv transmis de aceasta a fost anulat "din iresponsabilitatea" unor membri ai coaliţiei.

La rîndul său, liderul grupului parlamentar UDMR din Senat, Verestoy Attila, a arătat că jumătate din senatorii PC nici nu au votat, iar doi s-au exprimat în favoarea amendamentului în cauză, aşa cum au făcut şi senatorii din grupul Alianţei PNL-PD. "Dar necazul este că au fost colegi în sală care nu şi-au exprimat votul", a adăugat Verestoy Attila. Proiectul de lege privind statutul minorităţilor naţionale a fost respins luni de plenul Senatului după ce amendamentul de eliminare a capitolului referitor la autonomia culturală a fost adoptat de senatori cu 51 de voturi pentru, 40 împotrivă şi două abţineri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb